Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
6. 1. 2015,
15.46

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jernej Damjan Nejc Dežman Matjaž Pungertar

Torek, 6. 1. 2015, 15.46

2 leti, 2 meseca

Peter Prevc se je pobral, Avstrija slavi Krafta, grd padec Ammanna

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prestižna novoletna turneja se je razpletla po avstrijskih željah. Veliki zmagovalec je postal Stefan Kraft. Peter Prevc za vsega desetinko točke ob stopničke. Tragična figura je bil Simon Ammann.

Avstrija slavi dva junaka. Stefan Kraft je postal kralj 63. novoletne turneje in je kot zmagovalec prejel prestižni pokal v obliki orla. Na zadnji postojanki v Bischofshofnu je bil tretji, zmaga pa je romala v roke njegovemu prijatelju in cimru Michaelu Hayböcku, ki se je z odlično predstavo na koncu približal Kraftu na vsega šest točk zaostanka v skupni razvrstitvi turneje.

Uspeh Krafta je le še povečal vladavino Avstrijcev v zadnjem obdobju na prestižni turneji. Sedmič zapored namreč skupni zmagovalec prihaja prav iz Avstrije, kar je svojevrsten dosežek.

Slovenija je imela prav tako razlog za veselje. Peter Prevc se je pobral po slabšem Innsbrucku in prikazal dva dobra skoka, za vsega desetinko točke pa zgrešil mesto na zmagovalnem odru, na katerem je pristal neverjetni Japonec Noriaki Kasai. In to kar na drugem mestu. Zato pa je Prevc postal tretji tekmovalec turneje in za mesto izboljšal lanskoletni rezultat, medtem ko je bil Kasai skupno četrti. Prevc je tako ponovil uspeh Petra Žonte, ki je bil leta 2004 prav tako tretji v skupni razvrstitvi.

Do odlične uvrstitve se je na zadnji postojanki turneje dokopal Nejc Dežman, ki se je v avstrijskem delu prebudil in za konec skočil na 11. mesto. Z odličnim drugim nastopom, pri katerem je pristal pri 132 metrih (osmi rezultat), je napredoval za sedem mest. "Prav lepo je bilo stati toliko časa v izteku kot vodilni skakalec. "Bi se lahko kar navadil stati tam. Vesel sem, da sem prikazal dva dobra skoka. Drugi je bil vrhunski," je bil razumljivo vesel Dežman.

Mesto pred njim lahko na lestvici najdemo ime Simon Ammann, a je zaradi Švicarja prav vsem v Bischofshofnu kakor tudi tistim, ki so tekmo spremljali v televizijskem prenosu, zastal dih. Pri drugem skoku je po pristanku grdo padel na obraz in nato nezavesten ležal na tleh. Zdravniška pomoč mu je hitro pomagala, nato pa so ga odpeljali v najbližjo bolnišnico, od koder bodo, upamo, prišle spodbudne novice. Nov grd padec se je zgodil vsega dan za tem, ko se je ponesrečil Američan Nicholas Fairall, prestal je operacijo prvega ledvenega vretenca.

Slovenci smo lahko ob koncu turneje pozdravili še tri uvrstitve med 30 najboljših, medtem ko je le Rok Justin obstal v prvi seriji. Matjaž Pungertar je bil po prvi seriji celo 11., nato pa v drugi zdrsnil na 17. mesto. Najbolj izkušena Jernej Damjan in Robert Kranjec sta zasedla 28. in 29. mesto.

Ne spreglejte