SiolNET. Sportal Zimski športi
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Anterselva bo gostila biatlonsko SP 2020

Pokljuki je spodrsnilo kar dvakrat

0,45

termometer

Pokljuka
Foto: Vid Ponikvar

Italijanska Anterselva je na kongresu Mednarodne biatlonske zveze (IBU) v moldavskem Kišinjevu dobila največ glasov za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2020; dobila je kar 30 od 49 možnih glasov posameznih zvez in gladko ugnala preostale kandidate, slovensko Pokljuko, češki kraj Nove Mesto in nemški Oberhof.

Pokljuka je bila neuspešna tudi v glasovanju za SP leta 2021, ki ga bo gostil ruski Tjumen, poleg Pokljuke pa se je za izvedbo potegovalo tudi Nove Mesto.

Anterselva bo šestič pripravila SP, doslej so se tam biatlonci za odličja merili tudi v letih 1975, 1976, 1983, 1995 in 2007. Leta 2017 bo SP v Hochfilznu v Avstriji.

Zadnji dan 12. rednega kongresa IBU je 49 predstavnikov nacionalnih zvez izbiralo prireditelje biatlonskih prvenstev v letih 2020 in 2021. Vsi prireditelji so prikazali veliko mero inovativnosti in kreativnosti pri pripravi predstavitev, kjer je še posebej izstopal tudi nastop pokljuškega organizacijskega odbora.

Pokljuka se je potegovala za organizacijo prvenstva v obeh letih, prav tako tudi italijanski Antholz/Anterselva in češki Nove Mesto, ki pa je kandidaturo za leto 2020 umaknil v zadnjem hipu. Za leto 2020 je bil kandidat še nemški Oberhof, ruski Tjumen pa zgolj za leto 2021. Za organizacijo prvenstva v letu 2020 so delegati izbrali tradicionalno prizorišče biatlonskega svetovnega pokala Anterselvo (30 glasov), ki je kandidiral že tretjič, za leto 2021 pa novo rusko biatlonsko prizorišče v Tjumnu (25 glasov).

Prizadevali si bodo za pridobitev v letih 2023 ali 2024

Enzo Smrekar ni razočaran. Enzo Smrekar ni razočaran. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovensko delegacijo v Kišinjevu je vodila slovenska ministrica za šolstvo znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je slovensko kandidaturo ocenila kot odlično. "Pokljuška organizacijska ekipa se je izkazala in se zavzeto ter srčno pripravila na kandidaturo. V predstavitvah so bile poudarjene poleg prednosti Slovenije tudi vrednote športa in zgleda mladim, v katere trdno verjamemo. Kljub dejstvu, da organizacija prvenstva ni bila dobljena, smo Pokljuko in tudi Slovenijo še dodatno utrdili na biatlonskem zemljevidu, kar pa je tudi dobra popotnica za prihodnje kandidature," je dejal Maja Makovec Brenčič.

Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, je bil tudi zadovoljen s korektnim in športnim pristopom, ki je odlikoval slovensko kandidaturo. "Borili smo se v športnem duhu, tako kot to počnejo naši biatlonci in biatlonke na športnih terenih. Žal je prevladalo drugačno mnenje, ki je nam nekoliko tuje, vendar sprejemamo in spoštujemo izbor in si bomo še naprej prizadevali za pridobitev prvenstva v letih 2023 ali 2024," je dejal Smrekar.

"Ponosni smo, da smo spet močno opozorili nase," pravi Borut Farčnik. "Ponosni smo, da smo spet močno opozorili nase," pravi Borut Farčnik. Foto: Vid Ponikvar

Ponosni, ker so spet močno opozorili nase

"Pokljuka bo letos decembra gostila že 21. svetovni pokal v biatlonu in ponosni smo, da smo spet močno opozorili nase, čeprav kandidatura ni bila pridobljena. Žal naše zaveze in sodobna predstavitev ter argumenti v prid prvenstvu na slovenskih tleh niso prepričali delegatov. Še naprej si bomo prizadevali za nujne posodobitve prizorišča na Pokljuki in se na naslednjem kongresu znova potegovali zanj," je po štetju glasov povedal Borut Farčnik, predsednik organizacijskega odbora za pripravo pokljuške kandidature.

Kongres Mednarodne biatlonske zveze se bo zaključil v današnjih popoldanskih urah, čez dve leti pa bo kongres v hrvaškem Poreču.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin