Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2016,
15.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Planica Planica Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš

Nedelja, 20. 3. 2016, 15.19

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc: Ne vem, koliko športnikov je kaj takega doživelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski skakalec je v Planici z zmago končal perfektno sezono, v kateri je postal pravi šampion. Osvojil je vse mogoče posamične lovorike, tekmece pa z neverjetnimi skoki spravljal v nejevoljo.

Vse od sezone 2008/09 v skakalnem svetu nismo imeli tako dominantnega skakalca, kot je bil v tej Peter Prevc. Nasledil je avstrijskega zvezdnika Gregorja Schlierenzauerja in se z zlatimi črkami zapisal v zgodovino skokov.

Očitno mu je lanski poraz, ko je imel enako število točk, a manj zmag kot veliki zmagovalec Severin Freund, dal dodaten zagon, da se je še višje dvignil v zrak: "Vredno je bilo Planico počakati še eno leto. Izplačalo se je. Lani smo imeli dež na podelitvi. Simbolično? Ne vem … Letos je sijalo sonce (smeh, op. p.)."

Ekipa, ki je s Petrom Prevcem dihala vso sezono. | Foto: Vid Ponikvar Ekipa, ki je s Petrom Prevcem dihala vso sezono. Foto: Vid Ponikvar

"Ne vem, koliko športnikov je doživelo to, kar sem jaz v Planici"

Magično sezono je sklenil na najboljši mogoč način. Z novo zmago, ki jih je nizal kot po tekočem traku – skupno 15. "Trenutki so bili zelo čustveni, zlasti do takrat, ko sem zapustil iztek. Najprej me je Robi (Robert Kranjec, op. p.) podrl, nato poškropil s šampanjcem, potem pa smo skupaj z navijači brez kakršnekoli podlage zapeli himno. Ne vem, koliko športnikov je kaj takšnega doživelo," je dejal Prevc, pri katerem se je letošnje osvajanje začelo z lovoriko v obliki orla na novoletni turneji, sezona v Planici pa se je končala z napadom v orla oblečenega Kranjca, ki je simbolično dal vedeti, kaj vse je Peter postoril.

 

Od tretje postojanke te zime v Nižnem Tagilu je bilo vse v njegovih rokah. Od 13. decembra ni več snel rumene majice vodilnega v svetovnem pokalu. Na njegovih plečih je bila debelih 98 dni. Večkrat so se najboljši skakalci spraševali, kako stopiti pred našega šampiona.

Vse, kar je mogoče, si je prilastil. Spisal je posebno pravljico. Sprva je želel razčistiti s skakalnicami na novoletni turneji, s katerimi je imel neporavnane račune. Na začetku v Oberstdorfu mu je še ponagajal veter, a se ni zaustavil. Še naprej je rušil vse pred seboj. S tremi zaporednimi zmagami na naslednjih postojankah je zapisal svoje ime v knjigo prestižne turneje štirih skakalnic in prejel pokal v obliki zlatega orla.

15 zmag, 2303 točk in 22 stopničk so posebni dosežki

Ni preteklo veliko časa, ko je tekmece spet pogledoval z vrha. Na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu se je obarval v zlato barvo in postal svetovni prvak.

Njegovega uspeha so veseli tudi reprezentančni kolegi. Kranjec si je nadel masko orla in se vrgel nanj. | Foto: Vid Ponikvar Njegovega uspeha so veseli tudi reprezentančni kolegi. Kranjec si je nadel masko orla in se vrgel nanj. Foto: Vid Ponikvar

Motivacijo je ohranjal na najvišji mogoči ravni in nadaljeval v velikem slogu. Michael Hayböck se je ob začetku letošnjega leta spraševal, ali jim bo Prevc sploh pustil kaj manevrskega prostora za zmagoslavje. Avstrijski skakalec je dočakal svetel trenutek na Finskem, ki se Petru spet ni izšla po njegovih željah in je ostal brez stopničk, Hayböck pa je nanizal tri zaporedne zmage.

Zato pa se je skakalec kranjskega Triglava spet dvignil v daljnem Kazahstanu v Almatyju. Zapisal se je med nesmrtne. Šest tekem pred koncem je že postal lastnik velikega kristalnega globusa.

Nato so bili pred njim še do te zime nedosegljivi rekordi Schlierenzauerja in mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. Piko na i je postavil v domači Planici pred številnimi navijači – v štirih dneh se jih je zbralo kar 110 tisoč. Ti so ga nosili po rokah, Peter pa jim je z novimi skakalnimi poezijami vrnil na najlepši mogoč način.

Pred njim je le Tina Maze

Veselil se je pokra, saj je osvojil vse štiri posamične lovorike v sezoni in zgodovinskih dosežkov v skokih. Pred to sezono je imel najbolj sanjsko sezono Schlieri, ki je v zimi 2008/09 zmagal na 13 tekmah, bil 20-krat na stopničkah in osvojil 2083 točk. Prevc se je po Planici pohvalil s 15 zmagami, na odru za zmagovalce smo ga videli na 22 tekmah, na računu pa je imel kar 2303 točk.

Posebno je bilo doživetje, ko je s 33 tisoč glavo množico zapel slovensko himno. | Foto: Vid Ponikvar Posebno je bilo doživetje, ko je s 33 tisoč glavo množico zapel slovensko himno. Foto: Vid Ponikvar

V zimskih športih ima le Tina Maze več osvojenih točk. Svojo sanjsko sezono je končala pri 2414 točkah, do katerih je prišla na 34 tekmah, medtem ko je Prevcu uspel podvig na 29 tekmah, vendar se ne da primerjati obeh dosežkov, saj sta športa povsem različna, povrhu vsega pa je Tina nastopala v štirih različnih disciplinah.

"Takšna sezona se bo težko ponovila. Na to vas že zdaj opozarjam."

Ali je lahko sploh še bolje? "V tej sezoni se je veliko zgodilo. Bil sem močan, konstanten. Takšna sezona se bo težko kdaj ponovila. Na to vas že zdaj opozarjam," je povedal Peter in razložil, kaj pomeni, da bo takšno zimo težko ponoviti: "Pritisk bo, kar se ni za bati. Brez skrbi, da bo. Saj vas poznam (smeh, op. p.). Ne vem, če je en človek potreboval toliko časa, da je postavil takšne rekorde ... Ne zgodijo se vsako leto in ne postavi jih vsak. Biti v ospredju vsako leto je težko."

Poker lovorik Petra Prevca. Od leve proti desni: mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, veliki kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu, zlata medalja s svetovnega prvenstva v poletih in orel za najboljšega na novoletni turneji. | Foto: Vid Ponikvar Poker lovorik Petra Prevca. Od leve proti desni: mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, veliki kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu, zlata medalja s svetovnega prvenstva v poletih in orel za najboljšega na novoletni turneji. Foto: Vid Ponikvar

Z dosežki je postal tudi vzor številnim mladim, kar mu nalaga dodatno delo in tega se zaveda, hkrati pa poudarja, da mu je tudi to velik izziv: "Občutek je res dober. Vem, da me več ljudi opazuje in gleda, kaj počnem. Očitno sem se zdaj odločil, da se moram lepo obnašati."

Pred skokom moral spiti veliko vode, od četrtka naprej zaslužen počitek

Čeprav je v tej sezoni osvojil vse, pa mu tekmovalnih izzivov ne bo zmanjkalo: "Če bom drugo sezono skakal kot letos, ne bom v ospredju. Moral bom napredovati. Šport se razvija in skoki tudi. Tekme so vsako leto z nižjih zaletišč."

Prihodnjo sezono k novim zmagam naproti. | Foto: Vid Ponikvar Prihodnjo sezono k novim zmagam naproti. Foto: Vid Ponikvar

Ena od pomembnih odločitev v tej sezoni je bila tudi ta, da je bil bolj na limitu s kilogrami, kar se mu je dodatno obrestovalo: "V Planici sem bil že zelo. Pred samim skokom sem moral spiti kar veliko vode."

Po vsej noriji v Planici si bo v ponedeljek vzel dan za počitek, nato ga v torek skupaj s preostalimi zimskimi športniki čaka sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani, obveznosti pa bo, kot pravi, sklenil v četrtek ob 22. uri. Od takrat naprej bo imel čas za zaslužen počitek.

 

Ne spreglejte