Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pokljuka Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer Lenart Oblak Janez Marič Rok Tršan

Četrtek, 18. 12. 2014, 12.49

8 let

Slovenska aduta na domači tekmi daleč od vrha, tega zasedel Rus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak se na pokljuškem šprintu svetovnega pokala ni pokazal v najboljši izvedbi. Zasedel je zase skromno 24. mesto. Zmagal je Rus Anton Šipulin.

Dva zgrešena strela na drugem strelskem postanku današnje 10-kilometrske preizkušnje sta prvega favorita slovenske reprezentance oddaljila od najvišjih mest. V cilju takoj po tekmi je bil zato jezen kot ris. "Res nisem bil ravno navdušen. Dogajale so se mi napake, ki se mi ne bi smele. Žal je tako, verjemite pa, da je meni najhuje," nam je povedal razočarani Fak. "Nezbranost v teh sekundah na strelišču te lahko res drago stane, res pa je tudi, da sem danes naredil napako v smučini in za zadnji krog nisem privarčeval dovolj moči za zadnji napad. Nič nisem mogel. Jutri me čaka težko delo."

Na jutrišnjem zasledovanju bo Fak lovil minuto in 16 stotink zaostanka za današnjim zmagovalcem Antonom Šipulinom. Rus je bil brez zgrešenega strela danes za slabih 12 sekund hitrejši od strelsko prav tako brezhibnega Avstrijca Dominika Landertingerja, tretje mesto je zasedel norveški zvezdnik Emil Hegle Svendsen, prav tako s strelsko ničlo. Za zmagovalcem je zaostal 24 sekund.

Jakov Fak je v skupnem seštevku zdrsnil na šesto mesto, v vodstvu pa ostaja francoski as Martin Fourcade, ki je na današnjem pokljuškem šprintu zasedel četrto mesto. Od stopničk ga je oddaljil en zgrešen strel.

Zmagovalec Šipulin: Te zmage sem si resnično močno želel

"To je zame poseben trenutek, te zmage sem si resnično močno želel. Moja forma v prvem delu sezone ni bila najboljša in dolgo sem čakal na ta uspeh. Brezhibno streljanje je bilo zelo pomembno, vesel sem, da mi je uspela 'ničla', moja prva v sezoni," je po tekmi povedal 27-letni Rus Šipulin, ki je na Pokljuki blestel že na letošnjih marčevskih tekmah, ko je bil v šprintu drugi, na zasledovanju pa se je veselil zmage: "Zelo sta mi všeč Pokljuka in Antholz, ker se zelo dobro počutim na teh goratih prizoriščih."

Avstrijec Landertinger je bil vesel prvih letošnjih stopničk: "Pomembno je, da sem končno zasedel te stopničke. Nekajkrat letos sem jim bil blizu, a v biatlonu je pač tako, da zanje potrebuješ tudi nekaj sreče. Le nekaj sekund odloča med prvim in drugim mestom, to se je zgodilo danes, a moram biti zadovoljen tudi z drugim. Pokljuške proge so zelo dobro pripravljene, zato v smučini ni bilo nobenih težav."

Svendsen je po tretjem mestu povedal: "Še vedno poskušam Fourcadu ponuditi resen izziv v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu. Veliko je močnih tekmovalcev, ki se lahko v ta boj še lahko vmešajo, zato verjamem, da je pred nami še zelo zanimiva sezona. Norveška reprezentanca je močna, imamo nekaj dobrih rezultatov, dve zmagi, jaz imam tri uvrstitve nan stopničke. Smo na pravi poti in upam, da bomo tako tudi nadaljevali."

Bauer: V zadnjem kilometru mi je zmanjkalo moči

Na štartu današnje tekme smo imeli Slovenci še štiri predstavnike, prav vsi so ostali brez novih točk svetovnega pokala. Klemen Bauer je po treh zgrešenih strelih za eno mesto zgrešil sobotni nastop v zasledovanju. "Po prvem streljanju (leže je zgrešil dvakrat, op. p.) sicer še ni bilo vse izgubljeno, bilo pa je precej težje nadaljevati tekmo. Čeprav je bil psihološko kar precejšen udarec, se nisem predal. Vedel sem, da bi bilo mogoče zaostanek še nadoknaditi, zato sem se bojeval, se poskušal zbrati v streljanju stoje, a sem moral še enkrat v kazenski krog, v zadnjem kilometru pa mi je zmanjkalo moči. Z nastopom resnično ne morem biti zadovoljen," je povedal Bauer, ki je tekmo končal na 61. mestu.

Tretji najboljši Slovenec je bil presenetljivo Rok Tršan, novinec v biatlonski reprezentanci je bil s tremi zgrešenimi streli uspešnejši tako od veterana Janeza Mariča kot Lenarta Oblaka. Tršan je bil sicer na 87. mestu daleč od prvih točk svetovnega pokala, Marič je zasedel končno 89. mesto, Oblak pa 97.

Na jutrišnjem zasledovanju bomo imeli Slovenci le dva predstavnika, Jakova Faka in Tejo Gregorin, ki pa bosta vendarle štartala s prevelikimi zaostanki, da bi se lahko bojevala za najvišja mesta. Več oba pričakujeta od nedeljske tekme s skupinskim štartom, na kateri ima pravico nastopa le elitna trideseterica.

Ne spreglejte