Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
29. 12. 2015,
8.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Meta Hrovat Kranjska Gora Lienz Jure Hafner Andrea Massi

Torek, 29. 12. 2015, 8.22

7 let, 12 mesecev

Smučarsko ime, na katero velja staviti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob iskanju nadarjenih mladih slovenskih smučark prenekateri kazalniki opozarjajo na 17-letno Kranjskogorčanko Meto Hrovat, ki je v Lienzu za las zgrešila prve točke svetovnega pokala.

"Zapomnite si to ime," je ob debitantskem nastopu Mete Hrovat na veleslalomski tekmi svetovnega pokala v Lienzu poudaril uradni napovedovalec, navdušen nad pogumno predstavo in skorajšnjim prebojem v finale. Že pred tem je v oči padla odgovornim v kranjskogorskem smučarskem klubu, pozneje še reprezentančnim trenerjem, nanjo pa je opozoril tudi Andrea Massi, čigar mnenje ima v slovenskem smučarskem prostoru vse večjo veljavo. Enotna ocena vseh je, da se v najstnice iz Kranjske Gore skriva velik smučarski potencial, ki kar kliče po ustrezni strokovni usmeritvi.

Korak za korakom

"Ponosna sem, da sem nastopila na tekmi svetovnega pokala, čeprav priznam, da sem deloma podlegla vtisu ravni tekmovanja. Imela sem prevelike oči. Ni preprosto, ko na štartu gledaš velika imena tega športa, nato pa se nekaj minut za njimi podaš na progo. Zaradi tega tudi izvedba ni bila na povsem želeni ravni. Led je prebit. Vesela bom nove priložnosti, a po drugi strani ostajam realna. Vem, da se moram v prvi vrsti dokazovati na tekmah nižje ravni, predvsem v evropskem pokalu," pravi hči kranjskogorskega župana Janeza Hrovata.

Ažnoh: Prava tekmovalka

"Ne bom je obremenjeval s statusi izjemno nadarjene smučarke. Čas bo pokazal, kako nadarjena je. Lahko pa trdim, da je šport njen način življenja. Je prava tekmovalka, ki se nikoli ne ustraši izziva. Obenem je tudi zelo preprosta in marljiva," o Hrovatovi razmišlja trener ekipe evropskega pokala Rasto Ažnoh, ki se je o pravilnih usmeritvah lahko v začetku meseca prepričal na Norveškem. Na prvi veleslalomski tekmi evropskega pokala se je Hrovatova s štartno številko 87 prebila do 17. mesta, drugo preizkušnjo pa že končala na odličnem četrtem mestu. Za slovo od Norveške je nato slavila še zmago na tekmi FIS in krepko popravila svoj položaj na svetovni lestvici.

Kostelić, Maze, Hrovat …

Hrovatova, katere karierni razvoj je po odličnih rezultatih na otroški ravni predlani zavrla poškodba gležnja, je v novi sezoni prvič članica ekipe evropskega pokala, del poletnih priprav pa je opravila pod klubskim okriljem oziroma ob usmeritvah osebnega trenerja in serviserja Jureta Hafnerja. Ta je v svoji dolgi trenerski karieri med drugim služboval tudi v strokovnem štabu hrvaške smučarske zvezdnice Janice Kostelić, v olimpijski sezoni 2009/10 pa je kot trener deloval v ekipi slovenske šampionke Tine Maze. "Vidi se, da gre za izkušenega trenerja, ki mi bo lahko v veliko pomoč," pravi Hrovatova.

Brez vzornikov, unikatna smučina

"Že od mladih nog nisem iskala vzornikov. Da, všeč sta mi Ivica in Janica Kostelić. Spoštujem njune rezultate in izjemni karieri, a iščem svojo pot, pot, ki me bo zaznamovala," razmišlja Meta, ki je letos nastopila tudi na festivalu evropske olimpijske mladine in se dvakrat zavihtela med dvajseterico, v novi sezoni pa jo po vsej verjetnosti čaka tudi prvi nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. Obeta si tudi še kakšen nastop na tekmi svetovnega pokala, najbrž tudi na Zlati lisici, za katero pravi, da ne bi imela prav nič proti, če bi jo namesto Maribora znova gostila njena domača Kranjska Gora.

Massi: Danes punčka, jutri …

"Res gre za nadarjeno smučarko, ki primerno napreduje. A po drugi strani jo čaka še veliko dela, okolico pa veliko potrpežljivosti. Prav je tudi, da je dobila priložnost v Lienzu. Po mojem mnenju bi jo morala že v Söldnu. Ni dovolj, da gledamo, kaj bo jutri. Treba je gledati štiri leta naprej. Meta je danes še punčka, ki pa se lahko razvije v zelo dobro smučarko," o Hrovatovi pripoveduje Andrea Massi, prepričan o tem, da bi ji s kakšnim nasvetom lahko pomagala tudi Tina Maze.

Ne spreglejte