Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
10. 2. 2016,
16.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Primož Peterka

Sreda, 10. 2. 2016, 16.06

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc junaško prek vetrnih pregrad: postavil se je ob bok Primožu Peterki

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po norveškem Trondheimu ima Slovenija dva skakalca, ki se lahko v svetovnem pokalu pohvalita s 15 zmagami. Peter Prevc se ni pustil zmotiti sunkom vetra in je ujel Primoža Peterko.

Razmere na skakalnici v Trondheimu so bile danes nepredvidljive. Ogromno skakalcev je imelo takoj po odskoku z mize težave. Tisti najboljši iz elitne deseterice so jih imeli prav tako obilico, zato smo z nestrpnostjo pričakovali, kako se bo znašel naš najboljši mož Peter Prevc.

V nizkem počepu se je spustil in že takoj za tem, ko je zapustil mizo, se je videlo, da je delo pri odrivu opravil praktično brezhibno. Čeprav je imel pri svojem poskusu slabše razmere, saj mu je veter pihal v hrbet s hitrostjo 0,8 metra na sekundo, ga to ni oviralo, da ne bi skočil 135 metrov, kar je zadostovalo za vodstvo.

Njegova prednost pred domačinom Danielom Andrejem Tandejem je znašala šest točk, tretji Stefan Kraft pa je zaostajal že 9,5 točke.

Odlično je po prvi seriji kazalo tudi Juriju Tepešu, ki je bil četrti, od stopničk pa je bil oddaljen vsega 2,9 točke.

Velika Prevčeva konkurenta Severin Freund in Kenneth Gangnes sta bila po prvem skoku šele 21. in 16. V takšnih razmerah se nista znašla, še enkrat pa se je pokazalo, da v primerjavi z našim skakalnim asom v tej sezoni zaostajata.

Kasai izenačil rekord skakalnice, Prevc slovenski rekord po številu zmag

V drugo sta Gangnes in Freund pričakovano napredovala, na koncu pa osvojila osmo in deseto mesto.

Ko je japonski veteran Noriaki Kasai skočil 143 metrov in izenačil rekord skakalnice, je kazalo, da bodo razmere najboljšim po prvi seriji naklonjene, saj mu je ob nastopu celo nekoliko pomagal vzgornjik. A te so se hitro poslabšale, kar je na svoji koži občutil Tepeš, ki je padel na 15. mesto.

Razmere so bil nepredvidljive tudi ob nastopu Prevca. Pri prvem poskusu se mu je prižgala rdeča luč, ob naslednjem poskusu pa mu je žirija tekmovanja prižgala zeleno. Takrat mu je veter prav tako pihal v hrbet s hitrostjo 0,6 metra na sekundo, a so se slovenski ljubitelji skokov oddahnili že takoj po odrivu z mize, saj je bilo tudi v drugo vse videti brez napak.

Prvega moža te zime ni prav nič premetavalo, tako da je mirno odjadral do devete letošnje in skupno 15. zmage v karieri, s čimer se je s Primožem Peterko izenačil po številu zmag v svetovnem pokalu.

Prednost pred Freundom še naprej raste

"Danes so bile razmere nepredvidljive. Veter se je menjal. V obeh serijah sem bil kar srečen. Moja skoka sta bila ena boljših. Vesel sem, da mi je uspelo," je po novi zmagi dejal Prevc in na vprašanje, kako to, da ga ni v zraku nič premetavalo, odgovoril: "Če dobro skočiš, veter ne vpliva na tvoj skok. Če narediš manjšo napako pri odrivu, pa te težke razmere prizemljijo."

Z novimi 100 točkami je naredil še en velik korak k osvojiti velikega kristalnega globusa. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima zdaj že 1.324 točk in 443 več od drugega Freunda, tretji Gangnes pa zaostaja že ogromnih 554 točk.

Od slovenskih skakalcev so se na tej tekmi do točk prebili še Anže Lanišek (19.), Andraž Pograjc (26.), Domen Prevc (29.), ki je imel veliko težav v zraku, in Jaka Hvala (30.).

Karavana smučarskih skakalcev se bo jutri preselila v Vikersund, kjer bomo od petka do nedelje spremljali kar tri preizkušnje na letalnici. S takimi nastopi bi lahko Peter ogrozil tudi rekord Andersa Fannemela, ki znaša 251,5 metra.

Ne spreglejte