Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 1. 2016,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ana Drev Maribor

Petek, 29. 1. 2016, 19.15

8 let

Pohorje je tokrat navdušila Ana Drev

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob zmagi Viktorie Rebensburg na veleslalomu svetovnega pokala v Mariboru je domače navijače z drugim mestom navdušila Ana Drev. Do točk tudi Katarina Lavtar (17).

"Če kdaj, potem lahko dober rezultat na pohorski progi, ki mi ni pisana na kožo, dosežem letos," je pred dnevi dejala najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev. Rečeno, storjeno. Kot bi želela ohraniti izjemno navijaško vzdušje v mariborski ciljni areni, kjer so temperaturo poleg sonca dvigovale tudi vesti o trojni zmagi slovenskih skakalcev v Saporu in drugem mestu smukača Boštjana Klineta v Garmisch-Partenkirchnu, je 30-letnica iz Šmartnega ob Paki postregla z novo vrhunsko predstavo. Z drugim mestom je postala osma Slovenka s skokom na stopničke na tekmah Zlate lisice.

Drevova je po Flachauu še na drugi zaporedni tekmi zasedla drugo mesto. Tako kot že na Solnograškem jo je za 32 stotink sekunde prehitela Nemka Viktoria Rebensburg, ki si je v zgornjem delu drugega nastopa privoščila drobno napako, a na ciljni strmini vseeno obdržala dovolj hitro smučino. V cilju se je nato skupaj z Drevovo veselila nenatančnega nastopa Eve-Marie Brem, ki je vodila po prvem nastopu.

Nekaj najlepšega ...

"Presrečna sem. Veseliti se takšnega uspeha pred domačimi navijači je eden od najlepših trenutkov v karieri športnika," je po nastopu dejala Drevova, ki se je na stopničke povzpela s šestega mesta in poskrbela za navijaško eksplozijo. Za to je poskrbelo približno 9.000 navijače, kolikor se jih je v lepem sončnem vremenu zbralo pod Pohorjem. Med njimi je bila v letu tekmovalnega premora tudi Tina Maze, zadnja slovenska junakinja na Zlati lisici. Tako se je na lastne oči prepričala, da se lahko Pohorje veseli tudi brez njenih bravuroznih smučarskih predstav.

Zmaga nad zgodovinsko statistiko

"Ana je bila med pripravo na tekmo zelo zrela. Vedela je sicer, da so pričakovanja javnosti občutno večja, a ohranila hladno glavo. Vsa čast. Nastopiti s takšnim bremenom pred domačimi navijači ni mačji kašelj. Prvič je bila v takšni vlogi. Večkrat sem že dejal, da je letos uspeh miselni preskok," je bil novih stopničk trenutno najboljše slovenske smučarke vesel Denis Šteharnik. Seveda je dobro poznal Anino skromno statistiko na Pohorju. Do danes je v Mariboru zbrala 16 nastopov, a zasedla le 22. in 26. mesto.

Nasmeh tudi na obrazu Katarine Lavtar

Slovenski uspeh je tokrat s prvimi točkami v Mariboru na 17. mestu dopolnila še Katarina Lavtar. Gorenjka se je v svoji karieri višje zavihtela le leta 2014, ko je bila 13. v Aareju. "Vesela sem končnega razpleta. Morda bi lahko pridobila še kakšno mesto, a sem bila v ravninskem delu preveč groba. Dvignila sem raven smučanja, bolj sem samozavestna. To je dobra popotnica za naprej," je dejala Lavtarjeva, medtem ko so preostale tri Slovenke (Meta Hrovat, Ilka Štuhec in Maruša Ferk) lisičji slalom končale že po prvem teku.

"Za Slovenke z višjimi štartnimi številkami razmere niso bile preproste. Nemogoče se je bilo prebiti. Za Hrovatovo so takšne tekme nekaj novega. Navsezadnje so tudi luknje ob vratih drugačne kot na tekmah nižje ravni. Potrebuje izkušnje. Čestital bi Ferkovi, ki je smučala tako, kot mora, a na načeti progi ni mogla razviti hitrosti. Ilka? Žal je imela nekaj težav z iskanjem linije. Smučala je po sistemu toplo-hladno," je po tekmi dejal trener Šteharnik, ki ugoden razplet pričakuje tudi na nedeljskem slalomu.

Ne spreglejte