Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 1. 2018,
15.30

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Štefan Hadalin Martin Čater Boštjan Kline Klemen Kosi Peter Pen #zanaše svetovni pokal Wengen

Torek, 9. 1. 2018, 15.30

6 let, 3 mesece

Pred smukači trenutek resnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

"Kdor gre na januarske tekme s pomisleki, se mu ne piše nič kaj dobrega," ob vrnitvi v sloviti Wengen, s katerim smukači vstopajo v odločilni del sezone, opozarja trener slovenske ekipe Peter Pen, ki z dosedanjim izkupičkom olimpijske zime ne more biti zadovoljen.

Boštjan Kline v tej zimi daleč od želenih rezultatov. | Foto: Sportida Boštjan Kline v tej zimi daleč od želenih rezultatov. Foto: Sportida

Močan veter je odpihnil torkov uradni trening smuka v Wengnu, kjer slovenski smučarji odkrito računajo na nov vrhunski petkov rezultat v drugi kombinaciji sezone, obenem pa upajo, da se bodo otresli smukaških okovov in vendarle našli hitrejšo smučino. Od te so bili v uvodnem delu sezone oddaljeni tudi zaradi težav z opremo, natančneje z drsno ploskvijo smuči, o čemer pa javno neradi razglabljajo, saj je bil v preteklosti švicarski proizvajalec Stöckli eden od vitalnih podpornikov sistema.

"Kar imamo, pač imamo," na vprašanje, kako uspešno je bilo reševanje težav, odgovarja glavni trener ekipe za hitri disciplini Peter Pen, ki je sicer pred novim letom duhu pokazal pot iz steklenice. "Imamo težave. Tudi lani smo jih imeli. Marsikaj je odvisno od vremenskih in snežnih razmer. Verjamem, da bodo skupaj s proizvajalcem našli najboljši mogoč material ter se nato posvetili predvsem izvedbam," poudarja izkušeni trener.

Štefan Hadalin le v slalomu

Petkove kombinacije se bodo udeležili Martin Čater, Boštjan Kline, Tilen Debelak, Klemen Kosi in Miha Hrobat. Zadnji trije se bodo z Rokom Perkom udarili tudi za dve dodatni mesti na sobotnem smuku. V slalomu pa bosta v nedeljo nastopila Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki je opravil zdravniški pregled. Ta ni pokazal kakšnih posebnosti, temveč je potrdil, da je prebolel virozo.

Martin Čater je svetla točka sezone. | Foto: Sportida Martin Čater je svetla točka sezone. Foto: Sportida Odločilni trenutki sezone

"Pred nami so trije ključni tedni sezone. Ukvarjajmo se s smučanjem, ne s tem, kakšno je vreme, kakšne so naše obleke … Konstruktorjem in serviserjem pustimo njihovo delo. Trener naj bo trener. Tekmovalec pa naj bo tekmovalec," pogovor proti snegu preusmerja Pen in nadaljuje: "Decembrske tekme pogosto prinesejo nekaj zmede. Januar je smukaški, zato je treba biti nanj maksimalno pripravljen in tekmovati na najvišji ravni. Kdor gre na te tekme s pomisleki, se mu ne piše nič kaj dobrega."

"Pred časom je Peter Prevc dejal, da se v Sloveniji marsikaj hitro pozabi. Prav ima. Tudi pri nas se pozablja. Povsem konkretno – lani smo imeli 20. januarja za seboj dva smuka. Vse je odpadlo. Letos je bilo tekem več. Ne strinjam pa se, da smo v izgubljenem položaju. Superveleslalomska sezona ni problematična. V smuku pa se moramo zdaj dokazati," dodaja Pen.

Okrepitev iz tabora Ilke Štuhec

Strokovni štab slovenske moške ekipe za hitri disciplini je tudi v Wengnu okrepil Grega Koštomaj. Trener iz ekipe poškodovane svetovne smukaške prvakinje Ilke Štuhec je v družbi nekdanjega smukača Andreja Jermana Penovi ekipi pomagal že pred novim letom v Bormiu. Na pomoč pa bo po wengenski klasiki priskočil tudi na Petelinjem grebenu v Kitzbühlu.

 

Rezultatski izkupiček slovenske ekipe za hitri disciplini
  Kline Čater Kosi Hrobat Perko Debelak
Lake Louise (smuk) 25. 25. 45. 60. / 56.
Lake Louise (svsl) 19. 23. 38. / / 46.
Beaver Creek (smuk) 48. 45. 38. 63. / 64.
Beaver Creek (svsl) 29. 15. odstop / / 42.
Val Gardena (smuk) 54. 59. 56. / 67. /
Val Gardena (svsl) 13. 30. 36. / / /
Bormio (smuk) 29. 32. 50. / / 61.
Bormio (komb) 17. 7. 12. / / odstop

Klemen Kosi so veliko obeta od petkove kombinacije. | Foto: Sportida Klemen Kosi so veliko obeta od petkove kombinacije. Foto: Sportida

Kombinacija za samozavest

Čeprav je vrhunec programa v Wengnu sobotni smuk, ki velja za najdaljšega in enega od najbolj slikovitih v svetovnem pokalu, pa si v slovenskem taboru veliko obetajo že od petkove kombinacije. Ta bo bržčas svojevrsten lakmusov papir za opremo, obenem pa tudi priložnost za izstopajoči dosežek, s katerim bi si ekipa okrepila samozavest.

Visoko bo meril predvsem Martin Čater, sedmi na prvi kombinaciji, pri čemer je zanimivo, da je do rezultata prišel predvsem po zaslugi slaloma. "Martin spada med najboljše. Njegov napredek je velik. Lepo bi bilo, če bi mu bilo končno dano pokazati, kaj zna. Večkrat je bil zrel celo za stopničke, a mu je lani v Wengnu načrte prekrižalo vreme, v St. Moritzu snežna podlaga, v Bormiu pa znane težave z opremo," poudarja Pen.

Boštjan Kline | Foto: Sportida Foto: Sportida Predolimpijski zasuk?

V Wengnu sta sicer za sredo in četrtek predvidena dva uradna treninga, na katerih bo želeni tekmovalni položaj in predvsem občutek za prenos hitrosti v osrednji del proge iskal tudi Boštjan Kline. Mariborčan si je od sezone obetal precej več, kot pa je do zdaj iztržil. Odkrito je namreč govoril o napadu na najvišja mesta, od katerih pa je bil krepko oddaljen.

Skrb vzbujajoči sta predvsem njegova smukaška bera (8 točk) in (ne)konkurenčnost na določenih odsekih prog, kjer do izraza pride hitrost smuči. Ob tem je treba dodati, da v preteklosti v Wengnu nikoli ni pretirano blestel, zdaj pa upa, da bodo preizkušnje na sloviti progi Lauberhorn ter nato še v Kitzbühlu in Garmisch-Partenkirchnu želena prelomnica pred olimpijskimi igrami.

Ne spreglejte