Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
4. 2. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc poleti Oberstdorf

Sobota, 4. 2. 2017, 9.15

6 let, 7 mesecev

Peter Prevc se počuti kot v Gardalandu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Foto: Sportida

Slovenski skakalni šampion Peter Prevc je v petek zmagal v kvalifikacijah na letalnici v Oberstdorfu in je tudi uradni lastnik novega rekorda naprave, o kateri pravi, da je posebna zagonetka. Zalet je primerjal s prostim padom v Gardalandu.

Prva tekma smučarskih poletov v Oberstdorfu bo danes ob 16. uri, druga pa v nedeljo ob 15. uri.

Petek je bil takšen, kot smo jih bili pri Petru Prevcu vajeni iz zlatih časov. Nastope je iz skoka v skok oziroma iz poleta v polet stopnjeval. Na prenovljeni letalnici v Oberstdorfu je na prvem treningu poletel 203 metre, pri drugem 207,5 metra, najboljše pa privarčeval za konec.

Z 221,5 metra je postal zmagovalec kvalifikacij, ta daljava pa je tudi novi uradni rekord naprave, čeprav je Avstrijec Stefan Kraft na treningu skočil 229 metrov. Zdaj je lastnik rekordov na kar treh od štirih letalnicah – v Planici z 248,5 metra, na Kulmu z 244 metri in v Oberstdorfu z 221,5 metra.

"Adrenalin se je sprostil. To je pomembno, da uživaš v skokih, poletih."

"Za zdaj je še vse v pozitivnih okvirih. Ne smemo pozabiti, da moram ostati zbran." | Foto: Reuters "Za zdaj je še vse v pozitivnih okvirih. Ne smemo pozabiti, da moram ostati zbran." Foto: Reuters "Po kvalifikacijah sem bil zelo zadovoljen. Smuči sem zelo čutil v zraku. Spet me je odneslo dlje. Ob pristanku sem bil zadovoljen. Adrenalin se je sprostil. To je pomembno, da uživaš v skokih, poletih. Da ti zrak daje pozitiven upor. Zaradi tega sem v tem športu," je bil zadovoljen Prevc, ki bo danes začel braniti mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, ki si ga je priskakal v zadnjih treh sezonah.

A izkušnje iz letošnje zime mu pravijo, da evforije ne sme biti, saj bo danes ob 16. uri, ko se začne tekma, nova zgodba: "Za zdaj je še vse v pozitivnih okvirih. Ne smemo pozabiti, da moram ostati zbran. Manjša napaka na odskoku in napačen položaj med smučmi te lahko kaznujeta tudi s 30, 40 metri, ne le s petimi metri kot na manjših napravah."

Petra je bilo pri prvem poletu strah: Morda sem res že star

"Najbolj me je bilo strah pri prvem poletu. Ob debiju me ni bilo tako strah kot zdaj." | Foto: Sportida "Najbolj me je bilo strah pri prvem poletu. Ob debiju me ni bilo tako strah kot zdaj." Foto: Sportida Čeprav je Peter star šele 24 let, je že vrsto let v svetovnem pokalu, prvi stiki z letalnicami pa niso več tako brezskrbni kot nekoč: "Najbolj me je bilo strah pri prvem poletu. Ko sem debitiral, me ni bilo tako kot zdaj. Morda sem res že star. Ko ti skoki ne gredo, ne veš, kako bo na letalnici. Malo me je bilo strah, zato sem prvič skočil rezervirano. Potem je steklo."

Pred prenovo je letalnica v njegovi karieri igrala posebno vlogo. Skupaj z reprezentančnimi kolegi se je veselil zgodovinske ekipne zmage v svetovnem pokalu, na tisti tekmi pa je padel, se poškodoval in končal sezono. A padec je zgodovina: "Glede na to, da se je zgodil pri doskoku in je bil zadnji skok, zadnji padec sezone in da je minilo že ogromno let – več kot olimpijado –, je vse pozabljeno."

Zalet primerjal s prostim padom v Gardalandu

Bo zadovoljen tudi danes? | Foto: Sportida Bo zadovoljen tudi danes? Foto: Sportida Videti je, da mu prenovljena letalnica ugaja, saj se je na njej dobro znašel: "Če boš skočil daleč, ti bo pisana na kožo. Če se boš z njo boril, ti ne bo všeč. Lani so mi vse ugajale, ker sem bil v dobri formi. Letos imam z vsako več izziva. Ta letalnica je posebna zagonetka. Doskočišče je razpotegnjeno. Dobro se moraš odriniti, da prideš na pravi položaj nad smuči. Zalet je izjemno strm. Prosti pad v Gardalandu je na približno isti ravni."

Recept za današnjo tekmo ima, iskal pa ga bo v mirnosti, saj bo ta potrebna za tisti dosežek, ki si ga tako želi in nanj čaka že nekaj časa: "Na silo zagotovo ne bo šlo. Glava mora biti mirna, da se ne bom zaletaval v zid. Motiviran in zagnan moram biti, a hkrati sproščen in umirjen."

Spored na letalnici v Oberstdorfu

Sobota
16.00, posamična tekma

Nedelja
13.30, kvalifikacije
15.00, posamična tekma

Ne spreglejte