Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 11. 2018,
18.47

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Natisni članek

Jernej Damjan Peter Prevc Peter Prevc Kuusamo Severin Freund Gorazd Bertoncelj Žak Mogel Timi Zajc Timi Zajc

Sobota, 24. 11. 2018, 18.47

5 let, 4 mesece

Ruka, tekma

Domen Prevc najdaljši med vsemi, a ostal brez stopničk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Domen Prevc | Domen Prevc je skočil le meter in pol manj od rekorda skakalnice, a ostal brez stopničk. | Foto Reuters

Domen Prevc je skočil le meter in pol manj od rekorda skakalnice, a ostal brez stopničk.

Foto: Reuters

Slovenski skakalec Domen Prevc je z najdaljšim skokom med vsemi konkurenti zasedel odlično četrto mesto. Stopničke je izgubil zaradi slabšega doskoka. Veliki zmagovalec je postal Japonec Rjoju Kobajaši. Kar pet slovenskih skakalcev je bilo na koncu med dobitniki točk, med njimi tudi 17-letni Žak Mogel.

Slovenski skakalci so se odlično odrezali na vetrovni tekmi v Ruki, kjer so organizatorji izpeljali le eno serijo. Veter je skakalcem nagajal že ves dan. Odpadle so kvalifikacije, tekma bi se morala začeti ob 16.30, a se je šele ob 17.50. A to ni zmedlo Domna Prevca, ki je s 146 metri ob odličnih pogojih v zraku le za 1,5 metra zaostal za rekordom skakalnice, ki je v lasti Stefana Krafta. Pri ekstremni daljavi je imel težave z doskokom in posledično prejel nižje ocene. Prav to je na koncu odločilo, da ni stopil na oder za zmagovalce.

Za mnoge je Domnova uvrstitev rahlo presenečenje, zlasti ker so v našem taboru še pred enim tednom govorili, da ni dobro pripravljen za uvod sezone v Visli. Očitno mu je teden treninga koristil, saj na Finskem zdaj skače odlično.

Veliki zmagovalec je postal Japonec Rjoju Kobajaši, ki je skočil 138,5 metra. Družbo na odru za zmagovalce sta mu delala Poljaka Kamil Stoch in Piotr Zyla.

Domen zadovoljen, rezerve so še. Mladi Mogel dočakal prve točke.

17-letni Žak Mogel je v Visli ostal brez premiernih točk, jih je pa dočakal na Finskem. | Foto: Vid Ponikvar 17-letni Žak Mogel je v Visli ostal brez premiernih točk, jih je pa dočakal na Finskem. Foto: Vid Ponikvar "Zelo sem zadovoljen, da sem pokazal boljši skok kot na treningu, in upam, da bom tako stopnjeval naprej. Malce mi je žal, ker nisem naredil telemarka, a treba je iti počasi, korak za korakom. S tem odličnim četrtim mestom moramo biti zadovoljni. Skandinavija mi je zelo všeč. V mrazu in snegu zelo uživam, čeprav ga letos ni ravno toliko kot ponavadi. A tu mi je res všeč," je bil zadovoljen najmlajši od bratov Prevc.

S takšnim skakanjem bo lahko tudi v nedeljo računal na dobro uvrstitev, poudarja pa, da ima še rezerve: "Seveda, ker skok še ni bil tak, kot bi si ga res želel, predstavljal. Mislim, da imamo zelo dobre materiale, ki nam dobro služijo. Tu si pohvalo zagotovo zaslužijo vsi s serviserjem na čelu, ki nam je zelo dobro uredil smuči. To zagotovo igra vlogo pri doseganju naših odličnih rezultatov. Jutri želim pokazati normalen skok in uživati."

Dobra skoka sta uspela tudi Timiju Zajcu in Anžetu Lanišku, ki sta bila na sedmem oziroma desetem mestu.

Prav poseben dan je bil za najmlajšega slovenskega skakalca. 17-letni Žak Mogel se je namreč s 24. mestom veselil prvih točk v karieri. Pred njega se je zavihtel izkušeni Jernej Damjan.

Zunaj trideseterice sta ostala Bor Pavlovčič in Anže Semenič, ki se mu je skok popolnoma ponesrečil.

Bertoncelj pohvalil ekipni uspeh in motiviranost fantov

Gorazd Bertoncelj je bil vesel uvrstitve petih med dobitnike točk. | Foto: Vid Ponikvar Gorazd Bertoncelj je bil vesel uvrstitve petih med dobitnike točk. Foto: Vid Ponikvar "Te tekme smo si izjemno želeli, saj smo vedeli, da smo dobro pripravljeni. Res nas izredno veseli ekipni uspeh. Najprej nas veselita izjemna ekipa in izjemno dolg Domnov skok. Malce je škoda, ker je pri tej dolžini zelo težko doskočiti v telemark, a nič ne de. Veseli nas vrnitev Domna, seveda čestitke Žaku za prve točke. Opravil je zelo lep skok. Ima še nekaj tehničnih pomanjkljivosti v letu, ko bo to odpravil, pa bo letel izjemno daleč. Pomembno je, da smo v stiku z najboljšimi. Razmere so bile zelo težke, dan je bil zelo dolg, ampak moram poudariti, da so bile razmere zelo poštene glede na situacijo. Resnično smo bili motivirani, v ekipi vlada izjemno dobro vzdušje. Tekmovalci so bili borbeni in tu je rezultat."

V nedeljo bo v Kuusamu nova posamična tekma. Prva serija je načrtovana za 17. uro, kvalifikacije pa bodo uro in pol pred tem (15.30).

 

 

Program v Ruki

Nedelja
15.30 kvalifikacije
17.00 posamična tekma

Timi Zajc
Sportal Rus do zgodovinske zmage, Timi Zajc do dosežka kariere

Preberite še:

Timi Zajc
Sportal Po skromnem sedmem mestu selektor napovedal pogovore
Ne spreglejte