Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 12. 2014,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek skoki Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus

Torek, 23. 12. 2014, 9.19

8 let

Slovenski mladinski skakalni olimpijski prvak odkriva nove dimenzije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za Anžeta Laniška lahko rečemo, da spada med tiste skakalce, ki obetajo, kar je v preteklosti že dokazal z odličnimi nastopi v mlajših kategorijah, zelo dobro pa se uvaja tudi v svetovno konkurenco.

Mnogi za 18-letnega Anžeta Laniška vse do Planice ob koncu pretekle sezone še niste slišali. Takrat je bil odličen drugi v kvalifikacijah za posamično tekmo, a so mu prve točke v svetovnem pokalu nato spolzele iz rok.

Sloveniji priskakal dodatno kvoto, ob sebi ima še nadarjenega Ceneta Prevca

Sicer pa že lep čas skupaj s Cenetom Prevcem dokazujeta, da ima Slovenija v njiju odličen podmladek, ki opozarja tiste izkušenejše, da v prihodnosti mesto med najboljšimi ne bo več kar samoumevno, saj si oba želita postati stalna člana druščine svetovnega pokala.

Oba sta bila poleti v celinskem pokalu zelo razpoložena, Lanišek pa je bil tisti mož, ki je Sloveniji na koncu priskakal sedmo kvoto za prvo periodo svetovnega pokala.

Glavni trener Goran Janus je pred začetkom poletja mislil, da jo bo priskakal Peter Prevc, a našemu najboljšemu ni bilo treba razkazati razkošnega znanja, saj je bil že 18-letni skakalec SSK Mengeš zelo razpoložen. Pred odhodom na zadnjo postojanko na Norveško je bilo v zraku le še kanček negotovosti, ali bo Slovenija dejansko imela sedem skakalcev na začetku zimske sezone svetovnega pokala, a je Lanišek vse dvome razblinil z drugo poletno zmago v celinskem pokalu, medtem ko je bil v Stamsu še drugi.

Zaradi dobre forme na treningih ga je glavni trener A-reprezentance povabil v prvo ekipo, s katero je vstopil v novo sezono svetovnega pokala. Nadarjeni slovenski skakalec je nemudoma izkoristil zaupanje prvega moža stroke in ga razveselil s premiernimi točkami. Po treh tekmah je bil ob najstarejšem bratu Prevcu edini slovenski skakalec, ki se je vselej zavihtel med dobitnike točk. Najvišje ga je poneslo na uvodu v Klingenthalu, kjer je bil 21.

Vrnil se je po grdem padcu v Kuusamu

Nato je prišel nesrečni Kuusamo, kjer je grdo padel, ko se mu je odpela vez, a k sreči poškodba ni bila hujša. Z manjšim operativnim posegom so mu oskrbeli prst na roki, največja težava pa je bila, ker je padel iz tekmovalnega ritma, saj je moral počivati in izpustiti Lillehammer. Janus ga je zaradi dobrih predstav spet vključil v ekipo najboljših slovenskih skakalcev, tako da se je še dvakrat uvrstil med dobitnike točk.

Za nagrado je prejel celo vozovnico za prestižno novoletno turnejo, ki jo bo premierno občutil na lastni koži, jasno pa je, da bo lahko skakal brez skrbi, saj pri 18 letih od njega še nihče ne pričakuje velikih rezultatskih ciljev.

Je pa že v preteklosti dokazal, da se dobro znajde na največjih tekmah. Leta 2012 je v Innsbrucku (skakali so v sosednjem Seefeldu, kjer bo leta 2019 člansko nordijsko svetovno prvenstvo) postal mladinski olimpijski prvak in med drugimi preskočil tudi nemškega asa Andreasa Wellingerja.

Razpoložen je bil tudi čez leto dni na evropskem olimpijskem festivalu mladih, kjer je na posamični tekmi zaostal le za sovrstnikom Cenetom Prevcem, skupaj pa sta se veselila še ekipnega zlata in srebra.

Ne spreglejte