Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
16. 11. 2016,
10.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Natisni članek

skoki Jelko Gros Primož Peterka Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 16. 11. 2016, 10.44

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc se podaja na pot Primoža Peterke

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Kaj bo v novi sezoni smučarskih skokov čakalo Petra Prevca, dobro ve Primož Peterka. Nekdaj izvrsten skakalec je edini od slovenskih zimskih športnikov, ki mu je uspelo ubraniti veliki kristalni globus. A pot ni bila lahka, se spominja njegov tedanji trener Jelko Gros.

Peter Prevc bo skušal ponoviti uspeh Primoža Peterke, ki mu je dvakrat zapored uspelo osvojiti veliki kristalni globus. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc bo skušal ponoviti uspeh Primoža Peterke, ki mu je dvakrat zapored uspelo osvojiti veliki kristalni globus. Foto: Vid Ponikvar Primož Peterka je kot najstnik zablestel v sezonah 1996/97 in 1997/98, v katerih je dvakrat osvojil svetovni pokal.

Na njegovega slovenskega naslednika, ki je osvojil veliki kristalni globus, smo morali čakati 18 let. Peter Prevc se je letos marca tako kot takrat Primož veselil velikega uspeha pred domačimi navijači v Planici.

Prevčeva pretekla sezona je bila sanjska, saj je bil pri vseh vrhuncih sezone najboljši. V zadnjem intervjuju je poudaril, da ima pred vstopom v novo zimo težji nahrbtnik, saj bo naslov najboljšega branil.

Kaj vse čaka tekmovalca na tej poti, ko ga želijo vsi izriniti z vrha, dobro ve Jelko Gros. Prav on je bil glavni trener reprezentance v obeh sezonah, ko je bil najboljši Peterka.

Peterka je po uspešni sezoni najprej želel poker

"Lani jo je Prevcu zagodlo vreme, sicer bi zmagal na vseh štirih tekmah novoletne turneje. To je bil cilj Primoža Peterke," pravi Jelko Gros. | Foto: Vid Ponikvar "Lani jo je Prevcu zagodlo vreme, sicer bi zmagal na vseh štirih tekmah novoletne turneje. To je bil cilj Primoža Peterke," pravi Jelko Gros. Foto: Vid Ponikvar "Najtežji del je delovanje motivacijskega sistema. Pomembno je, kako ti sezona steče. Primožu druga ni, ker je imel višje cilje. Na olimpijskih igrah v Naganu je imel smolo, v drugem delu sezone pa je bil kralj. Takrat je bil praktično nepremagljiv," se spominja Gros.

Kot je poudaril, je bil Primožev prvi cilj v tisti sezoni zmagati na vseh štirih tekmah novoletne turneje. Takrat se Sven Hannawald še ni mogel pohvaliti s pokrom na prestižni turneji štirih skakalnic – to mu je uspelo v sezoni 2001/02.

"Hotel je biti prvi, ki bi mu to uspelo. Lani jo je Prevcu zagodlo vreme, sicer bi zmagal na vseh štirih tekmah. Tisto leto se s Primožem o velikem kristalnem globusu nismo pogovarjali, saj so bile v ospredju olimpijske igre. Dobro je bil razpoložen pred odhodom v Nagano, odličen pa je bil tudi po vrnitvi v svetovni pokal. Novoletna turneja je bila takrat razočaranje, ker je imel tako visok cilj. O tem takrat na glas nismo želeli govoriti," razlaga Jelko.

Ali bo Peter Prevc tudi v novi sezoni blestel?

  • Da, tako kot lani tudi v novi zimi ne bo imel konkurence. Osvojil bo vse lovorike.
    31,99 %
    255 glasov
  • Bo najboljši, a bo imel tesen boj za skupno zmago v svetovnem pokalu.
    57,21 %
    456 glasov
  • V novi sezoni bo osvojil zlato medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu.
    2,63 %
    21 glasov
  • Od lovorik bo osvojil novoletno turnejo.
    1,00 %
    8 glasov
  • Sezona se mu ne bo izšla po načrtih.
    7,15 %
    57 glasov
Oddanih 797 glasov

Pasti bodo, a "pomembno bo, da bo užival v skokih in na tekmah"

Primož Peterka se je leta 1998 drugič veselil naslova najboljšega v svetovnem pokalu. | Foto: Reuters Primož Peterka se je leta 1998 drugič veselil naslova najboljšega v svetovnem pokalu. Foto: Reuters Dobro ve, da bo imel Prevc v novi sezoni težko delo, ker bodo vse oči uprte vanj, zato ga čaka kar nekaj pasti: "Pomembno je, kako si močan, ali znaš odmisliti pritiske in se na skakalnici še naprej zabavati. Ali bo od sebe zahteval še večjo odgovornost … Potem je težko, ker postaneš nezadovoljen že s stopničkami, četrtim, petim, desetim mestom. Stvari se ti takrat lahko hitro porušijo. Pomembno bo, da bo užival v skokih in na tekmah."

V novi sezoni bo osrednje tekmovanje nordijsko svetovno prvenstvo v Lahtiju, ki bo zagotovo eden od večjih ciljev prvega skakalca pretekle zime. Pred dvema letoma se mu je v Falunu medalja izmuznila iz rok, povrhu vsega pa odličja na največjih tekmovanjih v športu veliko štejejo.

"Razpoloženjske cilje postaviti pred rezultatske"

"Težava je, kako odmisliti, da ti ni treba zadovoljiti medijev in ljudstva," pravi Gros. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Težava je, kako odmisliti, da ti ni treba zadovoljiti medijev in ljudstva," pravi Gros. Foto: Grega Valančič/Sportida In kako je s tempiranjem forme? "Da se jo tempirati. Ne vem, kako zdaj naši fantje skačejo. Peter je poletje dobro sklenil. Pred zadnjima tekmama ni bil v tekmovalnem ritmu en mesec in je bil v malce drugačnem položaju kot tisti, ki so bili nenehno aktivni. Zdaj imajo skakalci v Kranju mir. Nič ni narobe, če je skakalnica malce manjša in nisi nenehno na 120-metrski," razmišlja Jelko Gros.

"A bi tudi njemu pred začetkom sezone koristil kakšen skok na 120-metrski skakalnici. Zlasti kjer je naprava v Kuusamu (25. novembra bo na Finskem prva tekma sezone, op. p.) velika, tekma v tem kraju pa je vedno nepredvidljiva. Tistemu, ki uspe prvi skok, se na koncu smeji," odgovarja Gros.

Skakalni strokovnjak poudarja, da bo pomembno, da Peter rezultatskih ciljev ne bo postavil pred razpoloženjske. Pri skokih, kot večkrat izpostavlja tudi Peter, je meja med junakom in bedakom tanka. Zato je sproščenost zelo pomembna.

"Peter je sposoben. Vidi se, kako ga drugi gledajo postrani in posnemajo."

"Peter ni prišel kot meteor, ampak se je iz leta v leto dvigoval. Če si tri leta to obvladoval, moraš podobno delati, čeprav je težje braniti kot priti na vrh," izpostavlja Gros. | Foto: Vid Ponikvar "Peter ni prišel kot meteor, ampak se je iz leta v leto dvigoval. Če si tri leta to obvladoval, moraš podobno delati, čeprav je težje braniti kot priti na vrh," izpostavlja Gros. Foto: Vid Ponikvar "Spomnim se, kako so Avstrijci in Nemci ob prihodu na novoletno turnejo velikokrat pogoreli. Cilje so imeli visoke in so si ustvarili pritisk – nekaj prispevajo tudi mediji, a več pritiska si ustvariš predvsem sam. Težava je, kako odmisliti, da ti ni treba zadovoljiti medijev in ljudstva, ampak sebe. To je največja težava po tako uspešni sezoni," je dejal Gros.

Upa, da bo Prevc tudi v novi sezoni zadovoljen s svojimi nastopi, kar bo ob običajnem poteku pomenilo tudi dobre uvrstitve: "Peter je sposoben. Vidi se, kako ga drugi gledajo postrani in posnemajo, ker je dober. Drugače ga obravnavajo. On ni prišel kot meteor, ampak se je iz leta v leto dvigoval. Zadnja tri leta je ves čas med najboljšimi tremi. Če si tukaj in če si tri leta to obvladoval, moraš podobno delati, čeprav je težje braniti kot priti na vrh."

Ne spreglejte