Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
18. 9. 2015,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rok Perko Klemen Kosi Boštjan Kline Peter Pen

Petek, 18. 9. 2015, 13.24

8 let

S prvo zimo zadovoljni, a prava jih šele čaka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski smukači so potegnili črto pod priprave v La Parvi v Čilu, kjer so med drugim nastopali tudi na tekmah južnoameriškega pokala.

"Čeprav nam je na koncu nekoliko primanjkovalo časa, pa moram oceniti, da je trening v celoti uspel. Vesel sem predvsem dejstva, da so bile razmere tokrat res zimske. V primerjavi s preteklimi sezonami smo na snegu preživeli več časa. Večkrat smo menjali terene, preverjali smuči in drese … Fantje so dobro delali," je po štirih tednih priprav v La Parvi v Čilu ocenil glavni trener slovenske moške ekipe za hitri disciplini Peter Pen, ki je tokrat skrbel za pisano paleto smučarjev.

Poleg že uveljavljenih članov karavane svetovnega pokala Roka Perka, Klemna Kosija, Boštjana Klineta in Martina Čatra sta namreč na južni polobli vadila še člana ekipe evropskega pokala in junaka zadnjega mladinskega svetovnega prvenstva Štefan Hadalin ter Miha Hrobat, kot samoplačnika pa sta v okviru svojih ekip z rojaki dihala še Ven Florjančič in Tilen Debelak. Njihove družbe je bil Pen še posebej vesel predvsem zaradi dodatnih parov rok, saj brez njih in hrvaškega sodelovanja, kot pravi sam, takšni treningi ne bi bili izvedljivi.

Prvi zimi visoka ocena

Pen je prvi zimi, torej tisti na južni polobli, brez oklevanja pripisal visoko oceno. A njeno pravo vrednost bo dala šele zima na severni polobli. Do te, vsaj na tekmovalni ravni, smučarje ločita še dobra dva meseca, ki ju bodo skušali zapolniti s treningi predvsem na evropskih ledenikih in dodatnim sklopom kondicijske vadbe.

Glavni trener je zadovoljen, da je najbolj izkušeni Rok Perko znova našel pravi hitrost na smučeh. Veseli ga tudi stabilna kakovost pri Klinetovih vožnjah, ki nakazuje pripravljenost za vidnejši rezultat. Pri Kosiju izpostavlja napredek v vseh disciplinah ter dokončno osvojitev opreme. Pogreša še preboj Martina Čatra, ki na smučeh še ne razvija prave hitrosti, a je pokazal napredek v tehničnih disciplinah. Z delom sta ga prepričala tudi Hadalin in Hrobat, a dodaja, da so se ob koncu že kazali znaki psihične utrujenosti.

Kosi pred novo južnoameriško krono

Poleg treningov je Penova ekipa tekmovalne obrate preizkušala tudi na tekmah južnoameriškega pokala. "Večinoma so potekale v težkih razmerah. Veter je pogosto krojil rezultate. Pomembno pa je, da je fantom, predvsem Klinetu, Kosiju in tudi Perku, večinoma uspelo popraviti svoje FIS-točke, kar je bil tudi osnovni cilj," pravi mariborski smučarski strokovnjak, ki bo imel, kot vse kaže, v svoji ekipi znova tudi zmagovalca skupnega seštevka južnoameriškega pokala. Klemnu Kosiju se namreč nasmiha že drugi južnoameriški "globus", čeprav ne bo nastopil na zadnjih dveh tekmah v Argentini.

Kljub padcem brez poškodb

Slovensko smučarsko druščino je sicer pred odhodom dodobra stresel tudi čilski potres, ki je v odpravo vnesel nekaj nemira, a ni pustil posledic. Podobno velja za nekaj padcev na smučeh. Pod najbolj spektakularnega se je "podpisal" Rok Perko, ki je preletel dve zaščitni mreži in pristal ob skalah. "Na srečo brez poškodb," pravi 30-letni tržiški Ljubljančan, prav tako zadovoljen z opravljenim južnoameriškim taborom.

"Osebno lahko rečem, da sem formo tempiral na treninge z Italijani in Švicarji, kjer sem bil stalno v ospredju. Na tekmah zaradi visoke številke v težkih pogojih žal nisem mogel do več bolj oprijemljivih rezultatov," dodaja Perko.

Ne spreglejte