Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
9. 1. 2023,
12.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

10

Natisni članek

Mitja Dragšič veleslalom zima Maribor Kranjska Gora Zlata lisica alpsko smučanje Andrej Rečnik

Ponedeljek, 9. 1. 2023, 12.00

1 leto, 3 mesece

Andrej Rečnik, vodja prog na Zlati lisici

"Nostalgija za Mariborom je. Počutimo se kot doma, a to ni doma."

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

10

Andrej Rečnik Zlata lisica 2023 | Dolgoletni vodja prog na Zlati lisici Andrej Rečnik | Foto Vid Ponikvar

Dolgoletni vodja prog na Zlati lisici Andrej Rečnik

Foto: Vid Ponikvar

Otoplitev je Zlati lisici grozila še sredi tedna, a marljivi pohorski in kranjskogorski delavci so na koncu pripravili dve izvrstni tekmi svetovnega pokala v veleslalomu. Andrej Rečnik, ki je že vrsto let vodja proge na Zlati lisici, prava legenda tega tekmovanja, pravi, da je samo na progi delalo skoraj 200 ljudi. Prepričan je, da se Zlata lisica že naslednje leto vrača v Maribor. V mesecu februarju.

Mikaela Shiffrin 2/2 Zlata lisica 2023
Sportal Neverjetna Mikaela Shiffrin do 82. zmage, Ana Bucik znova v prvi deseterici

Andrej, v zadnjih dneh je bil Podkoren vaš drugi dom. 
Tukaj smo od prvega januarja. Bili smo od jutra do večera na terenu z izjemo noči. Vse je šlo po ustaljenem redu. Ja, bile so težave, a to pozabiš, ko vidiš dve tako dobri tekmi.

Andrej Rečnik | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Andrej Rečnik Foto: Vid Ponikvar/Sportida Ko so v četrtek odpovedali slalom v Zagrebu in je bilo tudi pri nas že nekaj dni zelo toplo, smo se zbali za Zlato lisico. Pa vi?
Ni bilo vse, kot bi moralo biti. Tudi vreme nam ni šlo na roko. A smo na vremenskih napovedih videli, da nam bo vreme bolje služilo v drugi polovici tedna. Saj veste, tudi ko je videti, da je konec, mi trmarimo in gremo z glavo skozi zid. Tudi tokrat je bilo tako. Nismo se predali. Nikakor! Spodnji del proge, od slalomskega štarta, je bil res dobro pripravljen. Pozneje smo začeli navažati sneg s helikopterjem. To je bilo nujno, to je bil pogoj, saj je bila snežna odeja zgoraj pretanka. Če bi tiste temperature ostale, smo imeli pripravljeno sol oziroma postopek, s katerim bi lahko pripravili tekmo, a mogoče res ne na takem nivoju kot zdaj. Ampak tekmo bi zagotovo naredili. Niti malo nismo razmišljali, da tekme ne bi bilo.

Že v soboto so tekmovalke govorile, da na zadnjih tekmah na tako dobri progi niso smučale. Za nedeljski veleslalom je bila še boljša.
V soboto popoldne se je pooblačilo, ni bilo radiacije, postalo je topleje. Sneg je dobival več vode vase. Zvečer se je začelo hladiti, temperature so padle pod ledišče. In to je rezultat tega.

Četrto leto zapored je bila Zlata lisica v Kranjski Gori. Skupno pa že enajstič. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Četrto leto zapored je bila Zlata lisica v Kranjski Gori. Skupno pa že enajstič. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Zlata lisica 2023 Andreja Slokar
Sportal "Ne pomaga, če jokam. Lepo je biti spet tukaj, v mojem svetu."
Zlata lisica 2023 Tina Robnik
Sportal "Eno nogo sem imela še v mavcu, z drugo sem že trenirala" #video

Rečnik napoveduje, da se naslednjo sezono Lisica vrača v Maribor. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Rečnik napoveduje, da se naslednjo sezono Lisica vrača v Maribor. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Četrto leto zapored je Zlata lisica v Kranjski Gori. Kaj nostalgije po Mariboru?
Nostalgija za Mariborom vsekakor je. Pa naj nam tukaj nudijo vse, kar lahko. Tu imamo zelo dobre pogoje. Zelo dobro sodelujemo s Kranjskogorčani. Počutimo se kot doma, vendar to ni doma.

Tudi navijačev je mnogo manj. Kar malo razočaranje.
Ja, tudi navijačev ni toliko. Ustvarilo se je malo negativizma. Naši ljudje v Mariboru so skeptični, saj se bojijo, da bomo Lisico izgubili. Ne, ne bomo je izgubili. Mi moramo v februarju v Mariboru narediti evropski pokal. Tisto bo pika na i in tudi potrditev naše dirke svetovnega pokala, ki bo leta 2024 devetega in desetega februarja v Mariboru. Bo! Optimistični smo. Po vseh razgovorih z gospodom Petrom Gerdolom in gospodom Markusom Mayrjem je to že neko zagotovilo, da bomo tekmo zagotovo dobili nazaj v Maribor.

Brez slovaških navijačev bi bila kulisa v ciljnem izteku nekoliko žalostna. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Brez slovaških navijačev bi bila kulisa v ciljnem izteku nekoliko žalostna. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V Adelbodnu na višji nadmorski višini je bilo snega še manj, tudi tam so s težavo organizirali tekmi. Zime so vse milejše. Nas lahko skrbi za prihodnost tekem v alpskem smučanju?
Videti je, da bo narava marsikje močnejša. Kar se tiče Maribora: mi se bomo prilagodili snežnih razmeram ob našem novem terminu. Mi imamo zgornji del urejen, nekaj zemeljskih del nas še čaka. Mi se bomo lahko preselili iz stare klasične proge na zgodnjo progo, ki bo pravzaprav samo podaljšek stare proge. Kot se je letos pokazalo, smo imeli od novega zgornjega štarta pa do spodnjega štarta odlične pogoje za zasneževanje. Lahko bomo naredili sneg, ampak ali ga bodo lahko delali tudi drugod po Evropi? Če bodo taki pogoji kot zdaj: ja, lahko smo zaskrbljeni, kaj se dogaja z vremenom, kakršnega smo pravzaprav sami naredili. Mimo tega ne moremo. To je višja sila.

Zlata lisica Ana Bucik
Sportal Nono Ane Bucik: Pripravili smo jo čez poletje, da tudi kaj osvoji #video
Ana Bucik Zlata lisica 2023
Sportal Ana Bucik do veleslalomskega dosežka kariere, Kanadčanka do prve zmage
Ne spreglejte