Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jani Grilc Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 14.53

8 let

"Prevc na začetku ni veljal za takšnega talenta"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od skakalnih trenerjev zagotovo najbolje pozna Petra Prevca Jani Grilc, ki je pomočnik Goranu Janusu. Spregovoril je o tem, kakšen športnik je dobitnik bronaste medalje na svetovnem prvenstvu.

"Zelo sem vesel tega odličja. Sploh, ker je bil Peter vseskozi na robu stopničk. Vedno so se mu za las izmuznile, čeprav je s skoki kazal, da si jih zasluži. Prišle so v pravem času. To je nagrada za dobre skoke in njegov odnos do športa," se je sprva Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa, dotaknil velikega uspeha Petra Prevca na manjši napravi na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju.

Prevc je pri štirinajstih leti začel sodelovati z njim, prej pa je za njegov razvoj skrbel Gorazd Bertoncelj, ki trenira zdaj njegovega brata Ceneta Prevca. Jani je poudaril, da je Peter izjemno prizadeven na treningih in se rad uči: "Pri njemu se vidi, da razume, zakaj mora določeno stvar narediti. Sprejme vsa navodila, ker čuti, da jih potrebuje. Če bi se zanemaril v določenih pogledih, bi šlo lahko povsem v drugo smer. Peter ve, da je pomembno, da impulze, ki jih dobi na treningih, tudi pri sebi začuti. Zato verjame v takšno delo in se stvar pri njemu težje zakomplicira, kot se pri skokih sicer zelo rado," je Jani opisal Petrove delovne navade.

Poudaril je, da na začetku ni veljal za takšnega talenta, saj so bili vrstniki fizično bolj razviti od njega: "Zanimivo je, ko je Franci Petek naredil selekcijo letnikov za olimpijske igre v Sočiju, Petra Prevca ni bilo med dvanajstimi. V tistem obdobju je tehnično narobe skakal. Takrat je on še rasel in ni mogel izkoriščati tistega, kar so nekateri že imeli. Mišična masa je bila pri ostalih večja. V tem pogledu je bil nekoliko za njimi. Tudi pri tehniki je bil slabši. Videl pa sem, da ima mehkobo in občutek za let. Ko je več poudarka namenil treningu eksplozivnosti, se je hitro opazila razlika. S Petrom delamo več aktivacijskih treningov pred tekmami, tudi zelo močne treninge v poletnem pripravljalnem obdobju. Treba je paziti, da ima ustrezno količino treninga. Da s tem ne podira tehnike."

Za trenerje je zelo pomembno, da poznajo vse podrobnosti o skakalcu, saj lahko tako lažje delajo z njim, predvsem pa bolj učinkovito. In Grilc je izpostavil tekmo celinskega pokala, ko sta bila z Goranom Janusom še v B reprezentanci. "Obravnavali smo ga enako kot ostale. Na prvi tekmi se sploh ni uvrstil v drugo serijo. Nato sem dejal Goranu, da morava Petra popoldne poklicati iz sobe in narediti z njim dvojno aktivacijo. Naslednji dan je bil drugi. Vendar to lahko narediš samo pri tekmovalcih, ki jih poznaš. Veš, kje moraš zbuditi impulze," je razložil Grilc, ki se dobro zaveda, da ima Peter Prevc v sebi potencial za visoke domete. In ta potencial bo lahko kmalu kazal tudi na večji skakalnici na svetovnem prvenstvu v Predazzu.

Ne spreglejte