Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
8. 6. 2016,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Rok Perko Tina Maze Boštjan Kline Andrea Massi

Sreda, 8. 6. 2016, 13.47

6 let, 6 mesecev

PRIPRAVE SLOVENSKIH ALPSKIH SMUČARJEV

Sledi Tine Maze je spralo morje, zdaj je na delu novi rod

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Večji del slovenske moške smučarske reprezentance se te dni že drugo leto zapored na Goriškem mudi na obsežnem sklopu kondicijskih priprav v organizaciji Andree Massija.

Gradež: nekoč Tina Maze, danes moška reprezentanca | Foto: Gradež: nekoč Tina Maze, danes moška reprezentanca

Tek po plaži v Gradežu, kjer turisti že pogledujejo proti morju, dvigovanje uteži v goriškem fitnes centru in različne vaje v šempetrski dvorani, tek na štadionu v Gorici, kolesarski treningi, plezanje, rolanje … Iz navedenega opisa bi le stežka sklepali, da gre za priprave slovenske moške smučarske reprezentance. A podoben koncept je pred leti prav na delu omenjenih lokacij uveljavljala najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze, ki še vedno ni razkrila svojih načrtov o prihodnosti, v slovensko reprezentanco pa jih je ob pomoči podjetja HiT prenesel vodja njene ekipe Andrea Massi.

Lani je kot zunanji strokovni sodelavec Smučarske zveze Slovenije prvič prevzel organizacijo štiritedenskega pripravljalnega tabora, letos je "vajo" zgolj ponovil. Pri tem ni pozabil omeniti obžalovanja, da je lani na pripravah izobraževal tudi kondicijskega trenerja Jana Filipiča, a ga SZS ni zadržala pod svojim okriljem, tako da od želene kontinuitete ni bilo prav veliko. Letos za vajeti vse pogosteje poprime Nika Radjenović, ki se je v slovensko smučanje vrnila po enoletni ruski avanturi.

Massi: Treningi niso cirkus Andrea Massi bo z ekipo delal štiri tedne. | Foto: Andrea Massi bo z ekipo delal štiri tedne.

"Pohvaliti gre pristop. Vsi po vrsti delajo brezkompromisno. Včasih jih moram celo zadrževati, saj tekmujejo med seboj. Medsebojna konkurenca je sicer vedno dobra. Je pa dejstvo, da med fanti obstajajo razlike. Nekateri so na priprave prišli bolje pripravljeni od drugih, nekateri so bolj nadarjeni. Vsi po vrsti pa imajo rezerve. Včasih si ljudje niti ne predstavljamo, kakšne rezerve imamo," o pripravah razmišlja Massi, ki je za razliko od lanskega leta tokrat treninge zaprl za javnost.

"Treningi niso cirkus. Zavedati se morate, da morajo biti fantje osredotočeni na delo, obenem pa se soočajo z maksimalnimi obremenitvami. Pred časom me je mimoidoči vprašal, ali so ti treningi normalni. Moj odgovor je bil, da treningi v vrhunskem športu niso nikoli normalni," je svojo odločitev pojasnil Goričan.

O trenerjih in "trenerčkih" ...

Ob robu priprav se je Massi, do katerega se sicer vodstvo smučarske zveze in panoge nekoliko ohlaja, dotaknil tudi nedavnega zbora za alpsko smučanje. Na njem se je nekdanji trener za hitri disciplini Jože Gazvoda javno vprašal, zakaj se zveza oklepa Massija. Obregnil se je tudi ob domnevno visoko plačilo ter se vprašal, kakšna bi bila pot Tine Maze brez njega. "Vesel sem sodelovanja s fanti, žalostijo pa me takšne zgodbe in napadi trenerjev in 'trenerčkov'. Vedno bolj se me dotaknejo. Ne dovolim si črniti mojega imena in dela. Navsezadnje sem v delu s Tino storil vse. Od A do Ž," odgovarja Massi.  

Manjkata Kosi in Šporn

Na Goriškem so v drugega od skupno štirih pripravljalnih tednov vstopili Boštjan Kline, Štefan Hadalin, Žan Kranjec, Rok Perko, Martin Čater, Miha Hrobat, Žan Grošelj, Jakob Špik, Aljaž Dvornik in Dušan Senčar. Manjkata Andrej Šporn, ki je te priprave izpustil že lani, in Klemen Kosi. Ta se prav tako pripravlja samostojno, nato pa se bo strokovno vodstvo reprezentance odločilo, kdaj in kako se bo priključil skupnemu taboru. Nika Radjenović vse pogosteje prevzema vajeti priprav. | Foto: Nika Radjenović vse pogosteje prevzema vajeti priprav.

"Te priprave so naložba v novo sezono, naložba v prihodnost. Garamo. O tem ni dvoma. Priprave so zelo grobe, saj Massi ne varčuje z nami. Predvsem v prvem tednu sem komaj hodil, v postelji pa se nisem mogel niti obračati. A vse to je produktivno," vtise po tednu in pol zbira Kline, nesporno prvo ime reprezentance.    

V iskanju popolnosti

"Lani je bilo za vse nas to nekaj novega. Letos je zaradi tega nekoliko lažje. A ne na fizični ravni. Tu ni popuščanja. Kot smučar sem se sicer vedno zavedal pomembnosti tega dela priprav, a se vseeno še znajdem v 'rdečih številkah'. Toda to je pač del našega športa," razmišlja veleslalomski specialist Žan Kranjec.

Kako pa na Massijev pristop gleda Nika Radjenović, ki je pred tedni kot strokovnjakinja za kondicijske priprave znova okrepila slovenski tabor? "V teh pripravah se nihče ne zadovolji zgolj z opravljeno vajo. Tu ni kljukanja vaj in delovnih dni. Vse skupaj teži k popolnosti izvedbe," razmišlja Nika, zadovoljna z Massijevim sprejemom: "Odlično sodelujeva. Veliko se pogovarjava in izmenjujeva opažanje, poglede …"

Dekleta na Rogli

Te dni pa so dejavne tudi članice ženske reprezentance, ki so razpete med smučanjem na ledenikih in kondicijskimi pripravami na Rogli. Trenutno se večji del ekipe prav tam znoji pod taktirko trenerja za telesno pripravo Uroša Jelena.

Ne spreglejte