Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
14. 1. 2015,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smučanje Ana Bucik Tina Maze

Sreda, 14. 1. 2015, 17.56

8 let

Primorska osvežitev v smučarski reprezentanci

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Zdaj se še veselim točk, a v prihodnje zgolj s tem ne bom zadovoljna," pravi Ana Bucik, ena od svetlih točk slovenske smučarske reprezentance.

Ob vse ožjih reprezentančnih kadrih in vse večjem rezultatskem razkoraku med prvo zvezdnico Tino Maze in preostalim delom ekipe slovenski smučarski zanesenjaki kot žejni vode iščejo nove obraze, na katere bi stavili v prihodnjih letih. V vlogi ene od redkih novink med dobitnicami točk svetovnega pokala v zadnjih letih se je znašla 21-letna Novogoričanka Ana Bucik, ki se je v Aareju in Flachauu dvakrat prebila do slalomskih točk in si tako zagotovila tudi nastop na članskem svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku.

"Že drugič v sezoni smo s trenerji dobro presodili, kako se lotiti proge pri višji štartni številki. A če sem ob prvem preboju v finale nato nastopila zadržano, v Flachauu v drugem teku nisem zavirala. To je zame korak naprej, ki me zelo zadovoljuje. Vem pa, da sem zmožna še boljšega smučanja, zato bodo cilji v prihodnje še višji. Tudi štartna številka bo po zadnjih tekmah v evropskem pokalu ugodnejša," se je torkovih točk pod žarometi v Flachauu veselila Primorka v slovenski reprezentanci, kjer so sicer že po tradiciji predvsem Gorenjci, Štajerci, Korošci in Ljubljančani.

Ne želi biti le slalomistka

Naslednji slalom svetovnega pokala bo na sporedu šele čez slab mesec in pol v Mariboru, Bucikova se bo medtem še drugič udeležila članskega svetovnega prvenstva, obenem pa bo nastopala na tekmah nižje ravni in se postopoma lotila projekta priključevanja disciplin. Svoje kariere namreč ne želi graditi zgolj na slalomu, v katerem so se ji sicer najprej odprla vrata svetovnega pokala.

"Cilj sezone je bil slalomski preboj. Vem tudi, da sem sposobna še boljših rezultatov, tako da kmalu le z uvrstitvijo v trideseterico ne bom več zadovoljna. Menim, da sem v svoje smučanje vključila večji tempo. Zdaj se moram naučiti še hitro odgovarjati na napake ali pa jih povsem izkoreniniti. Ena od usmeritev pa je tudi dodajanje preostalih disciplin v moj tekmovalni repertoar. Najprej veleslalom, nato pa še hitri disciplini," pravi Bucikova, ki je pred novo sezono zamenjala tudi proizvajalca smuči in se z Elana preselila na Stöckli.

Rasto Ažnoh: Konkurenčna le ob dobrih razmerah

"Anin pristop kaže na uspešno fazo smučarskega odraščanja. Kopiči izkušnje in napreduje, obenem pa se dobro odziva tudi na zelo zgoščen tekmovalni program, ki vključuje kombiniranje svetovnega pokala in tekem nižje ravni. Druge točke veselijo, a pravzaprav je šele na začetku poti. Nadarjenost ni sporna. Verjamem, da lahko postane še bolj konkurenčna, a za napredek bo potrebovala tudi konkurenčne razmere," o Bucikovi, eni od sedmih Slovenk s točkami svetovnega pokala v sezoni 2014/15, razmišlja glavni trener ženske reprezentance Rasto Ažnoh, vidno nezadovoljen s stanjem, ki je posledica prazne proračunske blagajne.

Finančno krizo dodobra občuti tudi Bucikova. "Denarja ni. Pravzaprav moramo smučarke skoraj vse plačevati iz svojih žepov. Pohvalila pa bi trenerje, ki kljub tem razmeram ostajajo pozitivno razpoloženi. Vzdušje v naši ekipi je kljub krizi dobro, kar je zelo pomembno. Težave skušamo odmisliti in zbrano trenirati naprej," se je vselej neljubih vprašanj o nič kaj zavidljivem stanju v slovenskem alpskem smučanju dotaknila članica goriškega smučarskega kluba.

Ne spreglejte