Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2012,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 13. 12. 2012, 18.49

8 let

Prvenec Gutove, ugoden razplet za Tino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lara Gut se je v Val d'Iseru veselila prve smukaške zmage v svetovnem pokalu. Tina Maze kot dvanajsta ni blestela, a je v skupnem seštevku povečala prednost pred Mario Höfl-Riesch in Lindsey Vonn.

Ko je Tina Maze s štartno številko dvanajst prečkala ciljno črto tokrat nekoliko skrajšane proge Oreiller Killy, zaostanek dobre sekunde in tedaj zgolj sedmo mesto nista napovedovala točkovno tako ugodnega razpleta. Vodilna tekmovalka svetovnega pokala resda ni napravila kakšne izrazito velike napake, vseeno pa ni bila tako prepričljiva in hitra kot na obeh treningih. A ko je Črnjanka v cilju premlevala svoj tretji smukaški nastop sezone, ki je bil po kakovosti in rezultatu vpet med oba kanadska, so se začeli dogodki na progi odvijati njej v prid. Do prelomnega trenutka tekme je namreč prišlo pri štartni številki 16, s katero se je iz štartne hišice, prestavljene za približno 150 nižje od prvotnega načrta (za spremembo je poskrbel veter), podala Lindsey Vonn. Američanka, ki že na treningih ni bila prav prepričljiva, je stik s snežno podlago izgubila še pred prvim merjenjem vmesnega časa. Pri desnem zavoju je zdrsnila na bok in pristala v zaščitnih mrežah. Kot vse kaže, se ob tem na srečo ni poškodovala, je pa izgubila lep del načrtovanih točk, ki jih krvavo potrebuje v boju za veliki globus.

Da bi bil kljub nastopu, ki še zdaleč ni bil optimalen, smukaški dan za tabor prve dame slovenskega alpskega smučanja zelo uspešen, pa je s slabšim smučanjem poskrbela še Maria Höfl-Riesch. Tudi Nemka, podobno kot glavnina smučark z drugega dela prve trideseterice štartne liste, ni našla pravega odgovora na razmere na progi. Smuči niso tekle tako hitro, kot bi si sama želela, tako da je z zaostankom 15 stotink sekunde za Mazejevo pristala na trinajstem mestu. Posledično je Tina povečala svoj naskok v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prejela je namreč novih 22 točk in se na točko približala meji 700. Zaostanek Höfl-Rischeve zdaj znaša 236 točk, razlika do Vonnove pa se je povečala na 285 točk. "Na rezultat v smuku vpliva več dejavnikov. Danes mi niso bili povsem naklonjeni. Razmere so bile drugačne, poleg tega je svoje storilo še krajšanje proge. S svojim smučanjem sicer ne morem biti povsem zadovoljna," je v ciljni areni razmišljala Mazejeva in se ob tem na vsakem koraku srečevala z vprašanji o Lindsey Vonn. "Razmišljam o sebi. Lindsey? Ne vem … Ima težave. Vidi se, da ni pri stvari. Ne gre ji. Kot bi se ji podiral svet. Upam, da se ne bo preveč izgubila."

Še večji nasmeh kot Mazejeva pa je imela na svojem obrazu 21-letna Švicarka Lara Gut. Izjemno nadarjena smučarka, ki je imela sicer kar nekaj težav s poškodbami in sestavljanjem svoje ekipe, je s pridom izkoristila ugodne razmere. Štartne številke so namreč tokrat odigrale izjemno pomembno vlogo, saj so se na odru znašle tekmovalke, ki so štartale med prvimi desetimi. Gutova je na koncu za 16 stotink sekunde ugnala Američanko Leanne Smith in se veselila svojega smukaškega prvenca ter tretje zmage v karieri. "Če sem odkrita, priznam, da sem upala na uvrstitev med deseterico, nato pa kar zmaga. Super. Veseli me, da sem izkoristila ugodno štartno številko," je po zmagi dejala simpatična Švicarka.

Ilka Štuhec kot druga Slovenka ni ponovila svojih predstav s treningov, vseeno pa je z 28. mestom prišla do novih točk.

V soboto bo v Val d'Iseru še superveleslalom.

Ne spreglejte