Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 2. 2013,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Ana Drev Ilka Štuhec Ilka Štuhec Tina Robnik

Sreda, 13. 2. 2013, 17.31

8 let

Slovenija prvič s petimi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija bo imela na štartu četrtkovega ženskega veleslaloma svetovnega prvenstva v Schladmingu po zaslugi branilke naslova Tine Maze največ predstavnic med vsemi reprezentancami.

''Pogovarjal sem se s trenerjem Magonijem. Oba sva prepričana o tem, da je Tina lahko na vrhu, če se bo tako sama odločila,'' je pred osmo tekmo svetovnega prvenstva v Schladmingu žogico svoji tekmovalni varovanki in izbranki Tini Maze podal Andrea Massi. Zdi se, da je 29-letna šampionka pripravljena sprejeti izziv. ''Prikazati moram smučanje, ki ga kažem v sezoni. Čaka me težka tekma, ki jo skušam razumeti kot vsako drugo. Želim le hitro smučati in se boriti. Zaradi branjenja zlata ne čutim dodatnega pritiska. Ne obremenjujem se s kolajnami, zavedam pa se priložnosti na tem zahtevnem terenu,'' poudarja pred četrtkovim ženskim veleslalom, ki utegne postreči z novim mejnikom slovenskega alpskega smučanja, v zgodovino pa se bo na prav poseben način vpisal že pred tem. Ker bo namreč Mazejeva branila naslov svetovne prvakinje iz Garmisch-Partenkirchna in ima kot takšna poimensko zagotovljeno mesto na štartni listi, je lahko vodstvo slovenske reprezentance prijavilo kar pet tekmovalk (Maze, Ana Drev, Ilka Štuhec, Tina Robnik in Katja Horvat). Doslej se to še ni zgodilo, saj Mateja Svet, edina slovenska prvakinja pred Mazejevo, svojega naslova iz Vaila leta 1989 nato zaradi nenadne upokojitve dve leti zatem v Saalbachu ni branila.

Žal je priložnost za štartni kvintet osvetlila tudi stanje preostalega dela reprezentance oziroma veliko kakovostno vrzel med prvo veleslalomistko sveta in mlajšo generacijo. Dovolj namreč pove podatek, da ima Slovenija poleg Tine med najboljšo petdeseterico na veleslalomski lestvici FIS le še eno tekmovalko in nato še zgolj tri do stotega mesta. Med njimi je tudi Mateja Robnik, ki pa se je po tem, ko je lani ostala brez statusa A, odločila za tekmovalni umik in se podala na študij v Združene države Amerike. V slovenski zasedbi bosta tako kar dve debitantki na svetovnih prvenstvih (T. Robnik in Horvat), tretja je nadvse spodbuden debi doživela pred dobrim tednom (Štuhec), Drevova pa bo poleg Tine edina z veleslalomskimi izkušnjami svetovnega prvenstva in tudi točkami svetovnega pokala v tej disciplini. ''Z veseljem pričakujem to tekmo, saj sem v Kranjski Gori zelo dobro trenirala. Dobila sem prave občutke, čeprav na nekoliko drugačni podlagi. Le-to sem preizkusila na ekipni tekmi. Nastopila sem tudi na tekmah evropskega pokala v superveleslalomu ter superkombinaciji in imela dober občutek. Verjamem, da bom to znala prenesti tudi na svojo paradno disciplino. Vse je na svojem mestu,'' pravi Drevova, ki je v Schladmingu že nastopila na ekipni tekmi.

Ne spreglejte