SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od smučarske legende do plesalca in hčerinega šoferja

4

termometer

 | Foto:
"Švedska mladina me pogosto prosi za skupno fotografijo, a ne zaradi moje smučarske zgodovine, temveč nastopa v plesnem šovu," pravi legendarni švedski smučar Ingemar Stenmark.

Gre lahko legendarni alpski smučar Ingemar Stenmark, ki si s kar 86 zmagami lasti rekord svetovnega pokala, ob tem pa ima v domači vitrini še tri velike kristalne globuse, kar 16 malih in sedem kolajn z velikih tekmovanj, četrt stoletja po koncu kariere nemoteno na večerjo v restavracijo na Švedskem?

"Da, brez težav. Še lažje sem se v javnosti pojavil v preteklih letih. Ko sem se namreč letos pojavil kot tekmovalec v televizijskem šovu Let's Dance (zaplešimo, op. a.), sem vzbudil zanimanje pri mlajših rodovih. Zdaj me za skupne fotografije prosi mladina, ki po vsej verjetnosti ne ve, da sem bil alpski smučar," pripoveduje eden od velikanov svetovnega smučanja, ki pa je po zanimivem poskusu tudi plesne čevlje obesil na klin.

Najbolj skriti smučarki temperament

Plesna avantura je sicer projekt, ki kot izjema potrjuje pravilo o popolnoma umirjenem življenju hladnokrvnega Skandinavca. "Po koncu tekmovalne kariere sem postal veliko bolj umirjen. Veste, ko sem še smučal, sem bil zelo temperamenten, le da tega ni nihče opazil," se je na račun svoje švedske hladnosti in obrazne brezizraznosti pošalil danes 59-letni smučarski upokojenec, ki se ni odločil za svojo drugo kariero.

Službe nima. Dneve mu zapolnjujejo ukvarjanje z vrtom, skrb za hišo in vloga šoferja hčerke iz drugega zakona. "Tudi ona ve le to, da sem bil smučar. Ne kaj prida več," pravi in dodaja: "Vsako leto se skupaj odpraviva tudi na smučarske počitnice. Smučam tudi v družbi prijateljev. A to je neko drugo smučanje."

Uživa v sproščenosti

Skoraj popoln umik iz smučarskega sveta pojasnjuje s pritiski, s katerimi se je spopadal kot aktivni smučar. Čeprav je na videz deloval kot povsem ravnodušen šampion, ki zna popolnoma izklopiti okolico ter se na progi prepustiti smučarskemu transu, pa priznava, da ga pritiski še zdaleč niso obšli. Nevešč komunikacije z mediji se pred mikrofoni ni nikoli počutil sproščeno, pričakovanja javnosti, ki so se z nizom uspehov stopnjevala, pa je čutil kot težko utež na svojih ramenih.

"Tudi sam sebi sem ustvarjal pritisk. Ko zmaguješ, tudi od sebe pričakuješ le najboljše rezultate," pravi nekdanji serijski (vele)slalomski zmagovalec, ki prav zaradi navedenega danes še toliko bolj uživa v sproščenosti in jo zna ceniti.

Sam sebi največji motiv

Čeprav je bogata zakladnica izkušenj v različnih položajih, pa se ni nikoli lotil sistematičnega prenašanja svojih tehnik na nove rodove. A povedal bi jim lahko marsikaj. Predvsem na ravni psihološke priprave. Do te je prišel sam, brez pomoči psihologov, ki so danes v številnih reprezentancah pogosto sestavni del pripravljalnega obdobja.

"Sprva je bilo lahko. Nastopil sem in zmagal. Težko pa je v daljšem obdobju ohranjati visoko raven motiviranosti. Poleg tega je v mojih časih pogosto odločal pravi smučarski občutek. Danes se velikokrat vse vrti okoli fizične moči. Če si močan, lahko vztrajaš med najboljšimi. V mojih časih pa smo se vsi najbolj bali, da bi izgubili tisti pravi smučarski občutek. Jaz sem ga ohranjal, motiv pa iskal v samem sebi. Iskal sem tehnično popolnost, zmage z rekordnim časovnim naskokom ali se igral z nizi zmag," pripoveduje Stanmark.

Spreminjanje pravil kot olimpijska kolajna

Njegov tekmovalni opus je sicer izjemen in pravi navdih, a bi bil prav gotovo lahko še bogatejši. Na ravni velikih tekmovanj je na primer plačal ceno spogledovanja s profesionalizmom in ob neskladju s tedanjimi pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja izpustil olimpijske igre leta 1984 v Sarajevu. Doma pa bi bržčas imel še kakšen veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, če se pri Mednarodni smučarski zvezi ne bi odzvali na njegovo prevlado v tehničnih disciplinah ter uvedli superveleslaloma.

"Če zaradi tebe spremenijo pravila, je to posebna čast. To pomeni, da si res dober. Morda je to celo več kot pa zlata olimpijska kolajna," razmišlja Stenmark, ki je sicer sprva nastopal tudi v superveleslalomu, a nato, ko se je nova disciplina začela vse bolj približevati smuku, vendarle presodil, da je bolj modro vztrajati zgolj pri veleslalomu in slalomu.

"Prosim, ne primerjajte smučarjev …"

Novo sezono, ki se bo z dvojnim veleslalomskim programom začela ob koncu tedna na ledeniku Retenbach nad Söldnom, bo spremljal predvsem prek malega zaslona. Znova pričakuje odličnost avstrijskega šampiona Marcela Hirscherja, pri dekletih pa ga bo zanimala tudi Lindsey Vonn. Slovita Američanka je trenutno pri 67 zmagah v svetovnem pokalu. Je dosegljiva tudi njegova številka 86?

"Prav zagotovo. Ob premoči v hitrih disciplinah me lahko v nekaj dobrih sezonah ujame," pravi, a v isti sapi dodaja, da ne mara primerjav smučarjev iz različnih obdobij. "Nemogoče me je primerjati z Marcelom Hirscherjem. Tako kot Tine Maze, ki je smučarska legenda, ne morete primerjati z Annemarie Moser-Pröll. Res je, to je še vedno alpsko smučanje, a marsikaj se je spremenilo. Primerjave so nesmiselne," trdi Stenmark.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin