Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
16.12

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Rok Grilc Anže Gros Jošt Mulej Boštjan Korošec Nejc Štern mladinsko svetovno prvenstvo Planica Planica

Četrtek, 8. 2. 2024, 16.12

2 meseca, 3 tedne

Mladinsko SP v nordijskem smučanju, Planica 2024

Prvi zlati medalji v Švico in Francijo, Nejc Štern najboljši Slovenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Nejc Štern, Planica | Nejc Štern je v zahtevnih razmerah pristal na 48. mestu. | Foto www.alesfevzer.com

Nejc Štern je v zahtevnih razmerah pristal na 48. mestu.

Foto: www.alesfevzer.com

Na najdaljših razdaljah mladinskega svetovnega prvenstva in svetovnega prvenstva do 23 let v nordijskih disciplinah v Planici sta prvi zlati medalji za Švico in Francijo osvojila Marina Kaelin in Mathis Desloges, ki sta zmagala v konkurenci do 23 let. Nejc Štern je bil najboljši Slovenec.

Prvi komplet medalj na slovenski kulturni praznik so v Planici podelili mlajšim članicam v teku na 20-kilometrski razdalji s skupinskim startom v prostem koraku. Do odločitve je bilo treba počakati do zadnjih metrov, kjer je imela največ moči Švicarka Marina Kaelin. Srebro je osvojila Američanka Haley Brewster, bron pa Francozinja Maelle Veyre.

Le tri desetinke je zaostala še ena Američanka, Novie McCabe, ki se je za zmago borila do zadnjega vzpona, a je ob dotiku z bronasto Francozinjo padla in izgubila stik z vodilno trojico pred končnim sprintom. Slovenskih predstavnic ni bilo na startu.

Na preizkušnji mlajših mladincev pa se je prvega zlata veselila Francija. Po odločilnem napadu še pred koncem 20-kilometrske razdalje jo je osvojil Mathis Desloges. Za 17,8 sekunde je ugnal Norvežana Martina Kirkeberga Mörka, tretjeuvrščeni Švicar Fabrizio Albasini pa je zaostal 24,2 sekunde.

V Planici težke razmere, bilo je toplo, proga mehka

Od štirih slovenskih predstavnikov na tekmi se je najbolj izkazal Nejc Štern z 48. mestom, Boštjan Korošec je bil 53., Jošt Mulej je končal na 57. mestu, Anže Gros pa je zasedel končno 62. mesto.

"S tekmo nisem najbolj zadovoljen. Že od štarta sem se moral boriti, da sem sploh kamorkoli prišel. Seveda sem s tem izgubil veliko energije. Sredi tekme ali pa že v drugem krogu me je kar pobralo. Nato sem potreboval kakšna dva kroga, da sem si počasi opomogel, nato pa sem spet začel delati. Res nisem zadovoljen, kljub temu da sem potem spet pridobival, a to ni bilo to," je za Smučarsko zvezo Slovenije svoj nastop ocenil Štern.

"Tako kot včeraj so bile tudi danes razmere zelo težke, bilo je zelo toplo, proga je bila mehka. Fantje so se borili po svojih najboljših močeh, tako da jim lahko čestitam za nastop. V soboto nas čaka še preizkušnja na deset kilometrov v klasični tehniki," pa je povedal trener slovenske vrste Rok Grilc.

Preberite še:

tek na smučeh
Sportal V Planici v teku na 20 kilometrov zlato na Norveško in v Italijo
Nejc Štern
Sportal Za slovenski rezultat dneva pod Poncami poskrbel Nejc Štern
Ne spreglejte