Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
27. 2. 2013,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jaka Hvala Jurij Tepeš

Sreda, 27. 2. 2013, 15.47

8 let

Prevc po osvojenem srebru preživel dramo, Janus je imel "jajca"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Velika skakalnica v Predazzu in veliko veselje slovenskega skakanja. Peter Prevc še naprej piše zgodovino na svetovnem prvenstvu. Po bronu je skočil zdaj še do srebrne medalje.

Slovenija se lahko po skokih na veliki napravi pohvali z dvema medalja. V glavni vlogi pa znova Peter Prevc. Hladen kot "špricer" je deloval tudi tokrat. Bronasta medalja z manjše naprave in dobri skoki na treningu so mu dali tisto dodatno sproščenost, da je briljiral tudi na veliki skakalnici. Pri prvem poskusu ga je poneslo 130,5 metra, kar je zadostovalo za drugo mesto. Razlike so bile zelo majhne med tekmovalci. Šesti Andreas Wank je zaostajal za vsega 3,4 točke za stopničkami. Le osmoljenec z manjše skakalnice, Poljak Kamil Stoch, je imel na vrhu prednost petih točk pred Prevcem.

Hladna glava je bila ključna na tako izenačeni tekmi, kar je poudaril tudi Jaka Hvala: "Verjel sem v Perota. Pred drugo serijo je bil povsem miren. Flegmatik. Pero tak je."

Janus je imel "jajca"

In res je Pero mišica dokazal, da je iz pravega testa. Tudi trener Goran Janus je imel tokrat jajca, da je Prevca spustil z dveh zaletnih mest nižje. Za to potezo, ki jo imajo trenerji na voljo, se je odločil prvič v tej sezoni. Pri Richardu Freitagu, po prvi seriji peti, so začeli trenerji preračunavati. Werner Schuster ga je spustil z dveh mest nižje, z nižjega zaletišča pa so skočili nato še bronasti Anders Jacobsen, srebrni Peter Prevc in zlati Kamil Stoch. Vsi trije so uspešno ubranili svoja mesta po prvi seriji in se zasluženo veselili odličij. "Taktično smo v pravem trenutku izbrali znižanje zaleta. Takrat, ko je bilo to treba," je odločitev o pokomentiral Janus. Prevc je za zmagovalcem na koncu zaostal za 6,1 točke, srebro pa je obdržal s prednostjo 0,6 točke.

Drama s prehitro slečenim dresom se je srečno končala

Nato pa se je začela drama, ki je našemu skakalcu pošteno dvignila pritisk. Prehitro si je namreč slekel dres in tako ni upošteval pravil, ki so bila sprejeta dan prej na tehnični seji. Na tem sestanku so se odgovorni dogovorili, da do kontrole tekmovalci ne smejo sleči dresa. Ta informacija do Prevca ni prišla, zato je bil nekaj časa na trnih. "Prišel sem na kontrolo z dresom v roki. Vprašal me je, zakaj ga imam v roki? Odgovoril sem, da je bila do zdaj takšna praksa na vseh tekmah v svetovnem pokalu. V kontrolni sobi sem čakal in vse bolj skupaj lezel. Funkcionarji so prihajali in prihajali. Drama se je vlekla. K sreči se je dobro končala. Dobili smo velik opomin," je o neljubem dogodku spregovoril Prevc in se nemudoma dotaknil velike medalje: "Poizkušal sem biti čim bolj sproščen. Razloga za nervozo ni bilo. Osredotočen sem bil na svoje skoke. Uspelo mi je. Pred prvenstvom nisem pričakoval medalj. Uživam. Pred drugo serijo nisem upal niti pomisliti na zlato medaljo. Ko sem opravil drug skok, sem si le želel, naj se na semaforju izpiše dvojka. Bila je celo enka. Bil sem zelo vesel. Privoščim pa Stochu, ki mi je na manjši skakalnici podaril bronasto medaljo."

Veliki zmagovalec Kamil Stoch je že lani stal na najvišji stopnički v Predazzu, uspeh pa je ponovil še enkrat. Vendar tokrat na bistveno bolj pomembni tekmi: "Nekaj je na tej skakalnici in v tej regiji. Zelo dobro se počutim tukaj. Nimam posebnih občutkov. Kot bi zmagal na tekmi v svetovnem pokalu. Čutil sem veliko pritiska po prvem skoku. Tokrat se je vse izteklo po mojih željah."

Ostali trije slovenski skakalci so svoj nastop opravili pod svojimi zmožnostmi. Robert Kranjec je bil 25., Jaka Hvala 27., Jurij Tepeš pa 28. Če se bodo hoteli Slovenci veseliti tudi na ekipni tekmi, bo morala trojka dati eno prestavo višje v soboto.

Ne spreglejte