Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
6. 3. 2016,
18.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pokal Vitranc Srečko Medven Marcel Hirscher Marcel Hirscher Klemen Bergant Žan Kranjec Žan Kranjec Kranjska Gora

Nedelja, 6. 3. 2016, 18.31

5 let, 1 mesec

Smučarski ples za 1,6 milijona evrov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tridnevni paket smučarskih tekem svetovnega pokala je v Kranjski Gori odločil boje za tri globuse in slovenski reprezentanci nastavil novo ogledalo.

Kranjskogorski smučarski delavci so si po tem, ko je najboljši smučar svetovnega pokala Marcel Hirscher prečkal ciljno črto drugega slaloma in s tem spustil zastor na že 55. pokal Vitranc, pošteno oddahnili. Potem ko so v dobrem tednu zbrali dodatnih 400 tisoč evrov (skupni proračun je znašal 1,6 milijona evrov) in poleg klasičnega programa z veleslalomom in slalomom prevzeli še odpadlo preizkušnjo iz Garmisch-Partenkirchna, so imeli ob podaljšanem smučarskem koncu tedna največ dela s spremenljivimi vremenskimi razmerami. Zato so bili na koncu najbolj veseli, da so vse tri preizkušnje uspešno spravili pod streho.

"Letos narava resnično ni igrala naše igre. Potem ko je bila večji del zime zelo skromna s snežnimi padavinami, se je tokrat odločila pokazati vse obraze. Najprej je neusmiljeno snežilo, petkovo tekmo je zaznamovalo sončno vreme, sledila pa sta še dva deževno-snežena dneva. Ponosen sem na našo ekipo, ki je tokrat res dokazala, da je kos vsem razmeram. To je bil najtežji pokal Vitranc v zadnjih dveh desetletjih," se je ob pohvalah s strani tekmovalcev in odgovornih pri Mednarodni smučarski zvezi smejalo generalnemu sekretarju organizacijskega odbora Srečko Medvenu.

Kralj Vitranca na pragu zgodovinskega dosežka

Na smeh pa je ob poslavljanju šlo tudi nespornemu junaku pokala Vitranc Marcelu Hirscherju, ki je bil na petkovem veleslalomu res "le" tretji, a je nato odgovoril z zmagama v soboto in nedeljo. S tem si je zagotovil mali veleslalomski globus, po štirih letih resda izgubil slalomskega, a zato praktično že postal tudi zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala.

Teoretično bi ga na preostalih šestih tekmah še lahko prehitel Norvežan Henrik Kristoffersen, a je ta že priznal, da bo izustil vsaj tri tekme, tako da dvomov o lastniku velikega kristalnega globusa ni več.

"Vsi govorijo o tem, a globusa še nimam v rokah," se veselju še ne želi predati Hirscher, ki bo postal prvi smučar v zgodovini s kar petimi zaporednimi skupnimi zmagami.

Slovensko čast je reševal Žan Kranjec

Kaj pa Slovenci? Rezultatsko čast je tokrat reševal veleslalomski specialist Žan Kranjec, ki se je dvakrat zavihtel na šestnajsto mesto in tako prekinil niz domačih veleslalomov brez ene same točke. Ta je trajal vse od leta 2007.

A če je Kranjec, kot je na koncu dejal glavni trener reprezentance Klemen Bergant, opravil domačo nalogo, pa so Slovenci še tretjič v zadnjih štirih letih ničlo vknjižili v slalomu, torej disciplini, ki je dolga leta simbolizirala slovensko smučarsko moč. Navsezadnje imajo vse slovenske zmage na pokalu Vitranc slalomski predznak. A ob predstavah novega rodu slovenskih slalomistov se zdijo uspehi Bojana Križaja, Roka Petroviča ali Jureta Koširja vse bolj oddaljen in bled spomin.

Nasvidenje na 56. pokalu Vitranc

"Tudi jaz bom zadovoljen šele takrat, ko se bodo naši smučarji na domači tekmi bojevali za stopničke. A če vse skupaj sprejmem kot vmesno fazo, moram biti z napredkom zadovoljen," razmišlja glavni trener slovenskih smučarjev Bergant, ki je na štart treh tekem resda poslal kar osem smučarjev, a že pred tem odkrito priznal, da imata realne možnosti za točke le veleslalomist Kranjec in slalomist Matic Skube.

Je to sporočilo navijačem, naj odmislijo velike ekipe in se pripravijo na posameznike? "Smučanje se spreminja. Vse – podpora, kondicijske priprave, delo na snegu … - se odvija na skrajni meji. Poleg tega je svetovni vrh razpršen. Tudi največji smučarski narodi se ne morejo več pohvalili s poplavo tekmovalcev med najboljšimi. Vseeno verjamem, da bomo v doglednem času za finale kandidirali z več fanti, ne le z enim," odgovarja prvi mož slovenske izbrane vrste, ki se bo domačemu občinstvu znova predstavila 4. in 5. marca 2017, na že 56. pokalu Vitranc.

Ne spreglejte