Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2014,
19.53

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Valenčič Matic Skube slalom Kitzbühel

Četrtek, 23. 1. 2014, 19.53

4 leta, 10 mesecev

Neureuther zmagovalec Kitzbühla, polom vodilnega po prvi vožnji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemec Felix Neureuther je zmagovalec slalomske tekme za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Kitzbühlu.

Drugo mesto je osvojil Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zaostal 57 stotink, tretji je bil Italijan Patrick Thaler (+ 0,82).

Vodilni po prvi vožnji, domačin Marcel Hirscher, je v drugi vožnji naredil napako, povozil količek, se vrnil na progo in končal šele na 24. mestu.

Slovencev v drugi vožnji ni bilo, Mitja Valenčič je nastop končal brez uvrstitve že po nekaj zavojih na prvi progi, drugi Slovenec Matic Skube pa je bil s 47. mestom prepočasen za finale.

Muhasto vreme je v avstrijski Meki smučarskih tekem na najvišji ravni poskrbelo za pravi rodeo: potem ko so zaradi reševanja slovitega smuka premaknili spored, da ne bi v kombinaciji preveč poškodovali smukaške proge, so slalomiste na njihovo tekmo spustili že danes. A narava je pokazala zobe, močno sneženje in velika količina snega na progi pa so močno vplivali na razplet tekme.

Po "polčasu" je kazalo na uspeh domačega zvezdnika Marcela Hirscherja. Ta je dobro izkoristil startno številko ena in postavil najhitrejši čas. Najbolj se mu je približal Neureuther, ki je startal tik za njim in zaostal 38 stotink sekunde. Na tretje mesto prve vožnje pa se je, glede na razmere precej presenetljivo, s startno številko 27 prebil Švicar Luca Aerni, ki je za vodilnim Avstrijcem zaostajal že sekundo in 26 stotink.

Že pred Aernijevim nastopom je bilo konec upov za Valenčiča, ki je po dveh 15. mestih in enem 17. v tej sezoni upal na podoben dosežek tudi na svojem 19. in zadnjem - ob napovedanem koncu kariere po sezoni - startu na slalomih v Kitzbühlu (leta 1999 je bil tu najboljši 11.), a je obstal ob progi že po nekaj sekundah. Drugi slovenski predstavnik Skube pa s startno številko 59 ni bil konkurenčen ter je osvojil končno 47. mesto.

"Vedno je nekaj posebnega, ko zmagaš na tem slalomu. V drugi vožnji je bilo tako tesno, da sem večkrat mislil, da sem izpadel iz igre. Bilo je noro, divje, a mi je uspelo," se je zmage veselil nemški slalomski zvezdnik, ki je prav na tem prizorišču leta 2010 dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, današnje stopničke pa so bile zanj jubilejne 25. v karieri. "Proga je bila neverjetno težka, postavitev zahtevna in to je z naskokom najtežji slalom, kar sem jih vozil tukaj," je še dodal, ob zmagi pa se je lahko potolažil še z bogato nagrado iz zajetnega sklada, pripadlo mu je 70.000 evrov.

V drugi vožnji so le redki tekmovalci progo presmučali kolikor toliko brez težav, skorajda vsem se je prikradla vsaj kakšna napaka, nekateri so ga v nemogočih razmerah pošteno polomili. Med temi je bil na žalost domačih navijačev tudi Hirscher, ki je sicer drugo vožnjo začel odločno, se dvakrat tudi spretno rešil iz navidez izgubljenega položaja, potema pa pred zadnjo prelomnico naredil napako in povozil količek. Zatem se je sicer vrnil nazaj in pravilno presmučal progo, toda izgubil je preveč časa in je bil na koncu le 23.

Prireditelji pa so že takoj po tekmi v slalomu vse moči usmerili na sosednjo progo, saj je v soboto na sporedu ena največjih klasičnih dirk sezone, smuk s Streifa.

V torek pa čaka slalomiste še zadnja preizkušnja pred Sočijem, slalom pod žarometi v Schladmingu.

Ne spreglejte