Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
2. 6. 2015,
22.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze

Torek, 2. 6. 2015, 22.08

8 let

Smučarska sestavljanka brez Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska smučarska reprezentanca naj bi z velikimi zamudami v tem mesecu vendarle dobila podobo za prihodnjo tekmovalno sezono.

Ker se je nekdanji predsednik alpskega zbora in odbora Dušan Gorišek ob nezaupnici od položaja poslovil že 10. decembra, za nameček pa je alpsko barko zaradi "afere Vanessa Mae" zapustil še vodja panoge Vlado Makuc, so deležniki v smučarskih krogih pričakovali, da bodo nove volitve izpeljane že med sezono. S tem bi bili zagotovljeni pogoji za pravočasno konsolidacijo novega vodstva in pa več manevrskega prostora pri sestavi ekip.

A ker so bile volitve za novega predsednika zbora, na katerih se je ob klubski neodločnosti in predvsem neenotnosti svojega kandidata, poslovneža Iztoka Klančnika, ponudil kar sam predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, izpeljane šele 7. aprila, je "alpincem" znova začela teči voda v grlo.

Prvi mož še vedno zgolj vršilec dolžnosti

Klančnik je sicer v prvem mesecu po imenovanju za vodjo strokovnega sveta imenoval Grego Benedika, končal pogajanja z Andreo Massijem, ki bo vsaj eno leto zunanji svetovalec, in izmed prijavljenih na neobvezni razpis za vodjo panoge s sodelavci izluščil Pavlija Čebulja. Ta je na alpskem odboru zeleno luč prejel 11. maja, Klančnik pa je tedaj sklic zbora, na katerem bi Čebulj izgubil priponko vršilca dolžnosti in postal polnokrvni vodja panoge, napovedal v roku dveh tednov.

Napovedi ni uresničil, toda ne zaradi zavlačevanja postopka imenovanja novega vodje panoge, temveč v želji po hkratnem potrjevanju Čebulja in vseh reprezentanc. Postopek njihove sestave pa se je predvsem na trenerski ravni dodatno zavlekel.

Brez Tine Maze

Po večtedenskem sestankovanju in usklajevanju je Čebulj v torek popoldne vendarle naznanil, da mu je uspelo sestaviti ekipe ter jih v pregled in potrditev posredovati članom alpskega odbora. "Do takrat z imeni ne bi rad 'operiral', poudaril pa bi, da smo v danih razmerah sestavili najboljšo mogočo ekipo. Optimist sem tudi pri programih," pravi Čebulj in dodaja, da se junijsko potrjevanje ekip pri pripravah ne bo poznalo, saj so se prve aktivnosti že začele.

Čebulj se je v zadnjem obdobju pogovarjal tudi s tekmovalci in, kot pravi sam, pri večini začutil pozitivno delovno naravnanost. O poimenski sestavi reprezentanc še ne želi govoriti, javna skrivnost pa je, da vrata treningov vendarle ne bodo odprta za vse. Zdi se, da sta se na prepihu znašla predvsem smukača Andrej Šporn in Rok Perko.

Obenem je že slab mesec jasno tudi, da v slovenski smučarski sestavljanki za sezono 2015/16 po več kot desetletju in pol ne bo Tine Maze, ki je za vsaj eno leto "zamrznila" kariero, tako da bo rezultatsko breme še bolj padlo na ramena preostalih.

Peter Pen naj bi vendarle ostal

Kljub molku o imenih pa po naših informacijah velikih trenerskih prevetritev ni mogoče pričakovati. Potem ko sta moško ekipo za hitri disciplini sicer zapustila Andrej Jerman (po novem bo delal na Norveškem) in Matija Grašič (Rusija), naj bi prenovljenemu vodstvu uspelo zadržati vsaj glavnega trenerja Petra Pena, ki je lani Klemna Kosija in Boštjana Klineta pripeljal do pomembnega rezultatskega preboja.

Delo bo, kot vse kaže, nadaljeval tudi Miha Verdnik, ki se je podpisal pod izjemen napredek ekipe evropskega pokala. Bolj vprašljiva pa je nadaljnja usoda Klemna Berganta. Ta ima sicer v žepu še veljavno pogodbo, a z vodstvom še ni našel skupnega jezika, zato ni izključena vnovična selitev v tujino.

V ženski reprezentanci lahko znova pričakujemo Denisa Šteharnika, ki naj bi z Robertom Žanom bedel nad delom deklet v tehničnih disciplinah, medtem ko pa naj bi Rastu Ažnohu ponudili vlogo vodje ekipe evropskega pokala.

Ne spreglejte