Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2021,
15.25

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Rogla Rogla svetovno prvenstvo 2021 Tim Mastnak

Ponedeljek, 1. 3. 2021, 15.25

3 leta, 1 mesec

SVETOVNO PRVENSTVO V ALPSKEM DESKANJU, PARALELNI VELESLALOM

Slovenci slabši od pričakovanj, Rus in Nemka ubranila naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Rogla | Izjemni Dimitrij Loginov niza naslov za naslovom.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Izjemni Dimitrij Loginov niza naslov za naslovom.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Prva dan svetovnega prvenstva v alpskem deskanju na Rogli se je razpletel po ruskih in nemških notah, nikakor pa ne po željah Slovencev. Tim Mastnak je bil sploh edini slovenski predstavnik v izločilnih bojih najboljše šestnajsterice, a se je poslovil že v osmini finala, ko ga je na sicer hitrejši progi prehitel aktualni olimpijski prvak Švicar Nevin Galmarini. Naslova svetovnih prvakov sta ubranila 21-letni ruski deskar Dimitrij Loginov, ki je tudi mladinski svetovni prvak, in 12 let starejša Nemka Selina Jörg. Češka zvezdnica Ester Ledecka se zaradi poškodbe v boje za snežinke ne bo vmešala. 

Tim Mastnak je obstal v osmini finala in tekmo končal na 13. mestu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tim Mastnak je obstal v osmini finala in tekmo končal na 13. mestu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tim Mastnak, sploh edini slovenski finalist na Rogli, se je poslovil že v osmini finala. Na sicer hitrejši modri progi ga je za 17 stotink sekunde prehitel aktualni olimpijski prvak Švicar Nevin Galmarini in sanje o novi snežinki na svetovnem prvenstvu – Mastnak je bil pred dvema letoma v Park Cityju svetovni podprvak – so splavale po vodi. 

Fotogalerija Grege Valančiča/Sportida:

Fotogalerija
1 / 39

Zlati snežinki v iste roke kot pred dvema letoma

Na prestolu svetovnih prvakov nismo videli nič novega. Z zlato snežinko sta se tako kot v Park Cityju okitila 21-letni Rus Dimitrij Loginov, ki zaradi sistematičnega kršenja protidopinških pravil v Rusiji ni mogel uživati ob zvokih ruske himne, ampak samo ob vzklikih Rusija, Rusija iz svoje ekipe ter melodiji fanfar FIS, ki so mu jo zavrteli organizatorji, in 33-letna Nemka Selina Jörg.

Zmagovalna trojica: srebrni Roland Fischnaller, zlati Dimitrij Loginov in bronasti Andrej Sobolev | Foto: Grega Valančič/Sportida Zmagovalna trojica: srebrni Roland Fischnaller, zlati Dimitrij Loginov in bronasti Andrej Sobolev Foto: Grega Valančič/Sportida

Svetovna prvakinja Selina Jörg v družbi Sofije Nadiršine in Julie Dujmovits. | Foto: Grega Valančič/Sportida Svetovna prvakinja Selina Jörg v družbi Sofije Nadiršine in Julie Dujmovits. Foto: Grega Valančič/Sportida

Srebro za 40-letnika in 17-letnico

Naslov svetovnih podprvakov sta osvojila italijanski veteran, 40-letni Roland Fischnaller, in 17-letna Rusinja Sofija Nadiršina, z bronom pa sta se okitila Rus Andrej Soboljev in povratnica v karavano Avstrijka Julia Dujmovits, ki je v malem finalu premagala zimzeleno rojakinjo, 47-letno Claudio Riegler.

Italijan Roland Fischnaller se pri 40 letih še vedno suvereno kosa s pol mlajšimi tekmeci.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Italijan Roland Fischnaller se pri 40 letih še vedno suvereno kosa s pol mlajšimi tekmeci. Foto: Grega Valančič/Sportida

Preostali štirje Slovenci so se poslovili že v predtekmovanju. Svetovni podprvak iz Lachtala leta 2015 Žan Košir (+1,28) je bil na koncu 21., nekdanji svetovni prvak Rok Marguč je napako storil že v prvi vožnji in z 19. mestom na modri progi ostal brez druge vožnje v kvalifikacijah (40. mesto).

Ognjeni krst za Saro in Jerneja

Debitanta na svetovnih prvenstvih, 21-letni Jernej Glavan je bil po dobrem nastopu na rdeči progi (14. mesto) na koncu 31. (+5,81), 20-letna Sara Goltes pa je bila že v prvi vožnji na rdeči stezi (21.) prepočasna za nadaljevanje kvalifikacij.

Jutri bo na Rogli na sporedu še paralelna slalomska preizkušnja. Košir je letos v tej disciplini že stal na zmagovalnem odru. V Moskvi je bil drugi.

Ledecka se ne bo vmešala v boj za snežinke

Prvenstvo bo žal minilo brez prve zvezdnice tega športa Ester Ledecke, ki je danes zjutraj odpovedala nastop. Po poročanju čeških medijev naj bi jo ustavile bolečine v hrbtu, zato je že odpotovala domov na nadaljnje preiskave. 

Izidi:

Moški:

1. Dimitrij Loginov (Rus)
2. Roland Fischnaller (Ita)
3. Andrej Soboljev (Rus)
4. Sangkyum Kim (J.Kor)
5. Nevin Galmarini (Švi)
6. Lukas Mathies (Avt)
7. Aaron March (Ita)
8. Michal Novaczyk (Pol)
...
13. Tim Mastnak (Slo)
21. Žan Košir (Slo)
31. Jernej Glavan (Slo)
40. Rok Marguč (Slo)

Ženske:

1. Selina Jörg (Nem)
2. Sofija Nadiršina (Rus)
3. Julia Dujmovits (Avt)
4. Claudia Riegler (Avt)
5. Ramona Hofmeister (Nem)
6. Cheyenne Loch (Nem)
7. Tomoka Takeuči (Jap)
8. Megan Farrell (Kan)
...
41. Sara Goltes (Slo)

Preberite še:

Tim Mastnak
Sportal Kvalifikacijsko sito preživel le Mastnak, udarec za prvo zvezdnico
Žan Košir
Sportal Spet se je zalomilo na Rogli: "Kot da ne najdem več zanke."
Ne spreglejte