Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
15.16

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Tim Mastnak Rok Marguč Gloria Kotnik Žan Košir Rogla

Četrtek, 25. 1. 2024, 15.16

3 mesece

Rogla, deskanje, paralelni veleslalom

Rok Marguč pred domačimi gledalci do izida sezone #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Rok Marguč, Rogla | Rok Marguč se je prek Tima Mastnaka uvrstil v četrtfinale paralelnega veleslaloma na Rogli. Tam ga je izločil Avstrijec Benjamin Karl. | Foto Nebojša Tejić/STA

Rok Marguč se je prek Tima Mastnaka uvrstil v četrtfinale paralelnega veleslaloma na Rogli. Tam ga je izločil Avstrijec Benjamin Karl.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Zmagovalca paralelne veleslalomske tekme deskarjev na snegu na Rogli sta Avstrijec Benjamin Karl in Japonka Cubaki Miki. V izločilnih bojih sta danes nastopila dva Slovenca, Rok Marguč in Tim Mastnak, ter med seboj obračunala že v osmini finala. Marguč je bil boljši, a ga je nato v četrtfinalu ustavil avstrijski veteran Karl. Gloria Kotnik in Žan Košir sta danes ostala brez finala, Celjanka je zasedla končno 18. mesto, Tržičan je po napaki ostal brez uvrstitve.

Rok Marguč je pozabil na težave s hrbtom in se prebil v finalne boje. Po obeh kvalifikacijskih vožnjah je na 11. mestu. | Foto: Nebojša Tejić/STA Rok Marguč je pozabil na težave s hrbtom in se prebil v finalne boje. Po obeh kvalifikacijskih vožnjah je na 11. mestu. Foto: Nebojša Tejić/STA

"Glede na to, kakšne bolečine sem prestal ob koncu lanskega in začetku letošnjega leta, je to en velik korak v pravo smer. Moj cilj je bila uvrstitev v finale, nato pa ambicije seveda zrastejo. Želel sem si med najboljše štiri, pa se danes ni izšlo. Imel pa sem zelo dobre občutke na deski, zadovoljen sem s svojimi predstavami," je po tekmi povedal Rok Marguč, ki je tekmo končal na končnem sedmem mestu. Marguč se v tej sezoni spopada z bolečinami v hrbtu, a tokrat ni imel prevelikih težav. "Vesel sem, da je moj hrbet zdržal," pravi.

Bo Rogla Marguču tudi letos prinesla rezultatski preobrat?

Prav na domači tekmi je prišel do izida sezone in zdaj upa, pa bo prišlo do rezultatskega obrata. "Letos sem se prvič uvrstil v izločilne boje, ker je to na domačem prizorišču, sem še toliko bolj zadovoljen. Upam, da bo tako kot v lanski sezoni tekma na Rogli pomenila rezultatski obrat navzgor in da bom kdaj še stal tudi na stopničkah," si želi izkušeni Celjan. Priznal je, da je imel v dvoboju z Mastnakom še dodaten motiv: "To, da sem ga premagal, je pomenilo, da sem bil najboljši Slovenec, da bom požel največ pozornosti. Sicer mi to dosti ne pomeni, a nekaj mi vendarle."

Tim Mastnak po tekmi na Rogli (video: Damjan Medica/Planet TV)

V boju za četrtfinale je reprezentančnega kolega Tima Mastnaka premagal za sekundo in 11 stotink. "Nisem imel pravega občutka, pravega odziva materiala in napake so se vrstile po vsej progi," je svoj nastop v osmini finala za TV Slovenija opisal Mastnak. "Sam nikoli ne gledam, proti komu deskam, prav vseeno mi je. Lahko pa rečem, da če me je moral nekdo premagati, je najbolje, da je to storil reprezentančni kolega, kateremu seveda privoščim. Ne bom pa lagal, da nisem razočaran. Slabe volje sem zaradi svojega deskanja, ki ni bilo dobro," je še razmišljal za STA. 

Tim Mastnak je izgubil slovenski dvoboj v osmini finala. | Foto: Nebojša Tejić/STA Tim Mastnak je izgubil slovenski dvoboj v osmini finala. Foto: Nebojša Tejić/STA

Košir: K sreči bo že konec tedna nova priložnost

Mastnak je bil na koncu deseti. Brez izločilnih bojev sta ostala Žan Košir in Gloria Kotnik, Tržičan je že v prvi kvalifikacijski vožnji storil napako in ostal brez uvrstitve, Celjanka pa je zasedla 18. mesto.

"Danes smo se "napumpali", da je treba iti na vso moč. Zdi se mi, da sem imel do zadnje ciljne strmine dober ritem, zdelo se mi je, da sneg dobro dela, in mislil sem si, da lahko še malo dodam. Potem sem v zavoju, kjer sem odstopil, imel občutek, kot bi me nekdo spotaknil. Povsem nepričakovano. Zavoj je bil v redu, postavitev prav tako. Kaj naj rečem, to je samo dokaz, da kljub domači progi uvrstitev v izločilne boje ni samoumevna. Kvalifikacij se moraš lotiti pravilno. Očitno sem danes precenil svoje sposobnosti. Želel sem si preveč. Če bi šel mogoče malenkost počasneje, z okroglo linijo, se napaka ne bi zgodila. K sreči bo že ob koncu tedna nova priložnost," je povedal Košir. Naslednja tekma svetovnega pokala, prav tako paralelni veleslalom, bo že v soboto v avstrijskem Simonhöheju.

Žan Košir: Danes sem precenil svoje sposobnosti | Foto: Alenka Teran Košir Žan Košir: Danes sem precenil svoje sposobnosti Foto: Alenka Teran Košir

Kotnik: Pa ravno na Rogli

Po kvalifikacijah je bila razočarana tudi Kotnikova. "Pa ravno na Rogli, to se mi dogaja že kar nekaj let. Prva vožnja se mi je ponesrečila, enostavno nisem imela nobene hitrosti, medtem ko je bila druga vožnja odlična, a je bilo na koncu premalo za uvrstitev v izločilne boje. Zelo sem razočarana, še posebej zato, ker gre za domačo tekmo, poleg tega je to prva tekma v letošnji sezoni, kjer se mi ni uspelo uvrstiti v finalne boje. Sem pa hvaležna za vse navijače. Tudi moj sin je danes tukaj, zdaj je že toliko star, da se je zavedal, da je navijal za mamico."

Gloria Kotnik v družbi življenjskega sopotnika Željka | Foto: Alenka Teran Košir Gloria Kotnik v družbi življenjskega sopotnika Željka Foto: Alenka Teran Košir

Avstrijski veteran zmagovalec napetega finala 

V četrtfinalu je Marguč naletel na Avstrijca Benjamina Karla, ki ga je izločil z 99 stotinkami prednosti, veteran pa se je nato prebil vse do velikega finala in tam ugnal še Italijana Aarona Marcha in se veselil tretje zaporedne zmage v svetovnem pokalu. "Ni bilo lahko, razlike so bile izjemno majhne, v finalu sem zmagal za vsega dve stotinki, sreča je bila danes na moji strani," se je smejalo 38-letniku iz Wilhelmsburga, ki je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Za tretje mesto sta se pomerila Italijana Mirko Felicetti in Edwin Coratti, prvi je bil na modri progi za štiri stotinke sekunde hitrejši, nadoknadil je zaostanek, ki si ga je pred rojakom nabral po manjši napaki v zgornjem delu proge.

Gloria Kotnik se danes ni prebila v izločilne boje. | Foto: Nebojša Tejić/STA Gloria Kotnik se danes ni prebila v izločilne boje. Foto: Nebojša Tejić/STA

Japonka do druge zmage v karieri

V ženski konkurenci se je zmage veselila Japonka Cubaki Miki, ki je bila v velikem finalu za tri stotinke hitrejša od Nizozemke Michelle Dekker. "Izjemno všeč sta mi proga na Rogli in vzdušje, ki ga pripravijo navijači. Presrečna sem," je po zmagi za TV Slovenija povedala Japonka, ki je vknjižila svojo drugo zmago na tekmah svetovnega pokala. Prvo si je priborila leta 2022 na paralelnem slalomu v Piancavallu.

Za tretje mesto sta obračunali Avstrijka Sabine Schoeffmann in Nemka Ramona Theresia Hofmeister, prva je bila za pet stotink sekunde hitrejša.  

Zmagovalni oder so zasedle Cubaki Miki, Michelle Dekker in Sabine Schöffmann. | Foto: www.alesfevzer.com Zmagovalni oder so zasedle Cubaki Miki, Michelle Dekker in Sabine Schöffmann. Foto: www.alesfevzer.com

Izidi paralelnega veleslaloma na Rogli:

Moški:
1. Benjamin Karl (Avt
2. Aaron March (Ita)
3. Mirko Felicetti (Ita)
4. Edwin Coratti (Ita)
5. Sanho Lee (J. Kor)
6. Daniele Bagozza (Ita)
7. Rok Marguč (Slo)
8. Arvid Auner (Ita)
9. Andreas Prommegger (Avt)
10. Tim Mastnak (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Benjamin Karl (Avt)           483  točk
2. Edwin Coratti (Ita)           389
3. Maurizio Bormolini (Ita)      368
4. Andreas Prommegger (Avt)      344
5. Daniele Bagozza (Ita)         336
6. Sangho Lee (J. Kor)           333
...
10. Žan Košir (Slo)               223
13. Tim Mastnak (Slo)             176
25. Rok Marguč (Slo)               88

Ženske:
1. Cubaki Miki (Jap)
2. Michelle Dekker (Niz)
3. Sabine Schöffmann (Avt)
4. Ramona Hofmeister (Nem)
5. Claudia Riegler (Avt)
6. Daniela Ulbing (Avt)
7. Elisa Cafgfont (Ita)
8. Haerim Jeong (J. Kor)
...
18. Gloria Kotnik (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Ramona Hofmeister (Nem)      604
2. Cubaki Miki (Jap)           436
3. Lucia Dalmasso (Ita)         433
4. Sabine Schöffmann (Avt)      422
5. Julie Zogg (Švi)             315
...
13. Gloria Kotnik (Slo)          184

Preberite še:

deskanje Gloria Kotnik
Sportal Gloria Kotnik je sprejela odločitev, za katero trdno stoji #video
deskanje Žan Košir
Sportal Košir si želi tekmovati brez stresa in neprespanih noči #video
Rok Marguč
Sportal V ozadju Margučevih skromnih nastopov hude težave s hrbtom
deskanje Žan Košir
Sportal Gloria, Tim, Žan in Rok si na Rogli želijo številčnejše podpore #video
Gloria Kotnik
Sportal Pred domačo Roglo najboljša od naših Kotnikova #video
Žan Košir
Sportal Košir najboljši Slovenec, Ledecka zmagala na prvi tekmi
Žan Košir
Sportal Žan Košir in Gloria Kotnik osma na ekipni tekmi
Ne spreglejte