Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
9.37

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

svetovni pokal Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Žan Grošelj Klemen Bergant

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 9.37

6 let, 5 mesecev

Klemen Bergant po prvem slalomu:

Pozimi se bodo karte premešale

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Pred nedeljskim slalomom trener Klemen Bergant ni sejal pretirano optimističnih napovedi. Po točkovni ničli ni delal panike. "Sezona je še dolga," je dodal ob selitvi iz Levija.

Kako se je končal uvodni slalom olimpijske sezone 2017/18?

Štefan Hadalin bo prve slalomske točke lovil v Val d'Iseru. | Foto: Reuters Štefan Hadalin bo prve slalomske točke lovil v Val d'Iseru. Foto: Reuters

"Poskusili so. A dejstvo je, da niso smučali tako, kot sem jih na treningih videl v zadnjih dveh tednih. Poleg tega je Hadalin že v zgornjem delu naredil napako, nato je v strmini izgubljal tempo, saj ni bil, kot pravimo trenerji, pred progo, temveč je moral delati zavoje bolj naokrog in od spodaj, za nameček pa je napako storil še v vertikalni postavitvi. To je bilo na progi, ki je bila manj kakovostna kot pred letom, pač preveč," je slovensko ničlo na uvodnem slalomu v Leviju, kjer je bil Štefan Hadalin 41., Žan Kranjec 55., Žan Grošelj pa dve mesti za njim, pojasnjeval glavni trener moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant. Poudarja, da ni razlogov za paniko in dodaja, da se bodo v pravi zimski sezoni slalomske karte zanesljivo premešale.

Hadalin (še) ni na lanski ravni

Ker je proga tokrat dopuščala manj konkurenčno smučanje z visokimi štartnimi številkami (s številkami na 40 sta se v finale prebila le Marc Rochat in Erik Read), je bil z laponskim izkupičkom lahko razočaran predvsem prvi slovenski slalomist Hadalin, ki bi nove točke krvavo potreboval za preboj med najboljši 30 na štartni list svetovnega pokala. "Štefan je hitro analiziral tekmo. Ve, za kaj gre. Ve, kaj je delal na progi. Predvsem pa mu je jasno, da še ni na ravni vrhunca pretekle zime. Ni skrivnost, da gre za tekmovalca, ki vedno potrebuje nekaj časa, da ujame ritem sezone," pravi Bergant, ki večjih presenečenj na tekmi ni videl. Hitro je pojasnil tudi ekipni uspeh Švicarjev, za katere pravi, da so si v domači bazi v Diavolezzi ustvarili sanjske pogoje in pravo simulacijo tekme.

Klemen Bergant: v nedeljo v ZDA | Foto: Sportida Klemen Bergant: v nedeljo v ZDA Foto: Sportida

Hirscherjeva vrnitev

Posebna zgodba nedeljek tekme pa je bil Marcel Hirscher. Najboljši smučar preteklih let se je manj kot tri mesece po zlomu gležnja vrnil v karavano svetovnega pokala in bil brez pravega treninga po prvem teku četrti, nato pa je zdrsnil na 17. mesto. Presenečenje? "Njemu je bilo, kot vse kaže, že ob rojstvu dano nekoliko več. Če ne bi bil tako dober, ne bi imel v domači vitrini kar šestih velikih globusov. Tokrat je znal izkoristiti gladko progo in relativno preprosto postavitev v prvem teku. V drugo, ko je smučal po bolj načeti progi in na postavitvi z več spremembami ritma, kjer je moral tekmovalec večkrat prečkati tudi linijo iz prve vožnje, je bil nekoliko bolj ranljiv," odgovarja Bergant.

Pogled proti ZDA

Vrzel do drugega slaloma sezone je zdaj zelo dolga. Čez slab mesec ga bo gostil Val d'Isere. Medtem ko se bo Grošelj priključil ekipi evropskega pokala, pa se bosta Hadalin in Kranjec prihodnjo nedeljo odpravila v ZDA. Čaka ju zajeten sklop treningov v Vailu in morda tudi v Copper Mountainu, nato pa nastop na prvem veleslalomu nove zime, ki ga bo gostil Beaver Creek. Tekma sicer še ni potrjena, saj zima v Koloradu še ni pokazala pravega obraza. Za petek je sicer predvidena snežna kontrola, ki pa jo utegnejo pri FIS prestaviti. Podobno se te dni dogaja v Lake Louisu, kjer so za 48 ur preložili odločitev o zeleni luči za začetek sezone v hitrih disciplinah.

Ne spreglejte