Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Goran Janus Anže Semenič Jernej Damjan Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc svetovno prvenstvo v poletih Oberstdorf

Torek, 23. 1. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

Komentar po SP v poletih v Oberstdorfu

Slovenski skakalci dobili, kar so želeli, Janusu odleglo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Slovenski orli Oberstdorf SP | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred odhodom na svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorf je bilo mogoče čutiti negotovost, ali bo slovenskim skakalcem uspelo priti do cilja, ki ga je zastavil glavni trener Goran Janus. V igri je bila medalja. Povsem za konec se jim je uspelo prebiti in stopiti na zmagovalni oder, ki bi jim lahko dal dodatna krila za nadaljevanje sezone. Ta namreč prinaša še največji vrhunec – olimpijske igre. Spet pa se je pokazalo, da je glavni slovenski igralec na velikih tekmovanjih še vedno Peter Prevc.

Ko je prvi mož stroke slovenske skakalne reprezentance Goran Janus pred začetkom sezone kot enega izmed ciljev navedel medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih, je verjetno imel v mislih, da bosta pri tem podvigu pomagala tudi priznana letalca. Robert Kranjec že ima zlato medaljo iz Vikersunda, kjer se je tudi z Jurijem Tepešem veselil še ekipnega brona. Zadnji je bil povrhu vsega lani v Oberstdorfu odličen tretji. A je bila njuna forma preskromna, da bi odpotovala v Nemčijo, kjer pa smo kljub temu videli slovenski razcvet.

Domnov preskok srebra vreden

Domen Prevc se je v Oberstdorfu prebudil v pravem trenutku . | Foto: Reuters Domen Prevc se je v Oberstdorfu prebudil v pravem trenutku . Foto: Reuters Če je bilo po posamični tekmi še ogromno vprašajev, potem ko seštevek posameznih skokov slovenskih orlov ne bi zadoščal za ekipno medaljo, je bila zgodba v nedeljo povsem drugačna.

Drugače kot v preteklih letih Slovenci tokrat niso bili osrednji favoriti za medaljo, a so do nje skočili. Čeprav so vsi štirje (Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen Prevc in Peter Prevc) zaslužni, da so si okoli vratu nadeli srebrno odličje, pa je za preskok še posebej treba pohvaliti 18-letnega Domna.

Preostala trojica je bila vse od četrtka približno na enaki ravni, zato pa je najmlajši od bratov Prevc iz povprečnega sveta čez noč našel pot med najboljše. Pred nedeljo je bil najšibkejši člen, a je nato dobil posebna krila. Še sam ni vedel, kaj se je v noči na nedeljo zgodilo. In ta dosežek mu bo dal zagotovo dodatnega vetra za nadaljevanje sezone, ki jo je zaradi slabe forme začel z veliko zamudo.

Janusu se je cilj odmikal, po premisleku pa je v igro postavil pravega igralca in zadel v polno

Veselje slovenskih skakalcev ob osvojeni srebrni medalji. | Foto: Sportida Veselje slovenskih skakalcev ob osvojeni srebrni medalji. Foto: Sportida V slogu pravih nogometnih selektorjev je idealno potezo naredil tudi Janus, ki je pred nedeljo kolebal med Domnom in Tilnom Bartolom. Cilj se mu je po soboti namreč odmikal in ni bilo daleč, da bi sledile kritike. A je v igro postavil pravega igralca. Domen je nemudoma zabil gol, ki ga je tudi on tako željno pričakoval. Zato je tudi njemu po zasluženo osvojeni medalji lahko odleglo. Cilj je namreč izpolnil. Pod njegovim vodstvom je to že deveta medalja slovenskih skakalcev z največjih tekmovanj.

Sicer pa se v slovenskih skokih, kar zadeva posamezne preizkušnje, vse od leta 2013 ni še nič spremenilo. Od takrat je namreč na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, ko je v igri uvrstitev na posamični preizkušnji, vse na ramenih Petra Prevca. Medalja pride, če je on v pravi formi. Tokrat še ni bil v tisti najboljši, ki si jo želi. A je dobrodošlo, da kljub ne povsem dovršenim skokom oziroma poletom prihaja vse višje.

Dokončen preskok Petra v Pjongčangu?

Peter Prevc se počasi, a vztrajno dviguje. | Foto: Sportida Peter Prevc se počasi, a vztrajno dviguje. Foto: Sportida Če se je na začetku sezone sukal okoli 15. mesta, je zdaj presedlal v najboljšo deseterico in bil že dvakrat šesti in osmi. In ob takšnem nadaljevanju bi lahko videli njegov dokončen preporod prav na olimpijskih igrah. Da je športnik za velika tekmovanja, je v preteklosti že dokazal, saj ima v svoji vitrini že osem medalj z največjih tekmovanj, tudi dve olimpijski iz Sočija.

In srebrna ekipna iz Oberstdorfa bi lahko dvignila tudi njega. Z njo so slovenski skakalci dobili, kar so iskali. Stik z vrhom.

Zdaj sledi sestop na normalne naprave. Najprej pridejo na vrsto Zakopane. Po poljskih preizkušnjah bo postalo jasno, kdo bo resnično odpotoval na olimpijske igre v Pjongčang, ki so tik pred vrati. Nekako je videti, da bi lahko šli Peter Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič, Timi Zajc in Tilen Bartol, ki so bili v svetovnem pokalu v tej sezoni na navadnih skakalnicah, najbolj prepričljivi. A se je začel, sicer na letalnicah, dvigovati tudi Domen. Zato bo zanimivo spremljati posamično in ekipno preizkušnjo ta konec tedna v Zakopanah.

Ne spreglejte