SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred devetimi leti je Slovenec pokoril Nemčijo, jo lahko zdaj Planica?

2

termometer

Eden od resnih kandidatov za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva je nemški Oberstdorf, ki ima za seboj podporo 80-milijonskega trga.

Nazadnje je gostil najboljše predstavnike nordijske družine leta 2005, ko se je Slovenija veselila skupaj s skakalci. Rok Benkovič je postal svetovni prvak, na ekipni tekmi pa si je skupaj s Primožem Peterko, Jernejem Damjanom in Juretom Bogatajem okoli vratu nadel še bronasto odličje.

Oberstdorf ima bogato zgodovino in tradicijo. Prestižna novoletna turneja se začne ravno v tem kraju. Nemci so že kandidirali za nordijsko svetovno prvenstvo za leto 2013, 2015 in 2017, a jim ni uspelo prepričati člane predsedstva Mednarodne smučarske organizacije (FIS), zato upajo, da je zdaj spet napočil njihov čas.

Nemško skakalno središče prav tako kandidira za organizacijo svetovnega prvenstva v poletih za leto 2018.

V kandidaturo so vstopili s sloganom Uživaj v Oberstdorfu. Na svoji strani imajo vse, od odlične infrastrukture do podpore širše populacije. Dejstvo je, da si skakalne tekme vedno ogleda ogromna množica ljudi. Tudi zgodovina govori Oberstdorfu v prid. Leta 1987 in 2005, ko je gostil nordijsko prvenstvo, si je več kot 750.000 gledalcev ogledalo vse tekme, kar je hvale vreden podatek. Povrh vsega je marketinško tudi najbolj zanimiv trg, če mu damo ob bok našo Planico, avstrijski Seefeld in kazahstanski Almati.

A morda prihaja čas, ko bodo manjši narodi dobili možnost organizacije prvenstva. In Planica spada v ta krog. Dejstvo je, da toliko sredstev, kot bi jih lahko ponudili preostali kandidati, v Sloveniji nimamo, zato bo 5. junija zanimivo videti, kateri vidiki bodo prevladali pri odločitvi, kdo bo gostil nordijsko svetovno prvenstvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin