Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 1. 2016,
17.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Kranjec svetovno prvenstvo v poletih Kulm

Četrtek, 14. 1. 2016, 17.56

6 let, 7 mesecev

Robertu Kranjcu zaprli usta: Namočili so me (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vse je pripravljeno na začetek svetovnega prvenstva v poletih. Skakalci so svoje delo v četrtek opravili na in ob skakalnici. Slovenski zastavonoša na odprtju prvenstva je bil Robert Kranjec.

Skakalci so se na letalnico na Kulmu, kjer se bodo od petka do nedelje potegovali za medalje v posamični ter ekipni konkurenci, prvič podali v četrtek dopoldne, ko so opravili dva trening skoka, nato pa so sledile še kvalifikacije.

Pri prvih dveh nastopih je blestel najboljši mož te zime Peter Prevc, ki ga je pri drugem poletu poneslo 235,5 metra, kar je dva metra manj od rekorda letalnice, ki je v lasti Severina Freunda (237,5 metra). Manjšo napako je naredil v kvalifikacijah, v katerih je imel tudi veter v hrbet, zato je pristal pri 188,5 metra.

Navdušili so tudi preostali trije slovenski skakalci, ki bodo v petek nastopili na posamični tekmi. Ta je sestavljena iz dveh polčasov – prva poleta sta predvidena za petek, druga za soboto. Leteči Robert Kranjec, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka, do katerega je leta 2012 poletel v Vikersundu, je bil odlično razpoložen in bil drugi med kvalifikanti, z 220 metri pa je imel drugi rezultati na drugem treningu in zaostal le za Prevcem.

"V kombiju so tako hitro glasovali, da se tudi oglasiti nisem mogel"

Dobro sta bila razpoložena tudi Jurij Tepeš in Anže Lanišek, ki bosta prav tako iskala pot do odličnih uvrstitev na svetovnem prvenstvu.

Preden so misli po tekmovalnem delu četrtkovega dne povsem usmerili proti tekmi, pa jih je ob 17. uri čakalo še slavnostno odprtje prvenstva, na katerem je med drugim zapela avstrijska glasbenica Conchita Wurst, zmagovalka Evrovizije 2014, ki je povezana s streljaj oddaljenim Bad Mitterndorfom. Starši Thomasa Neurwirtha, kakor je rojstno ime Conchite, imajo namreč v tem kraju penzion.

Slovenski zastavonoša je bil najizkušenejši Robert Kranjec, ki pa se za to nalogo ni javil sam. Kolegi so mu dobesedno zaprli usta. "Namočili so me. V kombiju so tako hitro glasovali, da se tudi oglasiti nisem mogel. Bilo je en, dva, tri in že sem bil izglasovan. Še zadrge si nisem mogel odpeti," je izbor pokomentiral Kranjec, Prevc, ki je prav tako glasoval zanj, pa je v smehu dodal: "Demokratično smo se odločili."

Zdaj je vse pripravljeno za začetek 24. svetovnega prvenstva v poletih. Zlato posamično medaljo iz Harrachova 2014 brani Nemec Severin Freund, ekipno iz Vikersunda 2012 pa Avstrija, saj je moštveno preizkušnjo v Harrachovu veter odpihnil.

Ne spreglejte