Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
31. 12. 2015,
7.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Adam Malysz Severin Freund Gregor Schlierenzauer Janne Ahonen

Četrtek, 31. 12. 2015, 7.43

6 let, 7 mesecev

Prevc v Oberstdorfu končal za Freundom, a ne v letu 2015

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc je v letu 2015 osvojil največ točk v svetovnem pokalu. Če ne bi odpadli tekmi v Kuusamu, bi bil na večni lestvici drugi, se je pa izenačil z Adamom Malyszem.

Po prvi postojanki novoletne turneje najbolje kaže Severinu Freundu, ki je s pomočjo vetra nepričakovano osvojil zmago, ki je bila praktično že v rokah izjemno razpoloženega Petra Prevca. Naš skakalni as je bil v Oberstdorfu zelo razpoložen, narave pa ni mogel premagati, zato se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Koledarsko leto se je za skakalce v tekmovalnem smislu končalo, saj bo naslednja preizkušnja na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu (danes ob 14. uri bodo kvalifikacije), kjer bo Prevc lovil zaostanek 7,3 točke za nemškim tekmecem.

Prevc je sicer zbral največ točk v svetovnem pokalu v letu 2015. Leto je končal s 1.903 točkami, kar ga na večni lestvici uvršča na četrto mesto, s tem pa postavil osebni rekord. Adam Malysz je z 2.307 točkami na prvem mestu občutno oddaljen, ta podvig pa je Poljaku uspel leta 2001. Če ne bi odpadli tekmi v Kuusamu, bi Prevc lahko prehitel Gregorja Schlierenzauerja (1.934 točk v letu 2009) in Janneja Ahonena (1.908 točk v letu 2004). Freund je na petem mestu s 1.785 točkami, ki jih je tako kot Prevc zbral letos.

Z Malyszem na prvem mestu po številu stopničk v letu

Se je pa Prevc s tretjim mestom v Oberstdorfu z Malyszem izenačil po številu uvrstitev na oder za zmagovalce na tekmah svetovnega pokala v koledarskem letu. Pohvali se lahko s 23 stopničkami (19 posamičnih in štiri na ekipnih tekmah), kar je Malyszu uspelo leta 2001 .

V petek se bo začelo novo koledarsko leto, v katerem lahko pričakujemo nove odlične uvrstitve naših skakalcev na čelu s Prevcem. Ta bo tudi v Garmisch-Partenkirchnu skakal z rumeno majico, saj ima v skupnem seštevku svetovnega pokala pred drugim Freundom 129 točk prednosti.

Ne spreglejte