Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 1. 2015,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Klemen Bauer Janez Marič Rok Tršan Lenart Oblak Jakov Fak Jakov Fak biatlon Oberhof svetovni pokal štafeta

Četrtek, 8. 1. 2015, 7.52

8 let

Presenečenje: po dobrih dveh letih slovenska štafeta brez Jakova Faka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes nastope v Oberhofu začenjajo tudi slovenski biatlonci. Včeraj slovenske ženske štafete ni bilo na štartu, danes pa bo nastopil slovenski kvartet, a brez Jakova Faka.

Slovenske barve bodo na današnji moški štafetni preizkušnji (na 4 x 7,5 kilometra) branili Klemen Bauer, Janez Marič, Rok Tršan in Lenart Oblak, so včeraj zvečer sporočili iz slovenske biatlonske reprezentance. V zadnjih letih smo bili vajeni, da je standardni član štafet tudi naš najboljši biatlonec Jakov Fak, a nas je glavni trener Uroš Velepec tokrat presenetil.

Na edini štafetni tekmi v tej zimi, lani v Hochfilznu, je slovenska četverica Peter Dokl, Klemen Bauer, Lenart Oblak in Jakov Fak zasedla 10. mesto. V pokalu narodov je Slovenija v moški konkurenci zasedla 10. mesto.

Fak v štirih sezonah manjkal le na dveh štafetnih tekmah

Lani je Fak nastopil na vseh štafetah, v Hochfilznu (14. mesto ob Simonu Kočevarju, Bauerju in Mariču), v Annencyju (11. mesto v isti postavi), v Ruhpoldingu (7. mesto ob Petru Doklu, Mariču in Bauerju), v Antholzu (14. mesto v isti postavi) in v olimpijskem Sočiju (6. mesto ob Doklu, Mariču in Bauerju). Enako je bilo v sezoni 2012/13 (Hochfilzen, Oberhof, Ruhpolding, Antholz, Nove Mesto).

Nazadnje je slovenska moška štafeta brez Faka nastopila na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu marca leta 2012, ko so Bauer, Marič, Dokl in Vasja Rupnik zasedli 14. mesto. A takrat je Fak z zlatim odličjem na posamični preizkušnji in srebrnim v mešani štafeti ob Teji Gregorin, Andreji Mali in Bauerju svoj delež k najuspešnejšemu svetovnemu prvenstvu za slovenski biatlon že prispeval.

Brez Bauerja in Mariča še redkeje

V štirih sezonah, odkar je Fak član slovenske reprezentance, je manjkal le na dveh štafetnih preizkušnjah, ob že omenjenem Ruhpoldingu še v Hanti Mansijsku marca leta 2011. Če je bil torej Jakov Fak, kar zadeva nastopanje v štafetah, priden, pa je vseeno zgolj zelenec v primerjavi s Klemnom Bauerjem in 39-letnim veteranom Janezom Maričem.

Marič je izpustil edino letošnjo štafetno preizkušnjo, pred to sezono pa je v štafetah tekmoval neprekinjeno vse od Oberhofa januarja 2009. Bauer je v slovenski štafeti na tekmah svetovnega pokala nazadnje manjkal januarja 2008 v Ruhpoldingu. Nanizal je kar 32 zaporednih štafetnih nastopov, vključno z olimpijskima nastopoma v Vancouvru in Sočiju.

Tršan prvič v štafeti, Oblak tretjič

Medtem ko bo Bauer danes štartal na svoji 33. zaporedni štafetni preizkušnji, bo za Roka Tršana to sploh prvi tovrsten preizkus v svetovnem pokalu. Na posamičnih biatlonskih tekmah ima nekdanji tekač do zdaj le dva štarta, v tej sezoni le na šprintih v Hochfilznu (76. mesto) in na Pokljuki (87.). Le za odtenek več izkušenj ima Lenart Oblak, ki je prvo priložnost v slovenski štafeti dobil v Hochfilznu decembra 2012, drugo pa, kot že rečeno, letos na istem prizorišču v Avstriji.

Današnja tekma moških štafet v Oberhofu se bo začela ob 14.15. Manjkalo bo nekaj zvezdnikov, pri Francozih Martin Fourcade, pri Norvežanih Emil Hegle Svendsen, pri Avstrijcih Dominik Landertinger, pri Italijanih Lukas Hofer … In pri Slovencih Jakov Fak, ki bo nekaj moči privarčeval za sobotno šprintersko preizkušnjo. V petek se bodo v Oberhofu za šprinterske točke udarila dekleta, tudi naše Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen.

Ne spreglejte