SiolNET. Sportal Zimski športi
5,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poskrbel je, da je imel pozitivno okolje

5,85

termometer

Anže Lanišek
Foto: Vid Ponikvar

Vstop v olimpijsko sezono smučarskih skakalcev ima za slovenskega orla Anžeta Laniška kar nekaj vzvodov za pozitivno naravnanost. Spomini na uspešno skakanje na olimpijski skakalnici v Pjongčangu so sveži, poleti je dvakrat slavil zmago v grand prixu, bil je drugi skakalec poletja, v začetku prihodnjega leta bo postal očka. Vesel je pomoči francoskega strokovnjaka pri dresih, prav tako pa upa, da bodo tudi Slatnarjevi karbonski čevlji dobili veljavo, saj je imel na testnih zelo spodbudne občutke.

Anže Lanišek ima za seboj mirno poletje, iz katerega črpa energijo za zimo. V grand prixu je osvojil drugo mesto. V Čajkovskem v Rusiji se je razveselil premiernih zmag, zato je lahko v miru treniral za zimo, ki se bo začela s petkovimi kvalifikacijami v Visli.

"Poletna sezona mi je dala dodatnega elana za zimsko. Lažje sem delal in sproščeno skakal na treningu. Večjih nihanj ni bilo, zato sem zelo zadovoljen. Skačem na precej visoki ravni. Pomembno bo, da bom glavo pripravil na tekmo in začel umirjeno," je 21-letni Lanišek optimističen pred vstopom v olimpijsko zimsko sezono.

Spominja se olimpijske skakalnice, ki mu je prinesla zadovoljstvo

"Kdaj se spomnim tekem, vendar se bolj spominjam skakalnice. Tiste občutke si skušam zavrteti in nato usmerim misli, kako bi se lahko razpletlo v prihodnje." "Kdaj se spomnim tekem, vendar se bolj spominjam skakalnice. Tiste občutke si skušam zavrteti in nato usmerim misli, kako bi se lahko razpletlo v prihodnje." Foto: Vid Ponikvar Preteklo je končal na 33. mestu, kar je bilo manj od pričakovanj. Za novo si želi, da bi bil bolj konstanten: "Rezultatsko si želim napredovati. Ne bi rad, da dosežem en super rezultat, nato pa zaniham."

Zato pa ima odlične spomine na generalko pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Letos februarja je bil na večji napravi odličen četrti, na manjši pa je končal kot 14. skakalec. A je bil tudi na tej skakalnici na poti k vrhunskemu dosežku. Po prvi seriji je bil namreč peti, v drugo pa imel nekaj smole z vetrom.

"Kdaj se spomnim tekem, vendar se bolj spominjam skakalnice. Tiste občutke si poskušam zavrteti in nato usmerim misli, kako bi se lahko razpletlo v prihodnje," je o spominih na olimpijsko prizorišče spregovoril član SSK Mengeš.

Še pred olimpijskimi igrami očka

"Zame bo to nova vloga, pozitivna izkušnja, ki se je že zelo veselim. Načrtno je bilo. Skupaj s partnerko sva si želela otroka." "Zame bo to nova vloga, pozitivna izkušnja, ki se je že zelo veselim. Načrtno je bilo. Skupaj s partnerko sva si želela otroka." Foto: Vid Ponikvar Zaveda pa se, da mu zaradi tistih dveh rezultatov in dejstva, da je bil tam najboljši Slovenec, mesto v olimpijski ekipi ne bo kar dano: "Sezona bo dolga. Moram iz tekme v tekmo. Olimpijske igre so še daleč. Ekipa je zelo močna. Uvrstitev v ekipo ne bo lahka. Vsi se bomo morali kar najbolj potruditi. Pokazati bomo morali najboljše skoke in upati na čim boljše rezultate."

Če si bo priboril vozovnico za Južno Korejo, pa bo jasno, da bo v Pjongčangu skakal v novi vlogi. Konec januarja oziroma v začetku februarja bo namreč postal ponosni očka: "Zame bo to nova vloga, pozitivna izkušnja, ki se je že zelo veselim. Načrtno je bilo. Skupaj s partnerico sva si želela otroka."

Francoska pomoč pri dresih, na Slatnarjeve karbonske čevlje še čaka

Slovenskim skakalcem je pri dresih na pomoč priskočil Francoz Frederic Zoz. Slovenskim skakalcem je pri dresih na pomoč priskočil Francoz Frederic Zoz. Foto: Vid Ponikvar V dodatno zadovoljstvo mu je tudi dejstvo, da je s skakalno opremo vse v najlepšem redu. Vesel je, da imajo novega moža za drese. Pomoč so poiskali v Franciji. Frederic Zoz je ta skakalni strokovnjak, nad katerim je Lanišek navdušen: "Oprema je dobra. Letos imamo novega človeka za drese. Takoj sva se ujela in navezala stik. Dresi so dobri. Kroje smo, vsaj pri meni, ujeli. Zdaj samo še preizkušamo materiale."

Druga novost je za zdaj še v zraku. Karbonski čevlji Petra Slatnarja še niso najboljši za tekmovanje, a bi lahko za to v tej sezoni še kaj spremenili. In mladi skakalec je pripravljen na novost: "Nekaj je bilo v testiranju. Zametki so bili. Zdaj čakam na nov čevelj. Upam, da ga bom lahko kmalu preizkusil. Vsaka sprememba sicer terja svoj davek: časovno prilagajanje, morda malce spremembe tehnike. Z mojo tehniko bi se čevlji sicer kar ujemali. Vse komponente morajo biti stoodstotno narejene. Zato kdaj Peter ne želi kakšnega čevlja prej potisniti na plan. Prvi občutki so bili, vsaj pri meni, zelo spodbudni."

Program v Visli

Petek, 17. november:
16:00 Uradni trening (2 seriji)
18:00 Kvalifikacije

Sobota, 18. november:
15:00 Poskusna serija
16:00 Ekipna tekma

Nedelja, 19. november:
14:00 Poskusna serija
15:00 Posamična tekma

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 141
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin