Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
28. 5. 2014,
22.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petra Majdič ambasadorka Planica Planica Oberstdorf nordijsko svetovno prvenstvo

Sreda, 28. 5. 2014, 22.27

8 let

Petra Majdič: Slovenija je upanje za manjše nacije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska kraljica smučarskega teka Petra Majdič verjame, da bo Planica gostila nordijsko svetovno prvenstvo leta 2019. V Barcelono se odpravlja zelo odločna, kot je bila vedno v času aktivne kariere.

Planica drugič zapored kandidira za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva. Prihodnji četrtek se bo odločalo, ali bo majhni Sloveniji uspel veliki met in bo leta 2019 gostila najboljše športnike v smučarskih skokih, tekih in nordijski kombinaciji.

Kot ambasadorja sta v projekt vključena tudi svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek in tekaška šampionka Petra Majdič. Oba imata pomembno vlogo in bosta imela na kongresu Mednarodne smučarske organizacije FIS v Barceloni, ki bo prihodnji teden, nalogo, da skupaj s predsednikom Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzom Smrekarjem predstavita planiško kandidaturo tudi pred člani predsedstva FIS, ki se bodo 5. junija odločili, komu bodo bili naklonjeni.

"Če bodo hoteli zadržati nordijski šport, potrebujejo manjše nacije"

Oberstdorf (Nemčija), Almati (Kazahstan) in Seefeld (Avstrija) so protikandidati, ki imajo za seboj sicer večji trg, medtem ko bomo Slovenci stavili na tradicijo. Zato bo tudi predstavitev v katalonski prestolnici nekoliko drugačna: "Prisotna bo čustvena nota, saj se finančno ne moremo kosati s preostalimi. Vidimo, da svetovni pokal izgublja manjše narode, ker je vse skupaj predrago. Preprosto se začneš vrteti v krogu. Ko imaš slabše rezultate, imaš manj pokroviteljev. Težko prideš do položaja, na katerem si potem konkurenčen tistim največjim. Če bodo hoteli obdržati nordijski šport, potrebujejo manjše narode," Petra Majdič poudarja tegobe, ki pestijo manjše narode, med katere spada tudi Slovenija.

Prednost Planice je, da jo v svetu zelo dobro poznajo. Letalnica bratov Gorišek v dolino pod Poncami vedno privabi ogromno privržencev, ni pa bojazni, da ne bi bilo veliko gledalcev tudi na tekmah na navadnih skakalnicah – letos smo se lahko prepričali o tem –, tekmah smučarskih tekov in nordijske kombinacije. "Planica ima zdravo mero entuziazma. Slovenci še vedno naredimo kaj po domače. V teh časih, ko je vse popredalčkano, po normah, uradno, je to velik doprinos, ki ga lahko da Planica nordijskemu športu. Gledalci bodo imeli stik s tekmovalci, v Sočiju na olimpijskih igrah ga niso imeli. Povrhu vsega bo vse skupaj zelo dostopno, saj bodo vsa prizorišča na enem mestu, ne oddaljena kot na zadnjem prvenstvu v Val di Fiemmeju. Radi bi, da se zabriše meja, ki se je ustvarila med tekmovalci in gledalci," razmišlja Majdičeva, ki je osvojila srebrno (Saporo 2007) in bronasto medaljo (Oslo 2011) na nordijskem svetovnem prvenstvu.

"Prvenstvo bi bil velik plus, saj konkurenca povečuje proračune in če ji ne bomo mogli slediti …"

Ob morebitni pozitivni novici iz Barcelone se vodstvo OK Planica nadeja, da bo v Slovenijo prišla množica ljubiteljev teh zimskih športov. Ob dodelitvi organizacije bi dodatno zaživele tudi te tri discipline, kar bi bil velik plus: "Iz agencije za trženje dobiš velik proračun in z njim lahko pokriješ organizacijo, še vedno pa ti nekaj ostane. Zelo pomembno bo, da bo Planica živela skozi vse leto, ne le za tri skakalne tekme. Vzpostaviti moramo takšen center, kot so jih v tujini. Da bo v dolini zaživel turizem poleti in pozimi. Planica mora živeti. Če bomo dobili organizacijo, bo to dobrodošlo za športe. Iz trženjskega vložka se bodo lahko napajale tudi discipline. Mlajše generacije bi lahko v petih letih občutno napredovale. Bile bi preskrbljene za nemoten razvoj. Pri tekih bi se to zelo poznalo, saj proračun v tej panogi ne dosega tistega, kar bi si želeli. A je to razumljivo, saj je v Sloveniji ogromno vrhunskih športnikov in se pogača drobi. Medtem konkurenca povečuje proračune. Če ji ne bomo mogli slediti …"

"Upam, da ne bo denar odločal"

Petra je vselej delovala zelo optimistično, bila je predana svojemu športu. Prostora za minimalizem ni bilo. Vedno je stremela k najvišjim ciljem, zato se tudi v Barcelono odpravlja z jasno sliko: "Verjamemo v zmago. Tja ne gremo preizkušat terena. Verjamemo, da je projekt dobro zastavljen. Zelo odločni gremo v Barcelono."

In kaj Petra misli, da bo odločilo pri dodelitvi prvenstva? "Upam, da ne denar. Almati je zelo bogat. Tekaški štadion so oblekli celo v marmor, kar pa je slabost, saj zaradi sevanja nastane toplota, ki topi sneg. Oberstdorf ima za seboj 80-milijonski trg, ki se je že pobral iz recesije. Verjamemo v to, da člani predsedstva vedo, da je šport na pomembnem razpotju. Da se vrata manjšim narodom pripirajo. Ali jih bodo obdržali v veliki družini FIS ali ne, je zdaj vprašanje. Mi smo upanje za majhne narode," je odgovorila Majdičeva.

Ne spreglejte