Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2018,
9.01

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

novoletna turneja Garmisch-Partenkirchen Goran Janus Tilen Bartol Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Kamil Stoch Richard Freitag

Torek, 2. 1. 2018, 9.01

6 let, 3 mesece

Trenerski pogled

Goran Janus v šali dal zanimiv predlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Goran Janus | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Prva novoletna želja je z rezultati res uslišana. Verjeti moraš v tisto, kar delaš, fantje so sproščeni in na tem je treba graditi naprej," je bil po ponedeljkovi tekmi novoletne turneje v Garmisch-Partenkirchnu z rezultati Slovencev zadovoljen Goran Janus. Novo dejanje sledi v sredo ob 14. uri, ko bodo v Innsbrucku kvalifikacije.

Pred odhodom na 66. novoletno turnejo je glavni trener slovenske A-reprezentance Goran Janus v pogovoru s sedmo silo dejal, da nima konkretnih rezultatskih ciljev. Te si je zastavil le za svetovno prvenstvo v poletih januarja v Oberstdorfu in za februarske olimpijske igre v Pjongčangu, kjer je cilj kolajna.

Za tradicionalno turnejo štirih skakalnic pa si je po nič kaj obetavnem začetku sezone predvsem izkušenejših skakalcev, z izjemo presenetljive zmage Jerneja Damjana v Kuusamu, zaželel le, da bi kdo končal med prvo deseterico. Ta se mu je uresničila v ponedeljek, na drugi postaji v Garmisch-Partenkirchnu.

Tilen Bartol je s petim mestom dosegel uspeh kariere. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tilen Bartol je s petim mestom dosegel uspeh kariere. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tilen Bartol, član mlade garde, ki je poleti trenirala pod vodstvom Gorazda Bertonclja (na turneji se je pridružil Janusu), je s petim mestom dosegel uspeh kariere. Pred tem je bil v svetovnem pokalu najvišje na 16. mestu. Dvajsetletniku je po prvi seriji kazalo še bolje, zasedal je drugo mesto. A ravno pred njegovim nastopom se je veter močno okrepil. Glede na to, da je  bil na prvem mestu v tistem trenutku domači adut Richard Freitag, ni bilo mogoče verjeti, da bi organizatorji finalno serijo odpovedali in bi obveljali rezultati prve. Pred zadnjima skakalcema so tako tekmovanje prestavljali za okoli 15 minut, nato pa le dovolili Bartolu v boj. Kljub čakanju se je dobro znašel in za stopničkami zaostal le za 1,3 točke.

Prvič v sezoni je med deseterico končal Peter Prevc, med 15-erico je končal tudi Damjan. Do točk sta prišla še  Žiga Jelar (21) in Timi Zajc (22).

V šali predlagal, da bi finalno serijo odpovedali Upa, da bodo gradili na sproščenosti. | Foto: Vid Ponikvar Upa, da bodo gradili na sproščenosti. Foto: Vid Ponikvar

"Prva novoletna želja je z rezultati res uslišana. Čestitke fantom za lep ekipni uspeh. Škoda, da je prišla ta fronta tik pred Tilnom, ki je povzročila toliko čakanja. Morda bi se razpletlo drugače, glede na majhne razlike. Bilo je zelo blizu stopničk, a sem zadovoljen. Na trenerski tribuni je bilo ob tisti fronti zelo napeto. V šali sem podal tudi predlog, da serijo kar odpovejo. Čakaš na zadnja dva skakalca, vsi čakajo, kaj se bo zgodilo," je po tekmi dejal Janus, ki je bil po dolgem času le lahko spet nekoliko bolj zadovoljen.

Ostati morajo sproščeni

Skakalci so se iz Nemčije preselili v Avstrijo, kjer se bo v sredo s kvalifikacijami ob 14. uri začel drugi del turneje. V Innsbrucku bo Anžeta Semeniča zamenjal Nejc Dežman, na zadnji postaji v Bischofshofnu pa se bo v ekipo vrnil Semenič.

Janus si želi, da bi fantje ostali sproščeni: "Po tekmi je bilo dobro vzdušje v ekipi. Verjeti moraš v tisto, kar delaš, fantje so sproščeni in temu se je treba posvečati."

Bartol med deseterico

Vodilni v skupnem seštevku turneje ostaja zmagovalec lanske Poljak Kamil Stoch, ki ima pred Freitagom slabih 12 točk prednosti, tretji je še en Poljak Dawid Kubacki. Najboljši Slovenec je Bartol na devetem mestu, Damjan je 11.

Program novoletne turneje v Innsbrucku

Sreda, 3. januar
14.00 kvalifikacije

Četrtek, 4. januar
14.00 prva serija

Vrstni red na novoletni turneji (2 od 4):

 

1. Stoch                     563,1
2. Freitag                   551,3
3. Kubacki                   530,8
4. Kobayashi                 526,3
5. Fannemel                  525,5
6. Forfang                   518,7
7. Wellinger                 515,2
8. Eisenbichler              513,2
9. Bartol                    510,6
10. Geiger                    509,3
...
11. Jernej Damjan 504,3
20. Žiga Jelar 478,7
25. Timi Zajc 462,2
29. Peter Prevc 354,5
41. Anže Semenič
 192,3
49. Domen Prevc 99,7

Vrstni red v svetovnem pokalu (9):

1. Richard Freitag (Nem)       710
2. Kamil Stoch (Pol)           523
3. Andreas Wellinger (Nem)     449
4. Daniel-Andre Tande (Nor)    383
5. Stefan Kraft (Avt)          342
6. Junshiro Kobayashi (Jap)    334
7. Johann Andre Forfang (Nor)  320
8. Anders Fannemel (Nor)       265
9. Markus Eisenbichler (Nem)   254
10. Dawid Kubacki (Pol)         243
11. Jernej Damjan (Slo)         215
...
19. Peter Prevc (Slo)           120
23. Tilen Bartol (Slo)           88
25. Anže Semenič (Slo)           71
30. Timi Zajc (Slo)              52
37. Žiga Jelar                   22
44. Domen Prevc (Slo)             5

Ne spreglejte