Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
5. 11. 2014,
11.27

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin slalom Levi Tina Maze

Sreda, 5. 11. 2014, 11.27

5 let, 5 mesecev

Slalomski kroni se ne bo odrekla

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška mladenka Mikaela Shiffrin je v očeh smučarskih strokovnjakov tekmovalka, ki bo v bližnji prihodnosti kandidatka za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Ko sta si na nedavni veleslalomski tekmi v Söldnu najvišjo stopničko razdelili Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin, je marsikateri spremljevalec smučarskega dogajanja pomislil na močno simboliko – najboljša smučarka na svetu in smučarka prihodnosti izenačeni in združeni. Tovrstne teze so kajpak godile tudi komaj 19-letni Američanki, ki je s svojo prvo veleslalomsko zmago, za nameček še na verjetno najbolj zahtevni progi, nakazala, da bo v novi sezoni vroča kandidatka za vrh v kar dveh disciplinah. Vseeno se je skromno izmikala velikopoteznim izjavam ob vprašanjih o napadu na veliki kristalni globus.

Bolj odločna je, ko se pogovor dotakne slaloma, torej discipline, ki jo je izstrelila med smučarske zvezde. Poudarja, da kljub napredku v veleslalomu in vse pogostejšemu treningu hitrih disciplin ostaja predvsem slalomistka. Že v Leviju, ki bo 15. 11. gostil uvodno slalomsko preizkušnjo sezone 2014/15, bo poskušala dokazati, da je obdržala prednost pred tekmicami. Med temi ne bo več legendarne Avstrijke Marlies Schild, za mnoge prve slalomske dame vseh časov, ki je z ameriško najstnico vsekakor dobila dostojno naslednico.

V treh letih med večne

Medtem ko je Schildova prav ob koncu svoje kariere postala tekmovalka z največjim številom slalomskih zmag (35), pa se je v ozadju z meteorskim vzponom v pičlih dobrih dveh sezonah Shiffrinova že prebila v druščino večnih. Z devetimi zmagami v tej disciplini zaseda deseto mesto, resda še krepko od vrha, a v oči bode izjemen trend. Na zadnjih 17 slalomskih preizkušnjah svetovnega pokala je namreč Američanka kar 12-krat stala na stopničkah, od tega devetkrat na najvišji. Še pred slovesom od najstniških let je osvojila že dva slalomska globusa ter se okronala z naslovom svetovne in olimpijske prvakinje.

Ker jo prav ta slalomska odličnost in dominantnost navdajata s tekmovalno samozavestjo, vztraja, da bo njena paradna disciplina tudi v prihodnje ostala njen zaščitni znak. "Jasno, želim napredovati in biti še boljša v vseh disciplinah. A ne za ceno slalomske stagnacije ali nazadovanja. Discipline bom dodajala le, če bom čutila, da ob tem ohranjam kakovost v slalomu," je odločna Shiffrinova, ki se ob tem dobro zaveda, da bi ob uresničitvi svoje namere lahko v nekaj letih ogrozila celo prvo mesto donedavne tekmice Schildove.

Ne spreglejte