SiolNET. Sportal Zimski športi
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dva tedna pred SP na Pokljuki

Še je upanje, da SP na Pokljuki le ne bo čisto brez gledalcev

0,48

termometer

pokljuka 2020 | Take navijaške kulise letos na svetovnem prvenstvu na Pokljuki zagotovo ne bo. | Foto: Peter Podobnik/Sportida
Take navijaške kulise letos na svetovnem prvenstvu na Pokljuki zagotovo ne bo. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Do začetka biatlonskega svetovnega prvenstva na Pokljuki sta le še dva tedna, prireditelje pa pri pripravi tekmovališča čaka le še nekaj podrobnosti. Rudno polje je pravzaprav že danes nared za tekme na najvišji ravni, je potrdil direktor tekmovanj pri Mednarodni biatlonski zvezi (IBU) Borut Nunar, medtem pa je predsednik Organizacijskega odbora Pokljuka Jelko Kacin namignil, da bi si tekmovanja lahko kljub slabim epidemiološkim razmeram v državi vseeno tudi v živo ogledala peščica gledalcev. "Je pa veliko odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v naslednjih 14 dneh," ni pozabil opozoriti.

Pokljuka svoje drugo svetovno biatlonsko prvenstvo – prvo je gostila pred natanko 20 leti – pričakuje ozaljšana. Ne le, da je izdatno pokrita z debelo snežno odejo, prireditelji so obnovili in razširili nekaj ključnih delov infrastrukture, je na današnji virtualni novinarski konferenci povedal Kacin: "Sanirali so akumulacijo, nato gozdni rob, ima razširjeno cesto s tretjim odstavnim pasom tik pred vojašnico, kjer je mogoče parkirati avtobuse in je omogočen boljši dostop. Ima optična vlakna, povezavo iz Bohinjske Bistrice. Ima najboljše temelje, da z občinama Bled in Bohinj v prihodnjih desetletjih nadaljuje to izjemno tradicijo."

Jakov Fak Sportal Odlična napoved pred Pokljuko: Fak na stopničkah v Anterselvi!

"Tisto, česar si seveda želimo letos, je na eni strani predvsem, da bi naši ekipi na čelu z olimpijskim podprvakom Jakovom Fakom uspelo v različnih disciplinah priteči kakšen izjemen rezultat. Želimo si, in vsi skupaj si tudi zaslužijo, kakšno stopničko. Ta bi bila pika na i. Predvsem pa si želimo, da bi vsi tekmovalci, ki bodo prišli na Pokljuko, ostali zdravi do konca, kar je v obdobju novega koronavirusa izjemno zahtevna operacija. Vsem skupaj želim vse dobro," je še povedal predsednik OO Pokljuka.

vZIVO.si News from vZIVO.si on Vimeo.

Namesto preleta letal ogled tekem biatlonskega SP

"Nekaj je vedno bolje kot nič in tako želimo tudi izreči zahvalo in priznanje njihovemu delu," o tem, da bi si tekme na Pokljuki lahko v živo ogledali nekateri zdravstveni delavci, ki so že dobili dva odmerka cepiva, pravi Jelko Kacin. | Foto: STA, Wikipedia "Nekaj je vedno bolje kot nič in tako želimo tudi izreči zahvalo in priznanje njihovemu delu," o tem, da bi si tekme na Pokljuki lahko v živo ogledali nekateri zdravstveni delavci, ki so že dobili dva odmerka cepiva, pravi Jelko Kacin. Foto: STA, Wikipedia Množice gledalcev zaradi epidemije novega koronavirusa na Pokljuki seveda ne bo, vseeno pa obstaja možnost, da tekmovanje ne bo povsem brez podpore navijačev. Prireditelji se trudijo, da bi ogled tekem v živo omogočili vsaj peščici gledalcev. A ne kar komur koli, pojasni Kacin: "Kot veste, so v tem trenutku že cepljene najstarejše generacije, nad 80 let, ob njih pa še zdravstveni delavci in delavci v domovih za starejše. To pa sta kategoriji, ki sta v zadnjem letu nosili največje breme pri spopadanju s koronavirusom. Nekako v zahvalo tem najbolj izpostavljenim delavcem bi jim s posebnim povabilom omogočili ogled tekem v živo."

Kandidati za ogled svetovnega prvenstva na Rudnem polju so torej zdravstveni delavci, ki ljubijo biatlon. "Tisti, ki so bili že dvakrat cepljeni in imajo potrdila za to," pravi Kacin in dodaja: "Predvsem v organizaciji javnih zdravstvenih zavodov bi se načeloma lahko v manjšem številu udeležili posameznih tekem. Za vsako tekmo posebej bomo poskušali organizirati skupino, ki bi se je lahko udeležila in navijala v imenu vseh, ki tja ne morejo. Nekaj je vedno bolje kot nič in tako želimo tudi izreči zahvalo in priznanje njihovemu delu. Po drugi strani pa tudi odpreti možnosti za druge velike športne prireditve, ki bodo v tem letu v Sloveniji. Da bi tisti državljani, ki bodo do takrat že dvakrat cepljeni in ne bodo več grožnja za druge, vendarle imeli možnost, da šport naredijo veliko bolj živ, kot je bil v preteklem letu. Je pa veliko odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v prihodnjih 14 dneh. Če bo le mogoče, bomo to možnost izkoristili."  

Žiga X. Gombač Trendi "Če me kaj moti ali zamori, o tem raje kaj napišem, se pošalim …"

170 milijonov gledalcev pred TV-sprejemniki

Če niste dvakrat cepljen zdravstveni delavec, se boste morali tako kot velika večina ljubiteljev biatlona sprijazniti z navijanjem pred televizijskim zaslonom. Bodo pa prenosi zato nekaj posebnega, zagotavljajo prireditelji. "To svetovno prvenstvo je res posebno, ampak vsaj 170 milijonov gledalcev bo dogajanje spremljalo prek televizije. TV Slovenija bo prvenstvo pokrila s 44 kamerami, kar je res rekord. Skratka vsak del proge bo pokrit in verjamem, da bodo vsi, ki bodo dogajanje spremljali prek televizijskih zaslonov, resnično lahko uživali. Gre za izjemno promocijo Slovenije, gre za naložbo v turistično gospodarstvo, gre za naložbo v prihodnost," je še povedal predsednik OO Pokljuka.

Tim Farčnik je spregovoril o spremembah pokljuškega programa. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tim Farčnik je spregovoril o spremembah pokljuškega programa. Foto: Grega Valančič/Sportida "Trenutno imamo registriranih 32 reprezentanc, do konca tedna pa pričakujemo, da bodo podeljena še zadnja vabila, in pričakujemo, da bo število držav udeleženk naraslo na 36. Trenutno je prijavljenih 350 tekmovalcev in 450 spremljevalcev, akreditiranih imamo že 519 članov organizacijskega odbora, ki bodo skrbeli za nemoteno izvedbo tekem in pa 378 predstavnikov medijev ter televizijskih ekip, ki bodo skrbeli, da sliko Pokljuke ponesejo v svet," pa poroča podpredsednik OO Pokljuka Tim Farčnik.

Pandemija koronavirusa na tekmovalni program ni vplivala, spremenjen pa je spremljevalni program, še dodaja Farčnik: "Žal  slovesnosti ob odprtju v polnem obsegu z gledalci na blejski promenadi ne bo mogoče izvesti, bomo pa poskrbeli, da bo glas Pokljuke šel v svet prek živega televizijskega prenosa in spletnih medijev. Tudi podelitvenih slovesnosti ne bo na Bledu, temveč se bodo ob trenutnih epidemioloških razmerah odvijale na Pokljuki po končanih tekmovanjih."

THUMB - pokljuka1 Sportal Ponavadi trepetajo, da ne bo dovolj snega, tokrat ga imajo veliko preveč

"O kakšnem pomanjkanju snega tokrat res ne moremo govoriti"

Borut Nunar: Z veseljem lahko ugotovim, da je prizorišče pripravljeno na izvedbo svetovnega prvenstva. | Foto: Simon Kavčič Borut Nunar: Z veseljem lahko ugotovim, da je prizorišče pripravljeno na izvedbo svetovnega prvenstva. Foto: Simon Kavčič Prvenstvo se bo z uradnim treningom začelo 9. februarja, končalo pa 21. februarja s tekmama s skupinskim štartom, formulo ena biatlona. V 12 dneh bodo izpeljali 12 tekem v devetih tekmovalnih dneh, trije dnevi bodo prosti. Razmere za tekmovanje bodo dobre, ugotavlja direktor tekmovanj pri IBU Borut Nunar: "Prizorišče je, o čemer sem se prepričal na lastne oči, pripravljeno tako, kot mora biti, slabih 14 dni pred začetkom tekmovanja. O kakšnem pomanjkanju snega tokrat res ne moremo govoriti, težava je letos obratna, da je snega preveč, ampak kar zadeva športni del, Pokljuka že v tem trenutku ponuja tisto, kar tekmovalci in pa ne nazadnje vsi tisti, ki na tak ali drugačen način sodelujemo pri tem velikem projektu, pričakujemo. Zadnje podrobnosti seveda pridejo na vrsto pozneje, ampak z veseljem lahko ugotovim, da sta prizorišče in pa ves organizacijski odbor Pokljuka pripravljena na izvedbo svetovnega prvenstva."

Jakov Fak Sportal Jakov Fak, kot kaže, odlično tempira formo

Zdravje ...

Poseben poudarek bo namenjen varovanju pred okužbo z novim koronavirusom. "Mi bomo testirali vse delavce pred začetkom prvenstva, moj namen je, da je Pokljuka varna. Varna pred boleznijo covid-19. Vsi, ki bodo prišli, bodo testirani, vsi bomo nosili maske, vmes bodo testirani na štiri ali pet dni. Tekmovalci in ekipe imajo svoj laboratorij, zagotovili smo jim ljudi, ki bodo jemali brise in delali zanje. Mislim, da kakšnih posebnosti ne bo. Za nas je letos nekoliko lažje, saj ne bo gledalcev. Če bi bili, bi potrebovali še dve posebni ekipi za njihovo oskrbo," poroča doktorica Lili Gantar Žura, vodja zdravstvene oskrbe in koordinatorka za covid-19 pri OO Pokljuka.

Peščici zdravstvenih delavcev se ponuja priložnost za užitek ob spremljanju biatlonskih tekem v živo, na Rudnem polju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Peščici zdravstvenih delavcev se ponuja priložnost za užitek ob spremljanju biatlonskih tekem v živo, na Rudnem polju. Foto: Urban Urbanc/Sportida

... in promet

Kljub temu, da je gibanje med občinami in regijami v Sloveniji omejeno in navala avtomobilov na Pokljuko ni mogoče pričakovati, bo med prvenstvom veljal poseben prometni režim, pa opozarja Jože Ajdišek, vodja službe za promet: "Posebne razmere veljajo zaradi snega in zaradi zdravstvenih razmer. Nekoliko poseben režim bo v času svetovnega prvenstva, posebna ureditev prometa pa bo tokrat veljala samo na Pokljuki. Če bi bile razmere normalne, bi bila posebna ureditev že iz Bohinja in Bleda, tako pa bomo v času prvenstva za promet zaprli samo na Pokljuki. Od Šport hotela bo mogoč dostop samo za vozila z akreditacijo. Glede na to, da je v zadnjem obdobju precej velik naval ob koncih tedna na nekatere kraje na Gorenjskem, med drugim tudi na Pokljuko, bomo imeli ob koncih tedna prometno zaporo že na Mrzlem studencu, zato da bi preprečili kakršnekoli zastoje in nezmožnost prihoda na območje prireditve."    

Od 22. januarja je Rudno polje zaprto za javnost, uporaba tekaških prog ni mogoča.

Spored SP na Pokljuki:

Sreda, 10. februar:
15.00, mešane štafete, 4 x 7,5 km

Petek, 12. februar:
14.30, šprint, moški, 10 km

Sobota, 13. februar:
14.30, šprint, ženske, 7,5 km

Nedelja, 14. februar:
13.15, zasledovanje, moški, 12,5 km
15.30, zasledovanje, ženske, 10 km

Torek, 16. februar:
12.05, posamično, ženske, 15 km

Sreda, 17. februar:
14.30, posamično, moški, 20 km

Četrtek, 18. februar:
15.15, mešani pari

Sobota, 20. februar:
11.45, štafeta, ženske, 4 x 6 km
15.00, štafeta, moški, 4 x 7,5 km

Nedelja, 21. februar:
12.30, skupinski štart, ženske, 12,5 km
15.15, skupinski štart, moški, 15 km

Preberite še:

Hanna Oeberg Sportal Švedi na Pokljuko brez glavnega trenerja Anterselva, moška štafeta, štart Sportal Francozi dobili obračun z Norvežani, Slovenci najboljši v tej zimi Andreja Grašič Sportal "V mojih časih biatlon v Sloveniji ni pomenil nič"

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin