SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Smučarska afera Vanesse Mae še ni končana

0

termometer

 | Foto:
Tajska violinistka z britanskim potnim listom Vanessa Mae je v pogovoru za nemški magazin Der Spiegel dejala, da ne izključuje možnosti tožbe Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Ta ji je izrekla štiriletno prepoved nastopanja na tekmah v alpskem smučanju zaradi goljufanja v kvalifikacijah za udeležbo na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Športno razsodišče (Cas) v Lozani je 19. junija lani razveljavilo kazen štiriletne prepovedi, ki jo je svetovno znani Vanessi Mae izrekla Fis zaradi goljufanja v kvalifikacijah za udeležbo na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

"Niso pričakovali, da se bom branila"

"Fis me je označila za goljufinjo, to me moti … Fis ni pričakovala, da se ne bom predala in da se bom branila. Vse skupaj je postalo res grdo, ko je postalo jasno, da se bom pritožila na Casu," je med drugim povedala Vanessa Mae, ki je dodala, da je za obrambo porabila okrog 200 tisoč dolarjev (dobrih 183 tisoč evrov). Na OI v Sočiju je z očetovim priimkom Vanakorn na olimpijskem veleslalomu zasedla zadnje, 67. mesto s 50 sekundami zaostanka za zmagovalko Tino Maze.

Eni pritožbi ugodili, drugi ne

Športno razsodišče je sredi lanskega leta odločalo o dveh pritožbah tajske smučarke. V eni, ki se nanaša na štiriletno prepoved nastopanja, je v celoti ugodilo pritožnici, kajti, kot izhaja iz odločitve razsodišča, krovna mednarodna smučarska organizacija za izrek takšne kazni ni predložila utemeljenih dokazov, da je prav Maejeva sama prirejala izide na sicer brez dvoma spornih kvalifikacijskih tekmah, na katerih si je v zelo sumljivih okoliščinah zagotovila olimpijsko normo.

V drugi odločitvi pa je zavrnila Maejevo in potrdila kazen Fis, da tajska violinistka ni imela pravice nastopiti na olimpijskih igrah v Sočiju, kar pomeni, da je razveljavljen njen dosežek. Cas je namreč ugotovil, da so bile kvalifikacijske tekme januarja 2014 v Sloveniji, na katerih si je Maejeva priborila pravico do nastopa na OI, neustrezno izvedene.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin