SiolNET. Sportal Zimski športi
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Turneja Raw-Air, Holmenkollen, posamična tekma, ženske

Izkušeni Avstrijki zmaga in vodstvo na turneji, Križnarjeva najboljša Slovenka

0,26

termometer

Daniela Iraschko-Stolz
Daniela Iraschko-Stolz je zmagovalka tekme na Holmenkollnu in nova vodilna na turneji Raw-Air. Foto: Sportida

Zmagovalka posamične tekme na Holmenkollnu, ki jo je spet krojil veter, je Daniela Iraschko-Stolz, ki je v seštevku turneje za 0,1 točke prehitela v nedeljo šele peto Maren Lundby. Na odru za zmagovalke sta se ji pridružili Nemki Juliane Seyfarth in Katharina Althaus. Najboljša Slovenka je bila Nika Križnar na osmem mestu.

Špela Rogelj Sportal V Oslu skozi kvalifikacije pet slovenskih skakalk

Smučarke skakalke tekmujejo na premierni izvedbi norveške turneje Raw-Air za dekleta. Prva posamična tekma, ki je minila v spremenljivih vetrovnih razmerah, je pripadla avstrijski veteranki Danieli Iraschko-Stolz. Svojo 16. zmago svetovnega pokala je 35-letnica vknjižila precej suvereno. Že po polovici tekme je vodila, nato pa s 121 metri potrdila zanesljivo zmago. 

Najboljša trojica. Najboljša trojica. Foto: Sportida

Za njo sta se med najboljšo trojico zvrstili Nemki Juliane Seyfarth in Katharina Althaus, ki sta se na oder za zmagovalke prebili z osmega oziroma devetega mesta po prvi seriji in imeli v finalu srečo z vetrom. Nemci so imeli v ognju še eno železo, Ramona Straub je v finalu napadla z drugega mesta, a po skoku padla in iztek zapustila šepajoče v spremstvu zdravniškega osebja.

Avstrijka v skupnem vodstvu turneje

Svetovna prvakinja in vodilna v skupnem seštevku Maren Lundby je bila zgolj peta. Norvežanka je izgubila vodstvo v skupnem seštevku turneje, v katerega štejejo tudi kvalifikacijski skoki. Iraschko-Stolzeva jo je prehitela za 0,1 točke.

Seštevek turneje Raw-Air (po tretjini tekmovanja):

1. Daniela Iraschko-Stolz 321,3 točke
2. Maren Lundyb 321,2
3. Katharina Althaus 319,4
...
12. Nika Križnar 250,5
16. Špela Rogelj 239,5
20. Urša Bogataj 233,2
23. Jerneja Brecl 202,8
39. Maja Vtič 69,6
46. Katra Komar 33,8

Križnarjeva najvišje, Breclova nazadovala

Nika Križnar je bila na osmem mestu najbolje uvrščena Slovenka. Nika Križnar je bila na osmem mestu najbolje uvrščena Slovenka. Foto: Sportida

V finalu so nastopile štiri Slovenke. Najbolje se je odrezala najvišje uvrščena v svetovnem pokalu Nika Križnar. Devetnajstletnica je bila po prvi seriji 12., v drugi pa dobro izkoristila odlične vetrovne razmere in s skokom, dolgim 117,5 metra, napredovala na osmo mesto. Špela Rogelj je v finalu pridobila mesto in končala na 13., Urša Bogataj pa je pridobila dve mesti in skočila na 15. mesto

Po prvem skoku je odlično kazalo 17-letni Jerneji Brecl, ki je zasedala sedmo mesto, a je imela v finalu manj pomoči vetra kot tekmice, skočila zgolj 91 metrov in pristala na 19. mestu.

Maji Vtič se prvi nastop ni posrečil, pristala je pri zgolj 73 metrih, zasedla predzadnje, 39. mesto, in ostala brez finala.

Zupančič: veter je vplival na razplet

"Danes si moral imeti v obeh skokih približno dobre pogoje, da si prešel hrbtišče skakalnice. Bili so tudi izločujoči časi med samim tekmovanjem, a tu tudi žirija ni mogla postoriti nič pri tako spremenljivem vetru. " "Danes si moral imeti v obeh skokih približno dobre pogoje, da si prešel hrbtišče skakalnice. Bili so tudi izločujoči časi med samim tekmovanjem, a tu tudi žirija ni mogla postoriti nič pri tako spremenljivem vetru. " Foto: Vid Ponikvar

"Mogočen objekt, že sam pogled z vrha daje občutek, da je skakalnica ogromna, a v bistvu temu ni tako. Skakalnica je povsem običajna, morda le malenkost drugačen profil. Seveda pa je bilo tokrat vreme oziroma veter tisti, ki je bil zelo spremenljiv in je zelo vplival na sam razplet tekmovanja. Videli smo kar nekaj žrtev tudi med najboljšimi tekmovalkami, malce se je vse premešalo. Danes si moral imeti v obeh skokih približno dobre pogoje, da si prešel hrbtišče skakalnice. Bili so tudi izločujoči časi med samim tekmovanjem, a tu tudi žirija ni mogla postoriti nič pri tako spremenljivem vetru. Nika je v prvo skočila malenkost slabše, v drugo pa zelo dobro. Lahko pohvalim tudi prvi skok Jerneje, ki pa je žal v pričakovanju naredila klasično napako v finalu. Ponovno dober rezultat Špele, ki je bila med petnajst. Danes se ni znašla Urša, ki je skakala nekoliko zakrčeno," je nastope svojih varovank komentiral trener Zoran Zupančič.

Selitev v Lillehammer

Po posamični tekmi v Oslu sledi delitev na drugo prizorišče turneje v Lillehammer, kjer bodo tako skakalci kot skakalke v ponedeljek opravili kvalifikacije za torkovo posamično tekmo. Skakalke bodo vstopnico za tekmo lovile ob 20.30, skakalci pa tri ure prej.

Turneja Raw-Air, Holmenkollen, posamična tekma, finale:

 

Svetovni pokal, skupno:

 1. Maren Lundby (Nor)           1413
 2. Katharina Althaus (Nem)      1133
 3. Sara Takanashi (Jap)          966
 4. Juliane Seyfarth (Nem)        946
 5. Carina Vogt (nem)             609
...
 7. Nika Križnar (Slo)            589
11. Urša Bogataj (Slo)            471
19. Ema Klinec (Slo)              214
23. Špela Rogelj (Slo)            169
26. Jerneja Brecl (Slo)           119
31. Maja Vtič (Slo)                67
41. Katra Komar (Slo)              21

 

Program 1. RAW AIR turneje za skakalke

Lillehammer (HS140)
Ponedeljek, 11. marec
20:30 Kvalifikacije (4. serija)

Torek, 12. marec
19:15 Poskusna serija
20:00 Tekma (5. in 6. serija)

Trondheim (HS140)
Sreda, 13. marec
19:00 Uradni trening
20.30 Kvalifikacije (7. serija)

Četrtek, 14. marec
13:00 Poskusna serija
14:00 Tekma (8. in 9. serija)

Preberite še:

Peter Prevc Sportal Peter Prevc po dobrem letu znova na stopničkah! Domen Prevc Sportal V Oslu le ena serija, Slovenci po odličnem začetku nazadovali Timi Zajc Sportal Če bi bilo tako na tekmi, bi bil Timi Zajc na stopničkah

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin