SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slalomski kroni se ne bo odrekla

2

termometer

 | Foto:
Ameriška mladenka Mikaela Shiffrin je v očeh smučarskih strokovnjakov tekmovalka, ki bo v bližnji prihodnosti kandidatka za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Ko sta si na nedavni veleslalomski tekmi v Söldnu najvišjo stopničko razdelili Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin, je marsikateri spremljevalec smučarskega dogajanja pomislil na močno simboliko – najboljša smučarka na svetu in smučarka prihodnosti izenačeni in združeni. Tovrstne teze so kajpak godile tudi komaj 19-letni Američanki, ki je s svojo prvo veleslalomsko zmago, za nameček še na verjetno najbolj zahtevni progi, nakazala, da bo v novi sezoni vroča kandidatka za vrh v kar dveh disciplinah. Vseeno se je skromno izmikala velikopoteznim izjavam ob vprašanjih o napadu na veliki kristalni globus.

Bolj odločna je, ko se pogovor dotakne slaloma, torej discipline, ki jo je izstrelila med smučarske zvezde. Poudarja, da kljub napredku v veleslalomu in vse pogostejšemu treningu hitrih disciplin ostaja predvsem slalomistka. Že v Leviju, ki bo 15. 11. gostil uvodno slalomsko preizkušnjo sezone 2014/15, bo poskušala dokazati, da je obdržala prednost pred tekmicami. Med temi ne bo več legendarne Avstrijke Marlies Schild, za mnoge prve slalomske dame vseh časov, ki je z ameriško najstnico vsekakor dobila dostojno naslednico.

V treh letih med večne

Medtem ko je Schildova prav ob koncu svoje kariere postala tekmovalka z največjim številom slalomskih zmag (35), pa se je v ozadju z meteorskim vzponom v pičlih dobrih dveh sezonah Shiffrinova že prebila v druščino večnih. Z devetimi zmagami v tej disciplini zaseda deseto mesto, resda še krepko od vrha, a v oči bode izjemen trend. Na zadnjih 17 slalomskih preizkušnjah svetovnega pokala je namreč Američanka kar 12-krat stala na stopničkah, od tega devetkrat na najvišji. Še pred slovesom od najstniških let je osvojila že dva slalomska globusa ter se okronala z naslovom svetovne in olimpijske prvakinje.

Ker jo prav ta slalomska odličnost in dominantnost navdajata s tekmovalno samozavestjo, vztraja, da bo njena paradna disciplina tudi v prihodnje ostala njen zaščitni znak. "Jasno, želim napredovati in biti še boljša v vseh disciplinah. A ne za ceno slalomske stagnacije ali nazadovanja. Discipline bom dodajala le, če bom čutila, da ob tem ohranjam kakovost v slalomu," je odločna Shiffrinova, ki se ob tem dobro zaveda, da bi ob uresničitvi svoje namere lahko v nekaj letih ogrozila celo prvo mesto donedavne tekmice Schildove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin