Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
7. 1. 2023,
20.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

Natisni članek

Lindsey Vonn Ana Bucik Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Kranjska Gora Zlata lisica veleslalom alpsko smučanje

Sobota, 7. 1. 2023, 20.00

1 leto, 3 mesece

Odzivi po prvem veleslalomu za zlato lisico

Nono Ane Bucik: Pripravili smo jo čez poletje, da tudi kaj osvoji #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

"To sem si vedno želela, k temu sem vedno stremela," je po osmem mestu na prvem veleslalomu za zlato lisico povedala Ana Bucik. Da se konstantno med 15 uvršča v obeh tehničnih disciplinah. Ni pa rekord tisto, kar je najpomembnejše Mikaeli Shiffrin: "Sama bi bila rada predvsem ponosna na svoje smučanje. To mi daje največje zadovoljstvo." V nedeljo bo znova napadala 82. zmago.

Ana Bucik Zlata lisica 2023
Sportal Ana Bucik do veleslalomskega dosežka kariere, Kanadčanka do prve zmage

Ana Bucik | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Ana Bucik Foto: Vid Ponikvar/Sportida Čeprav je v Podkorenu prvega od dveh veleslalomov za zlato lisico dobila Kanadčanka Valerie Grenier, kar so bile njene sploh prve stopničke v karieri, pa je po tekmi največ zanimanja v izteku veljalo za Ano Bucik in Mikaelo Shiffrin. Prva je bila najboljša Slovenka na tekmi, z osmim mestom je dosegla svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev v karieri. Druga pa lovi rekordnih 82. zmag Lindsey Vonn. Ni ji še uspelo, bila je šesta. Ne le Ana, tudi Mikaela, zvezdnica svetovnega formata, je z nasmeškom odgovarjala na številna novinarska vprašanja.

Bucik: To sem si vedno želela

"To je bil moj današnji cilj. Vedela sem, da se to da. Zelo sem vesela, da mi je to uspelo. Še bolje pa je, da je jutri še ena tekma, ki se že zelo veselim," nam je po osmem mestu pripovedovala 29-letna Goričanka. "To je bila moja najboljša tekma te sezone. Lahko sem zelo zadovoljna. To bom skušala prenesti še na preostale tekme." Prvič v karieri se konstantno uvršča v prvo petnajsterico v obeh tehničnih disciplinah, ne samo v slalomu. "To sem si vedno želela, k temu sem vedno stremela. Nikoli nisem zapostavljala veleslaloma. Lepo, da se je zdaj to pokazalo tudi na tekmah."

"Res je lepo imeti tako domačo tekmo"

V Kranjski Gori je bilo okoli tri tisoč navijačev. Prevladovali so Goričani in Slovaki. | Foto: Vid Ponikvar V Kranjski Gori je bilo okoli tri tisoč navijačev. Prevladovali so Goričani in Slovaki. Foto: Vid Ponikvar Če smo se po četrtkovi odpovedi drugega slaloma v Zagrebu zbali še za Kranjsko Goro, je bil strah odveč. Po dveh hladnih nočeh je bila podkorenska strmina dobro pripravljena. Ana Bucik temu pritrjuje: "Podlaga je bila dobra, dobre so bile tudi razmere. Lahko smo uživali na progi, česar na prejšnjih tekmah nismo mogli. Odlično. Super, da je organizatorjem to uspelo pripraviti, da nam je šlo še malo vreme na roke. Res je lepo imeti tako domačo tekmo."

Ob številnih Slovakih, navijačih Petre Vlhove, so bili v Podkorenu najbolj številni Anini navijači iz Nove Gorice. "Bili so res vsi: družina, vsi najboljši prijatelji. Ne vem, ali je kdo danes manjkal. To mi da dodatno spodbudo, dodatno motivacijo. Lepo, da me podpirajo, zelo sem zadovoljna, da so bili tu." Srečali smo njenega dedka Jožeta Bajca, ki je bil o uspehu prepričan že po prvi vožnji, ko je bila deveta: "Smo jo dobro pripravili čez poletje in zdaj bo pripravljena do konca sezone, da tudi kaj osvoji."

Zlata lisica 2023 Andreja Slokar
Sportal "Ne pomaga, če jokam. Lepo je biti spet tukaj, v mojem svetu."

Shiffrin: Razlika je med dobrim in najhitrejšim smučanjem

Mikaela Shiffrin | Foto: Vid Ponikvar Mikaela Shiffrin Foto: Vid Ponikvar Po petih zaporednih zmagah je Shiffrinova tokrat osvojila zase skromno šesto mesto. Pa vendarle ni bila razočarana. "Mislim, da je bilo moje smučanje dobro. Ampak razlika je med dobrim in najhitrejšim smučanjem. Pogledali bomo posnetek, da vidimo, ali lahko do jutri kaj spremenim. Običajno že pet ali šest zavojev naredi razliko. Najverjetneje ne bo potrebna velika prilagoditev. Zdaj je pomembno samo, da si odpočijem, da bom jutri štartala z veliko energije."

"Tega sem naveličana že nekaj let"

Mikaela Shiffrin | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Mikaela Shiffrin Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nedeljski veleslalom za zlato lisico je zdaj njena naslednja priložnost, da izenači rekord, o katerem se toliko govori. Je vprašanj o njem že naveličana? Odgovarja v smehu: "Da, zelo. Saj veste, da sem tega naveličana že nekaj let. Ne, saj mi ni težko govoriti o tem. Zdaj lahko na vsaki tekmi govorite, da imam priložnost, da zmagam 82. tekmo in izenačim rekord. Dokler mi to ne uspe. Če mi bo uspelo. Jaz grem v vsakem primeru na tekmo, da pokažem svoje najboljše smučanje. Tudi danes je bilo tako."

"Pogovori o rekordu mi ne dajo ničesar, samo pritisk"

Čeprav je serijska zmagovalka že od sezone 2012/2013, ko je imela le 18 let, pa zmaga ni nikoli preprosta. "Težko je tekmovati. Sama bi bila rada predvsem ponosna na svoje smučanje. To mi daje največje zadovoljstvo. Pogovori o rekordu mi ne dajo ničesar, samo pritisk." S člani svoje ekipe se ne pogovarja o rekordu in zmagah, temveč: "O urniku za jutri, govorimo o opremi, smo osredotočeni na moje smučanje. Ko smo se v preteklosti pogovarjali o rekordih, se ni končalo dobro."

Ne spreglejte