Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
19.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Henrik Kristoffersen svetovni pokal

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 19.05

6 let, 6 mesecev

Smučarski spor: moja glava, moj denar

Slalomski as Kristoffersen ne bo potoval v Levi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Najboljši slalomist pretekle sezone in drugi smučar v skupnem seštevku svetovnega pokala Henrik Kristoffersen bo zaradi spora z norveško smučarsko zvezo izpustil nedeljski slalom v Leviju.

Henrik Kristoffersen je v Söldnu nastopil z reprezentančnim pokroviteljem na čeladi. Zdaj želi svojega. | Foto: Sportida Henrik Kristoffersen je v Söldnu nastopil z reprezentančnim pokroviteljem na čeladi. Zdaj želi svojega. Foto: Sportida

V valu poškodb in podaljšanih rehabilitacij osmoljencev pretekle zime odpovedi nastopov na tekmah svetovnega pokala niso več nikakršno presenečenje. Bolj presenetljiva pa je vest, da bo uvodni moški slalom nove sezone, ki ga bo v nedeljo gostil Levi, izpustil povsem zdravi 22-letni Henrik Kristoffersen. Razlog se skriva v novi fazi spora z norveško smučarsko zvezo, ki se zaradi drugačnih pogledov na pravico do trženja oglasnega prostora na tekmovalčevi čeladi seli celo na sodišče.

Ozadje spora
Dobitnik slalomskega globusa v pretekli zimi je poleti prejel sponzorsko ponudbo proizvajalca energijskih pijač Red Bull, ki pa je zaradi nasprotovanja panožne zveze ni mogel sprejeti. Norveški smučarji morajo namreč na kapah in čeladah nositi znak generalnega pokrovitelja, to je mobilni operater Telenor. Izjema je Aksel Lund Svindal, ki si je izbojeval individualno pogodbo in dogovor prav z Red Bullom. Ta zdaj želi pod svoje okrilje zvabiti še Kristoffersena, a so pri krovni smučarski zvezi ostali neomajni, zato se je Henrik odločil za tožbo.

Moral bi se bojevati za dva globusa, toda …

"Trenutno je nemir prevelik," je svojo odločitev za odpoved slaloma v Leviju v pogovoru za norveški časnik NRK pojasnil Kristoffersen in dodal, da bo s tem več miru namenil svojim reprezentančnim sotekmovalcem, sam pa se bo lotil ločenih treningov. Skupaj z očetom, ki je tudi njegov menedžer, pa vztrajata, da bi smučarju morala pripasti pravica do trženja oglasnega prostora na čeladi.

Mladi Norvežan, ki je sezono odprl z osmim mestom v Söldnu, se ob tem dobro zaveda, da je z izpuščeno tekmo v Leviju storil veliko uslugo Avstrijcu Marcelu Hirscherju. Ta naj bi bil njegov največji tekmec tako v boju za mali slalomski kot tudi veliki kristalni globus.

Vrnitev v beli cirkus šele decembra? | Foto: Sportida Vrnitev v beli cirkus šele decembra? Foto: Sportida

Kaj pa v Sloveniji?

Slovenska interna pravila alpskim smučarjem dovoljujejo osebne pokrovitelje na čeladah in drugih pokrivalih. "Pogoj je le, da to podjetje ni konkurenčno reprezentančnim pokroviteljem. Podobno velja za pokrovitelja na majicah za novinarske konference. Tudi na teh imajo smučarji lahko dodatnega osebnega pokrovitelja," pojasnjuje vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik.
Ne spreglejte