Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
5. 11. 2015,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica Jelko Gros

Četrtek, 5. 11. 2015, 10.46

8 let

Planici še malo manjka, da bo veličastna kraljica

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nordijski center v Planici bo kmalu dobil končno podobo, športniki pa objekte, ki jim bodo osnova za vrhunski trening. Decembra bo luč sveta ugledal tudi tekaški del.

Gradnja nordijskega centra v Planici je v sklepni fazi. V sredo so opravili tehnični pregled, pri katerem so, kot pravi direktor zavoda Planica Jelko Gros, ki bdi nad gradnjo centra, ugotovili le birokratske prepreke, ki jih morajo urediti: "Te stvari bomo odpravili, da bomo dobili uporabno dovoljenje. Istočasno se v osrednjem objektu izvaja montaža opreme. Načeloma bo center 11. decembra, ko bo vlada na obisku na Gorenjskem, odprt."

V Planici v tem trenutku asfaltirajo rolkarske proge, postaviti pa morajo še mostove, da bo nato vse pripravljeno tudi na tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih, ki bodo 16. in 17. januarja.

Posebne pozornosti bo v dolini pod Poncami deležen osrednji objekt, ki je pokrit z nogometnim igriščem. Ta bo v času tekaških tekem predstavljal štart in cilj. Sicer bo v sklopu objekta od junija do novembra s snegom pokrita tekaška steza, v času tekem v zimskem času pa bo ta del dobil funkcijo novinarskega središča. Najbolj vabljiv pa bo za obiskovalce zagotovo vetrovnik, v katerem bodo svoj prostor imeli tudi najboljši skakalci.

Uredili tudi Letalnico bratov Gorišek

Kot je povedal Gros, so pri gradnji tekaškega nordijskega centra nastali dodatni stroški v višini 450 tisoč evrov, ki jih je pokrila država, sicer pa je finančna konstrukcija za ta del nordijskega centra ovrednotena na 15.700.000 evrov brez davka na dodano vrednost.

Skupaj s skakalnim delom je celotna investicija nordijskega centra v dolini pod Poncami znašala približno 41 milijonov evrov brez DDV.

V Planici so prav tako uredili vse podrobnosti pri Letalnici bratov Gorišek, ki so jo ozelenili, popravili vetrno mrežo, kupili pa tudi material za osenčenje smučine.

Za najlepši del mora zdaj poskrbeti le še narava, ki mora pokriti dolino s snegom oziroma spustiti temperature pod ledišče. Za pripravo skakalnic je že dovolj, da je zunanja temperatura okoli -2 stopinji, za pripravo tekaške proge pa je potrebnih -5 stopinj Celzija.

"Če so normalne razmere, je tekaške proge lažje narediti kot pri skakalnici, saj se večinoma stvari naredi s stroji. Vendar pa je potrebna večja količina snega. Lahko še povem, da je bil nordijski center v poletju odlično obiskan. Skakalci so opravili veliko treningov, veliko pozornosti pa je pritegnila tudi novost zipline (spuščanje po letalnici z vrvjo, op. p.). Skakalnica je zdaj zaprta za trening, saj čaka na zasnežitev, a imajo slovenski skakalci v tem času možnost skakanja v Kranju, odpravili pa se bodo tudi v Ramsauu, kjer bodo skakali na snegu," je še dejal Gros.

Ne spreglejte