Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 3. 2021,
7.31

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Rogla svetovno prvenstvo 2021 Črt Ikovic

Torek, 2. 3. 2021, 7.31

3 leta, 1 mesec

Črt Ikovic, edini od mlade generacije s snežinko s svetovnih prvenstev

Neverjetna smola za mladega Korošca, ki je letos kar noče biti konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Črt Ikovic | Deskar Črt Ikovic se je zaradi hude poškodbe prsta moral odpovedati nastopu na današnjem paralelnem slalomu na SP na Rogli. | Foto osebni arhiv

Deskar Črt Ikovic se je zaradi hude poškodbe prsta moral odpovedati nastopu na današnjem paralelnem slalomu na SP na Rogli.

Foto: osebni arhiv

25-letni Črt Ikovic, zmagovalec letošnjega paralelnega slaloma za evropski pokal v Lenzerheideju, bi danes moral nastopiti na paralelnem slalomu svetovnega prvenstva v deskanju na Rogli, a je zaradi hude poškodbe prsta moral svoj nastop odpovedati, predčasno pa se je zanj končala tudi sezona. Na tekmi ga bo nadomestil 21-letni Jernej Glavan, ki je včeraj s solidnim nastopom (31. mesto) dočakal svoj ognjeni krst. Preverili smo, za kako hudo poškodbo gre.

Rogla
Sportal Slovenci slabši od pričakovanj, Rus in Nemka ubranila naslov

"Prejšnji konec tedna smo z ekipo nastopili še na zadnji tekmi za evropski pokal v italijanskem Funesu, kjer sem imel dobro izhodišče v skupnem seštevku, nato pa mi je v soboto deset minut pred štartom, ko bi se moral začeti ogrevati, iz rok padla deska in mi dobesedno odprla prst.

Ikovic je vse do včeraj verjel, da bo lahko nastopil na svetovnem prvenstvu na Rogli.  | Foto: Facebook Ikovic je vse do včeraj verjel, da bo lahko nastopil na svetovnem prvenstvu na Rogli. Foto: Facebook

Zdravniki so mi morali zakrpati kito, pri čemer sem menda imel velikansko srečo, saj bi se kaj hitro lahko zgodilo, da bi mi morali odpreti kar celo levo roko. Vse skupaj je precej grozno in ogromna smola, ki je letos kar ni konec. Najprej koronavirus, ki mi je vzel vsaj 14 dni in mi pobral od štiri do pet kilogramov, kar sredi sezone ni najbolj obetavno, in zdaj še to," je dan pred napovedanim slalomom, ki ga je videl kot veliko priložnost v svoji karieri, v pogovoru za Sportal pojasnjeval Ikovic.

Ikovic na tekmi v Scuolu (51. mesto), kjer je Tim Mastnak osvojil 3. mesto.  | Foto: Miha Matavž/FIS Ikovic na tekmi v Scuolu (51. mesto), kjer je Tim Mastnak osvojil 3. mesto. Foto: Miha Matavž/FIS

"Vsak nenadzorovan gib bi se lahko slabo končal"

Običajno sicer pravijo, da je v vsaki slabi stvari nekaj dobrega, a sam tega za zdaj še ni našel, morda samo to, da si je poškodoval levo roko, ne desne. "K sreči sem desničar, tako da vsaj to."

Prognoza? "Do včeraj sem bil povsem prepričan, da bom danes štartal, a so mi zdravniki nastop odsvetovali. Vsak nenadzorovan gib bi se lahko zelo slabo končal. Že tako ali tako so mi napovedali, da bom nekaj občutka v prstu izgubil, čaka me še fizioterapija, 14 dni bi se moral izogibati pretiranim naporom. Trenutno nosim opornico, bomo videli, kaj bo po naslednjem prevezovanju."

Črt Ikovic | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Osebna izkaznica Črta Ikovica

Datum rojstva: 9. 5. 1996
Kraj bivanja: Ravne na Koroškem
Snowboard klub: ASK Fužinar
Oprema (deska, čevlji): deska: Oxess, podložna plošča: Allflex, čevlji: Mountain Slope
Osebni sponzorji: Elektrotim d.o.o., Clean Cut
Šola ali fakulteta: Višja strokovna šola Ravne na Koroškem, smer mehatronika
Hobiji: hribi, longboard, gimnastika

Vztraja pri božičnem darilu iz otroštva 

Svetovno prvenstvo na Rogli bi moralo biti po prvenstvu v Sierri Nevadi leta 2017 (37. mesto v paralelnem slalomu) drugo člansko prvenstvo za 25-letnega Korošca, ki se je z deskanjem začel ukvarjati pri sedmih letih, ko je za božič dobil svojo prvo desko.  

Leta 2016 je bil na svetovnem mladinskem prvenstvu na Rogli tretji v paralelnem slalomu. | Foto: Miha Matavž Leta 2016 je bil na svetovnem mladinskem prvenstvu na Rogli tretji v paralelnem slalomu. Foto: Miha Matavž

"Res mi je žal za vse skupaj, na slalomu sem letos res letel, zmagal sem na tekmi evropskega pokala v Švici in komaj čakal na Roglo, ki je moje najljubše slalomsko prizorišče. Če bi imel dober dan, bi bilo mogoče vse.

Tukaj sem leta 2016 že stal na zmagovalnem odru svetovnega mladinskega prvenstva, in to prav v družbi Rusa Dmitrija Loginova, ki je včeraj na paralelnem veleslalomu znova osvojil naslov svetovnega prvaka, in Dmitrija Karlagačeva, zmagovalca letošnjega slaloma v Moskvi. Res škoda, povsem sem bil osredotočen na Roglo in zadnjo tekmo za svetovni pokal."

Na zmagovalnem odru je stal v družbi dveh ruskih deskarjev, Dmitrija Loginova, ki je včeraj na paralelnem veleslalomu znova osvojil naslov svetovnega prvaka, in Dimitrija Karlagačeva, zmagovalca letošnjega slaloma v Moskvi.  | Foto: Miha Matavž Na zmagovalnem odru je stal v družbi dveh ruskih deskarjev, Dmitrija Loginova, ki je včeraj na paralelnem veleslalomu znova osvojil naslov svetovnega prvaka, in Dimitrija Karlagačeva, zmagovalca letošnjega slaloma v Moskvi. Foto: Miha Matavž

Želja? Ponoviti to, kar je v sezoni 2014/2015 uspelo Žanu Koširju.

Kar zadeva rezultatske uspehe, je najbolj ponosen na že omenjeno tretje mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2016 na Rogli, predvsem zato, ker se je vračal po poškodbi in ker gre za medaljo na velikem tekmovanju. A njegovi cilj sežejo še precej višje, vse do velikega kristalnega globusa, ki ga je med slovenskimi deskarji do zdaj uspelo osvojiti samo Žanu Koširju (v sezoni 2014/15 je osvojil vse tri kristalne globuse).

Ikovic v družbi strokovnega štaba in najzvestejših navijačev | Foto: Miha Matavž Ikovic v družbi strokovnega štaba in najzvestejših navijačev Foto: Miha Matavž

Počasno sestavljanje mozaika

Ikovic je s svojo kariero dokaj zadovoljen, pogreša pa več konkurence v domači vrsti. "Mozaik se sicer sestavlja nekoliko počasi, ampak mislim, da bo, ko bodo koščki na pravem mestu, slika na koncu zelo lepa."

Tim mastnak
Sportal Morda bi res lahko enkrat poskusili Kostelićevo postavitev

Mehatronik, ki si želi olimpijske izkušnje

Za vprašanja, kaj si želi početi po koncu športne kariere, je vsekakor še prezgodaj, saj je trenutno povsem osredotočen na športno pot.

"Sam sem takšen, da se ne morem iti polovičarstva. Bi pa zagotovo rad počel nekaj v zvezi s svojo izobrazbo, mehatroniko." Še prej pa bi rad dočakal svoj olimpijski krst. Od zimskih olimpijskih iger v Pekingu nas loči le še leto dni (od 4. do 20. 20. 2022). Seveda pod pogojem, da te zaradi pandemije sploh bodo. 

Preberite še:

Žan Košir
Sportal Spet se je zalomilo na Rogli: "Kot da ne najdem več zanke."
Tim Mastnak
Sportal Kvalifikacijsko sito preživel le Mastnak, udarec za prvo zvezdnico
Sportal "Povsem normalno je, da imaš aplikacijo za vstop v trgovino"
Izidor Šušteršič Rogla
Sportal Trener, ki igra z odprtimi kartami: Radi bi slišali Zdravljico
Rok Marguč
Sportal Za vrhunec kariere strl prav odpor trenerja Ester Ledecke

 

Ne spreglejte