Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
9. 11. 2017,
14.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

svetovni pokal Pjongčang 2018 Boštjan Kline Rok Perko

Četrtek, 9. 11. 2017, 14.06

6 let, 5 mesecev

Rok Perko po poškodbi: dokončen mir s smučanjem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Po štirih rezultatsko neuspešnih sezonah, v katerih je izgubil stik tudi s širšim smukaškim vrhom, ostal brez polnokrvnega reprezentančnega statusa, a se po drugi strani dodobra "spoprijateljil" s poškodbami, Rok Perko zavrača misel na upokojitev in napoveduje zadnji poskus.

Rok Perko pravi, da še ni rekel zadnje besede. | Foto: Sportida Rok Perko pravi, da še ni rekel zadnje besede. Foto: Sportida

Dobra dva tedna po padcu med prostim smučanjem na ledeniku Kaunertal, pri katerem si je zlomil eno rebro, dve ima počeni, poškodoval pa si je tudi popljučnico, je 32-letni slovenski alpski smučar Rok Perko dokončno preklical letalsko vozovnico za Severno Ameriko. Njegov vsakdan zapolnjuje kondicijska vadba, na evropskem snegu pa naj bi se čez dobra dva tedna priključil kakšni drugi ekipi. Njegov cilj ostaja nastop v Val Gardeni, kjer se bo na "kraju zločina" pet let po največjem uspehu v karieri (drugo mesto na smuku svetovnega pokala) podal na pot bržčas zadnjega poskusa.

"Iskal sem mir s smučanjem"

Ker bodo januarja od njegovih zadnjih točk v svetovnem pokalu minila že štiri leta in je v prav vseh disciplinah izpadel iz najboljše stoterice na lestvici FIS, je po nizu zdravstvenih težav in izgubi polnopravnega reprezentančnega statusa povsem naravno tudi vprašanje o koncu kariere. "Želel sem razčistiti sam s seboj in poiskati dokončni mir s smučanjem. Od tega športa se nisem želel posloviti na tako klavrn ali kar neprijateljski način," odgovarja Tržičan, ki se je po spodleteli pretekli sezoni povsem umaknil iz smučarskih krogov in si vzel predvsem čas zase.

Medtem ko bo Boštjan Kline osrednji slovenski smukaški adut, Perko upa na zadnjo priložnost. | Foto: Sportida Medtem ko bo Boštjan Kline osrednji slovenski smukaški adut, Perko upa na zadnjo priložnost. Foto: Sportida

Čakal, da ga smučanje pokliče

"Drugega izhoda, kot je bil premor, nisem videl. Bil sem nasičen z neuspehi. Iskal sem smučarske dražljaje in odgovore v sebi. Raziskoval sem življenje brez smučanja in čakal, da me smučanje samo pokliče nazaj. Kot bi čakal, da znova začutim prvinsko ljubezen do športa. To se je jeseni zgodilo. Trdim, da je vredno še enkrat poskusiti. Misel, da ne bi bil več na vrhunski športni ravni, je bila zame grozljiva," razkriva nekdanji mladinski svetovni prvak, ki je bil v sezoni 2012/13 16. smukač svetovnega pokala, a prav tedaj se je začela tudi njegova pot navzdol.

Brez pravih priprav

A čeprav ne skriva odločnosti, da se še enkrat pogleda v smučarsko ogledalo, pa v oči bode dejstvo, da je izpustil celoten poletni del priprav, vključno s smučarskim taborom na južni polobli. Šele oktobra se je vključil v Stöcklijeva testiranja in treninge, že na prvem reprezentančnem treningu pa se je poškodoval. Kako torej računa, da bo brez obsežnih priprav boljši kot v zimah, na katere se je pripravljal pod natančno kondicijsko taktirko in z zajetno smučarsko kilometrino? "Res, je izpustil sem lep del priprav. Toda ponavljam, to sem moral narediti. Moram sem razčistiti določene stvari," odgovarja Perko, za katerega bi torej sezona 2017/18 utegnila biti dokončno poslovilna. "Zadnja sezona? Ne vem. Če je, bi bila zame ta zgodba lepa, če bi se še tretjič uvrstil v olimpijsko ekipo," odgovarja Rok.

Ne spreglejte