Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2023,
11.11

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

4

Natisni članek

Planica 2023

Sreda, 15. 2. 2023, 11.11

1 leto, 2 meseca

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green obvestila FIS

Okoljevarstveniki glede spornih parkirišč kritični do organizatorjev SP v Planici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

4

parkirišča Planica | Kamen spotike pred SP v Planici so za AAG začasna parkirna mesta za potrebe prvenstva v bližini krožišča v Ratečah. Na fotografiji: parkirišča v Planici, ki niso problematična. | Foto Vid Ponikvar

Kamen spotike pred SP v Planici so za AAG začasna parkirna mesta za potrebe prvenstva v bližini krožišča v Ratečah. Na fotografiji: parkirišča v Planici, ki niso problematična.

Foto: Vid Ponikvar

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) je Mednarodno smučarsko in deskarsko zvezo (Fis) obvestila o nespoštovanju trajnostnih in okoljevarstvenih zavez pri izvedbi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, Planica 2023. Kamen spotike so za AAG začasna parkirna mesta za potrebe prvenstva v bližini krožišča v Ratečah.

Pri AAG trdijo, da so posegi v zavarovano vodovarstveno območje ter ledeniško moreno nesprejemljivi in v nasprotju z obljubami o trajnostni izvedbi tekmovanja. S problematiko se že ukvarjajo inšpekcijske službe in drugi pristojni organi.

Pri AAG trdijo, da so navezali stike z organizatorji prvenstva ter se skušali dogovoriti za sestanek z lokalnimi prebivalci in predstavniki občine, da bi našli skupne rešitve. A kot še pišejo v sporočilu za javnost, dlje od obljub niso prišli. Pri tem dodajajo, da so prav zimski športi tisti, ki bi se morali najbolj zavedati posledic negativnega vpliva porušenega naravnega ravnovesja in podnebnih sprememb na izvajanje aktivnosti.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green z očitki nad organizatorje SP v Planici

V pismu naslovljenem na Fis pri AAG trdijo, da so organizatorji v Planici zatajili na področju trajnosti, družbene odgovornosti in komunikacije.

"Zdi se, da je zaveza za Zeleno Planico 2023 zgolj propagandne narave. Vedno bolj se kaže, da izpolnjuje zgolj namen reklame in nima vsebine. Trdno verjamemo, da bo Planica 2023 sledila smernicam in navodilom Fisa in da pri upravljanju prizorišč prvenstva ne boste zanemarili trajnosti in varovanja okolja," so ob razložitvi problematike v pismu Fisu še zapisali v AAG.

Generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič pa je pred dnevi za STA pojasnil, da po dogovoru z odvetniki ne more komentirati podrobnosti. Opozoril pa je, da občina ni poskrbela za parkirna mesta med SP, zato je bilo ukrepanje nujno.

Organizacijski odbor se je gradnje jeseni lotil sam, a nikakor ne drži, da se o lokacijah ne bi posvetovali z občino in upravno enoto Jesenice. Prav tako verjame, da so vsi posegi v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi.

Ne spreglejte