Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
21.06

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

smučarski poleti Planica Planica

Torek, 4. 6. 2024, 21.06

1 mesec, 1 teden

Svetovno prvenstvo osmič v Sloveniji

Planica bo gostila SP v poletih 2028

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,52
Planica navijači | Planica bo gostila svetovno prvenstvo v poletih leta 2028. | Foto Vid Ponikvar

Planica bo gostila svetovno prvenstvo v poletih leta 2028.

Foto: Vid Ponikvar

Dolina pod Poncami bo marca leta 2028 gostila svetovno prvenstvo v poletih, so danes določili delegati na kongresu Mednarodne smučarske zveze na Islandiji. Planica ni imela protikandidata, svetovno prvenstvo v poletih bo tako osmič v Sloveniji. 

Planica bo kot prva v zgodovini gostila osmo svetovno prvenstvo v poletih. "Rad bi se zahvalil vsem članom komisije in predsedniku Johanu Eliaschu. Vedno smo ponosni, ko gostimo  svetovna prvenstva v poletih v Planici. Komaj čakamo, da vas vse skupaj pozdravimo in z vami navijamo pod Poncami," je ob uradni razglasitvi dejal predsednik SZS Enzo Smrekar.

Se bodo za kolajne v poletih prvič potegovale tudi skakalke?

Kandidatura za svetovno prvenstvo v poletih v Planici je bila oddana tudi z željo, da bi dolina pod Poncami čez štiri leta prvič gostila boje skakalk za medalje na tekmi svetovnega prvenstva v poletih, je zapisala Smučarska zveza Slovenije.

Pred prvenstvom leta 2028 pod Poncami bo naslednje svetovno prvenstvo v poletih leta 2026 gostil Oberstdorf, sedmič v zgodovini, sledi Kulm s šestimi prvenstvi, Vikersund je najboljše letalce gostil petkrat, češki Harrachov pa štirikrat. Planica bo leta 2028 gostila jubilejno, 30. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, na sporedu bo v mesecu marcu.

Prvo SP v poletih prav tu

Planica je v zgodovino vpisana kot prva, ki je gostila svetovno prvenstvo v poletih, in sicer leta 1972, zadnjega, sedmega pa leta 2020, ko je izvedbo prvenstva zamaknila pandemija covida-19, prvič pa smo najboljše letalce na svetu pod Poncami lahko spremljali pod žarometi.

Fis je na kongresu v Reykjaviku izbral še tri gostitelje. 2029 bo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v norveškem Norviku, SP v deskanju v Zhangjiakou na Kitajskem, 2031 pa se bodo najboljši alpski smučarji merili v Val Gardeni.

Preberite še:

Rjoju Kobajaši
Sportal "Odlično, da en dokaže, da je oprema varna za veliko daljše polete"
Rjoju Kobajaši, Islandija, Red Bull, rekord
Sportal "Vsi, ki imamo letalnice, smo zdaj 30 let za tem Kobajašijevim dosežkom"
Dobrač
Sportal Pripravite krplje, gojzarje in tekaške smuči!
Ne spreglejte