Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
20. 3. 2015,
8.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund Planica Planica Letalnica bratov Gorišek poleti

Petek, 20. 3. 2015, 8.49

8 let

Peter Prevc in Severin Freund se podajata v kar dva boja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lani sta bila bitko za končno drugo mesto, letos pa se Peter Prevc in Severin Freund potegujeta za laskavo lovoriko. Na dveh tekmah v treh dneh bo vse jasno, prednost pa ima trenutno Nemec.

Dan pred tekmo sta imela glavna akterja svetovnega pokala v smučarskih skokih na voljo tri poskuse. Peter Prevc je izkoristil vse tri, Severin Freund pa se je odločil, da zadnjega izpusti, ker je očitno že pri prvih dveh dobil dovolj informacij za današnjo tekmo. V nasprotju s preostalimi skakalci pa se je lahko dodatno spočil.

Ni namreč čakal tri ure na kvalifikacije, ki so bile zaradi težav z zaletno smučino prestavljene z 11. na 14. uro. Pri prvem trening poskusu je Nemec pristal pri 216 metrih (9. rezultat), pri drugem pa pri 225,5 metra (8.). Prevc je bil pri prvem poletu z 232,5 metra bistveno boljši in imel celo najboljši rezultat. Njegova druga znamka je bila 218 metrov, kar je zadostovalo za deveti dosežek, v kvalifikacijah pa je poletel najdlje. Tal se je dotaknil pri 238,5 metra in Freundu napovedal boj za veliki kristalni globus.

Nemec ima 94 točk prednosti, v dveh tekmah pa imata na razpolago 200 točk. Lani sta se na Bloudkovi velikanki borila za drugo mesto, ki ga je dobil Prevc, letos pa se ne večji Letalnici bratov Gorišek potegujeta za glavno nagrado. V igri je laskavi naziv kralj sezone.

V igri dva kristalna globusa

Ob pogledu na skupno lestvico najboljših lahko vidimo, da je član kranjskega Triglava v tej sezoni edini skakalec, ki je nastopil na vseh tekmah svetovnega pokala in prav na vseh skočil do točk, kar je hvalevreden dosežek.

Današnja tekma, ki se bo začela ob 15.15, bo v boju za veliki kristalni globus že dala del odgovora. Prevc bi lahko nemškemu nasprotniku z dobro predstavo pognal nekaj strahu v kosti. Jurij Tepeš, ki je bil v četrtek prav tako dobro razpoložen, je med drugimi prav Petra izpostavil kot favorita za današnjo zmago. "Če je to rekel, ga potem tudi jaz postavljam za favorita," se je Peter najprej zasmejal in nato nadaljeval: "Včeraj smo lahko videli kar nekaj posameznikov, ki so pokazali dobre polete. Tudi Anže Semenič se počasi prebuja, čeprav nima izkušenj z letalnicami. Tudi on je lahko za vrh zelo nevaren."

A Prevc se s Freundom ne bori le za skupno rumeno majico, temveč tudi za mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. Tudi v tej kategoriji je nemški orel v ospredju in ima 85 točk prednosti.

Čeprav bodo v prihodnjih dneh oči uprte v njun točkovni in skakalni boj, pa je v glavah mnogih tudi svetovni rekord (trenutni je v lasti Andersa Fannemela – 251,5 metra), do katerega bi se lahko po mnenju našega najboljšega skakalca dokopali tudi v Planici: "Mislim, da se da podobno poleteti kot v Vikersundu. Če bodo razmere dobre in pravi skakalec, je tudi rekord mogoč."

Ne spreglejte