Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
11.39

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Klemen Bergant Žan Kranjec Žan Kranjec Matic Skube

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 11.39

4 leta, 10 mesecev

Nekoč so zmagovali, zdaj bodo veseli vsake točke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski alpski smučarji bodo skušali ob koncu tedna na pokalu Vitranc v Podkorenu prekiniti nastajajoči niz točkovnih ničel na domačih tekmah svetovnega pokala.

Ker so po dveh mariborskih odstopih Tine Maze slovenske alpske smučarke na Zlati lisici ostale brez ene same točke, se moški reprezentanci ponuja edinstvena priložnost, da na domači tekmi poskrbi za rezultatsko bolj uspešen izkupiček od predstavnic nežnejšega spola. A ta interna "zmaga" še zdaleč ni samoumevna. Med aktivnimi smučarji namreč ni junaka, ki bi se lahko pohvalil s kakšno domačo točko.

Zadnji dve izvedbi pokala Vitranc sta se končali brez slovenskih točk. Pred tem je domačo čast vrsto let reševal slalomist Mitja Valenčič. Ta se je skupaj z Alešem Gorzo in Bernardom Vajdičem podpisal tudi pod zadnje veleslalomske točke. Zdaj že upokojeni tercet jih je osvojil 3. marca leta 2007, odtlej pa je na osmih podkorenskih veleslalomih srečo poskusilo kar šestnajst smučarjev, ki so skupaj zbrali 47 nastopov, skupni imenovalec pa je bil – nič točk.

Še štiri neznanke

Slovenska reprezentanca bo imela tako na sobotnem veleslalomu kot tudi na nedeljskem slalomu na štartu po šest predstavnikov. Veleslalomski nastop imajo že zagotovljen Žan Kranjec, Mišel Žerak, Klemen Kosi in Andraž Reich-Pogladič, medtem ko gre zadnja dva predstavnika domače reprezentance iskati med udeleženci mladinskega svetovnega prvenstva, ki te dni poteka na Norveškem. Med slalomske količke se bodo zanesljivo podali Matic Skube, Miha Kürner, Štefan Hadalin in Žan Grošelj, zadnji dve mesti pa bosta zapolnila še dva mlajša tekmovalca.

Večji del reprezentance se je sicer po zelo kakovostnih treningih na tekmovalni progi v Podkorenu, kjer je med drugim vadil tudi avstrijski zvezdnik Marcel Hirscher, preselil na Sljeme nad Zagrebom. Tam ga po treningih v družbi prodornega Hrvata Filipa Zubčića čakata še nastopa na tekmah FIS.

V lastni režiji pa priprave na domači slalom, na katerem bo skušal prispevati svoj delež k domačim točkam, opravlja Skube. Že lep čas se namreč mudi na Japonskem, kjer si je s štirimi uvrstitvami na drugo mesto na tekmah daljnovzhodnega pokala občutno popravil štartne točke, tako da si lahko v nedeljo obeta številko okrog 35.

Klemen Bergant: Bodimo realni

Da je prekinitev niza domačih tekem brez finalnih nastopov svojevrstna dolžnost, se strinja tudi glavni trener Klemen Bergant, a v isti sapi vendarle svari pred nerealnimi pričakovanji. "Zavedati se moramo, kakšno je naše izhodišče. Med vsemi, ki bodo nastopili, sta točke svetovnega pokala v tehničnih disciplinah osvojila le dva. Kranjec v veleslalomu in Skube v slalomu. Od njiju lahko tudi realno pričakujemo točke. Za oba pa lahko trdim, da se ne smeta zadovoljiti z 28. ali 29. mestom. Žan bi letos lahko dosegel več, Matic pa bo nastopil z dobro štartno številko. Preostali? Zapeljati se morajo tako, kot najbolje znajo. No, to velja tudi za najboljša dva," razmišlja vodja moške ekipe, sicer nekdanji aktivni udeleženec pokala Vitranc in svojevrsten most med najmočnejšima slovenskima smučarskima rodovoma. Bil je namreč reprezentančni sotekmovalec generacije Bojana Križaja in ob koncu kariere tudi Jureta Koširja.

Bogata zgodovina

Rezultatska kriza v tehničnih disciplinah in nemočno iskanje poti do kakšne točke ljubitelje slovenskega alpskega smučanja toliko bolj skeli prav zaradi spomina na zlate čase, ki so v marsičem povezani prav s pokalom Vitranc. Navsezadnje so se prav na domači strmini zmag veselili trije najboljši slovenski slalomisti vseh časov – Košir, Rok Petrovič in Križaj. Zadnji celo dveh, če upoštevamo zgolj tekme svetovnega pokala pod okriljem pokala Vitranc. Poleg treh zmag je v zgodovinskih knjigah podkorenskih tekem svetovnega pokala vpisanih še pet uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Ob omenjeni trojici sta po eno prispevala še Uroš Pavlovčič in zdajšnji trener v reprezentanci Mita Kunc.

Ne spreglejte