Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2011,
17.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pokljuka

Sreda, 23. 11. 2011, 17.02

8 let

Proračun nižji, cilji ostajajo visoki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska biatlonska reprezentanca v idealnih razmerah na Pokljuki zaključuje priprave na skorajšnji začetek sezone svetovnega pokala. V Östersund potujejo nadvse motivirani.

Medtem ko praktično povsod po Evropi tarnajo zaradi pomanjkanja snega, ima slovenska biatlonska vrsta na Pokljuki domala idealne razmere za trening. Po oktobrski pošiljki naravnega snega, so se v drugi polovici novembra temperature na Rudnem polju spustile dovolj nizko, da so uspeli pripraviti tudi umetnega.

"Narava nas je res obdarila, imeli smo osem dni naravnega snega in še osem umetnega, česar nam marsikdo v Evropi niti ne verjame," je bil na Rudnem polju zadovoljen predsednik Zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije Peter Zupan, reprezentanco, ki se v četrtek že odpravlja na sever Evrope, pa pospremil z besedami: "Želimo si tako dobro sezono, kot so bile razmere za trening na Pokljuki. Kljub temu, da Pokljuke letos ni v koledarju svetovnega pokala, pa sem prepričan, da bo reprezentanca pokazala veliko. Sezona bo zagotovo ena težjih, zaradi visokih pričakovanj, saj bo marsikdo tudi na svetovnem prvenstvu v Ruhpldingu pričakoval kakšen odmeven rezultat." Svetovno prvenstvo bo od 1. do 11. marca prihodnje leto gostilo nemško biatlonsko središče Ruhpolding, vodstvo slovenskega biatlona pa bo tam poskrbela tudi za promocijo pokljuške tekme v sezoni 2012/13. "V Ruhplodingu bomo imeli slovensko hišo, s katero upam, da bomo privabili kakšnega obiskovalca na Pokljuko, ki bo v koledarju svetovnega prvenstva decembra 2012," je še povedal Zupan.

Sicer je slovenska reprezentanca s treningi doma tudi prihranila nekaj denarja. Sneg in mraz sta bili tokrat nadvse srečni okoliščini, še posebej ob dejstvu, da je bil proračun nekoliko nižji kot v prejšnji sezoni. "Letošnji proračun je 10-odstotkov nižji kot lanski in temu smo prilagodili naše programe," je pojasnil vodja reprezentanc Matej Oblak, a dodal: "Kljub nižjemu proračunu,pa cilji ostajajo enaki. V obeh konkurencah so želja stopničke. V moški se želimo v pokalu narodov prebiti v deseterico in obdržati kvoto petih tekmovalcev, v skupnem seštevku si želimo enega tekmovalca do 20. mesta in enega do 30. V ženski pa Gregorinova načrtuje preboj med najboljšo deseterico v skupnem seštevku, Malijeva pa v trideseterico. Na svetovnem prvenstvu bo cilj ena uvrstitev do petega mesta, ena do 10., ena od štafet pa se mora prebiti med najboljših šest."

Slovenska izbrana vrsta je še za odtenek bolje organizirana kot v prejšnjih letih. "Največja novost je, da s Tomašem (Kosom op. p.) bdiva vsak nad svojim področjem. Jaz nad tekom, on nad streljanjem. Ekipa je zdaj ena in to je pripomoglo k boljši sinergiji," pa je pojasnil glavni trener reprezentance Uroš Velepec. Češki strokovnjak Tomaš Kos se je tako lahko povsem posvetil strelskim treningom in s takšno ureditvijo so videti zadovoljni vsi. V Östersund, kjer se bo 30. novembra s posamično moško preizkušnjo začela sezona 2011/12, potuje pet reprezentantov in dve reprezentantki.

Slovenske barve bodo branili Teja Gregorin in Andreja Mali, pa Klemen Bauer, Jakov Fak, Janez Marič, Vasja Rupnik in Peter Dokl. Z A ekipo so letos trenirali še Eva Urevc, Vid Vončina in Simon Kočevar, za morebitno sestavo ženske štafete pa bo na voljo tudi Lili Drčar, a vsi ti se bodo morali najprej dokazati v tekmovanjih nižjega ranga.

Ne spreglejte